Kas turpmāk sagaida Valmieras teātri?

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Valmieras Drāmas teātris.
Valmieras Drāmas teātris. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valmieras teātris ieilgušā remonta laikā atradīsies topošajā laikmetīgās mākslas telpā "Kurtuve", kas patlaban tiek pielāgota teātra vajadzībām.

Valmieras Drāmas teātra direktore Evita Ašeradena norāda, ka Valmieras teātris iesildīs "Kurtuvi", kurā darbosies līdz 2024. gadam, un nākamgad "Kurtuves" telpās sagaidīs arī teātra simtgadi.

Topošajā laikmetīgās mākslas telpa "Kurtuve" atrodas bijušajā Valmieras katlu mājā Rīgas iela 25A.

Valmieras teātra ēkas pārbūve
Valmieras teātra ēkas pārbūve Foto: Foto: Valmieras Drāmas teātris www.vdt.lv

Šovasar tur bija apskatāmi Valmieras novada iedzīvotāju fotoportreti, kas bija izvietoti gan uz ēkas, gan uz 45 metrus augstā skursteņa, telpās norisinājušās vairākas izstādes, velo un kino festivāla "Kino pedālis" filmu vakari, kā arī Valmieras vasaras teātra festivāla izrāde - eksperimentālā opera "Vēsā".

Ašeradena uzskata, ka "Kurtuvē" būs piemēroti apstākļi, kādi nepieciešami vienam no astoņiem Latvijas profesionālajiem teātriem, un to, cerams, novērtēs arī skatītāji.

"Un ļoti svarīga ir arī fiziska kopības sajūta, lai varam atkal sajusties kā kolektīvs, jo tagad strādājam ļoti izkaisīti," norāda Ašeradena.

Viņa piebilst, ka telpas ir interesantas, vairākos līmeņos, un scenogrāfi to noteikti izmantos.

Plānots, ka būvnieki SIA "R.K.C.F. Renesanse" telpu pielāgošanas darbu paveiks līdz decembra sākumam, tad "Kurtuvē" sāksies skatuves izbūve. Jau decembra vidū "Kurtuvē" ieplānotas izrādes, tradicionālā Ziemassvētku balle un koncerts, informē Bulmeistare.

Jau ziņots, ka VAS "Valsts nekustamie īpašumi" apturēja Valmieras Drāmas teātra vēsturiskās ēkas Lāčplēša ielā 4 pārbūves darbus un novembra sākumā noslēdza līgumu par 1,75 miljoniem eiro ar būvuzņēmumu SIA "Aimasa" par neatliekamajiem būvdarbiem, kas nepieciešami ēkas nesošo konstrukciju mehāniskās stiprības un stabilitātes nodrošināšanai.

Tagad teātra pārbūvi plānots pabeigt līdz 2024. gadam.

Valmieras novada mērs Jānis Baiks ("Valmierai un Vidzemei") skaidro, ka tādēļ teātra vadība vērsās pie pašvaldības ar lūgumu atrast telpas un izskatīt tieši "Kurtuvi" kā vienu no iespējām.

Pašvaldība ir ieplānojusi bijušajā katlu mājā veidot mākslas telpu un tur jau dažādas radošas norises pieredzētas, tādēļ "Kurtuve" kā pagaidu mājvieta teātrim pašvaldībai šķitis ļoti labs risinājums.

Lai telpas pārbūvētu teātra vajadzībām, pašvaldība ir saņēmusi arī valsts līdzfinansējumu.

Jau ziņots, ka valdība 11. oktobrī atbalstīja Kultūras ministrijas un Valmieras Drāmas teātra virzīto finansējuma pārdales pieprasījumu, lai ieilgušās teātra ēkas pārbūves laikā varētu turpināt teātra darbu pielāgotās telpās, piešķirot šim mērķim 349 260 eiro.

Šis finansējums paredzēts pagaidu telpu nomai, telpu pielāgošanai teātra darbībai, komunālo pakalpojumu segšanai un izrāžu sagatavošanas izdevumu segšanai.

Vēl 62 180 eiro nodrošinās Valmieras novada pašvaldība.

Kā vēstīts, pašlaik Valmieras teātra izrādes notiek rekonstruējamās ēkas Apaļajā zālē, koncertzālē "Valmiera", kā arī Dailes teātrī Rīgā, tāpat notiek viesizrādes dažādās vietās Latvijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu