Tomsone par "Latvijas Gāzi" kā Spēlmaņu nakts ģenerālsponsoru: tas ir absurds un cinisms

CopyDraugiem X Whatsapp
Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone piedalās preses konferencē Žaņa Lipkes memoriālā, kurā informē par filmu "Tēvs nakts".
Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone piedalās preses konferencē Žaņa Lipkes memoriālā, kurā informē par filmu "Tēvs nakts". Foto: Paula Čurkste/LETA

Fakts, ka Spēlmaņu nakts, gada galveno teātra svētku, ģenerālsponsors ir "Latvijas Gāze", ir absurds un cinisms, Latvijas Televīzijas raidījumā "1:1" pauda Žaņa Lipkes muzeja vadītāja Lolita Tomsone.

Tomsone norādīja, ka, ņemot vērā Eiropas atkarību no Krievijas gāzes, šāds ģenerālsponsors nav pieņemams.

Jau vēstīts, ka par gada aktrisi par lomu Jaunā Rīgas teātra izrādē "Post Scriptum" tika atzīta Čulpana Hamatova - šāds žūrijas lēmums izsauca plašas diskusijas sabiedrībā. "Es nedomāju, ka Hamatovas publiskā nospārdīšana īpaši palīdz ukraiņiem cīņā par brīvību un neatkarību, bet es neesmu no tiem, kas uzskata, ka šādā brīdī vajadzēja dot balvu aktrisei no Krievijas," pauž Tomsone, piemetinot, ka žūrija noteikti bija gaidījusi šādu sabiedrības reakciju, un pozitīvi vērtējams apstāklis, ka cilvēki par notikušo diskutē. 

Lūgta dalīties domās par Daugavpilī notikušo mākslas cenzūru, pašvaldības vadībai kopā ar garīdzniecību vēršoties pret izstādi Marka Rotko mākslas centrā, Tomsone norāda, ka atbalsta Muzeju biedrības nosodījumu. 

TVNET jau rakstīja, ka Muzeju biedrība ir izplatījusi atklātu vēstuli saistībā ar notikumiem Rotko mākslas centrā. Kā iepriekš vēstīja Latvijas Radio, pēc Daugavpils pašvaldības spiediena Rotko mākslas centrs izņēmis no ekspozīcijas trīs pirms mēneša atklātas igauņu keramiķa Sandersa Raudsepa personālizstādes "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē" darbus. Mākslinieks ciklā "Tavs alternatīvais Jēzus" dažādos veidos interpretējis krustu, tai skaitā izvietojot uz tā vīriešu fallus. Pēc izstādes atklāšanas mākslas centrs un Daugavpils dome saņēmuši virkni reliģisko konfesiju, dažādu kultūras biedrību un iedzīvotāju vēstuļu ar izstādes nosodījumu un aicinājumu ekspozīciju noņemt.

LMB paziņojumā "stingri nosoda" pret Rotko mākslas centru vērsto Daugavpils pašvaldības pārstāvju cenzūru un, atsaucoties uz Satversmi, aicina Daugavpils pašvaldības pārstāvjus nodrošināt trīs cenzēto mākslas darbu atgriešanos izstādē.

Biedrība lūdz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Kultūras ministriju, Latvijas Pašvaldību savienību un tiesībsargu "rīkoties ar visiem institūcijām pieejamiem likumīgajiem instrumentiem", lai novērstu cenzūras turpināšanos.

"Bīstami mākslas darbu cenzūras precedenti saistāmi arī ar nacionālas laikmetīgās mākslas institūcijas - akreditēta Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LLMM) - neesamību Latvijā," uzskata vēstules autori un aicina Kultūras ministriju nekavēties ar lēmuma pieņemšanu par LLMM būvniecību.

Vēstule adresēta kultūras ministram Naurim Puntulim (NA), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Artūram Tomam Plešam (LA), Pašvaldību savienības priekšsēdim Gintam Kaminskim, tiesībsargam Jurim Jansonam un Daugavpils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājam Andrejam Elksniņam (S).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu