Alternatīvā metāla trio "Nodrāztie zīmuļi" iestājas par vēsturisko taisnību

Toms Treibergs
, TVNET kultūras redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Mūziķu apvienība “Nodrāztie zīmuļi”, kura pati sevi dēvē par nesankcionētās pašdarbības trio, līdz ar savu pirmo minialbumu (EP) “Doma baznīcu katoļiem” publicējusi versiju Haralda Sīmaņa dziesmai “Agni”.

“Nodrāzto zīmuļu” draudzība ar pārlaicīgo dziesminieku Haraldu Sīmani ir bijusi katram sava un visiem kopā. Trio ne mirkli nešaubījās, kad notika lemšana par kāda pašmāju mākslinieka godināšanu, izveidojot viņa mākslas darbu “Agni” savā skanējumā jeb kaverversijā. Pēc tās pabeigšanas rezultāts tika atskaņots arī pašam autoram, kurš deva savu svētību dziesmu šādi izpildīt arī turpmāk. Nu jau Haralds Sīmanis novērtē pavisam citas pasaules radīto mūziku, jo mākslinieks devās mūžībā aizvadītā gada 1. decembrī.

Dziesma “Agni”, kuras nosaukums paskaidro hinduisma uguns dieva vārdu, piebiedrojas nu jau klausītāju ausīs nonākušajam debijas skaņdarbam “Cērt (Bende nāk)”. Vēl minialbumā iekļauta dziesma “Izdzimtā”, kas ir stāsts par latviešu valodas grūto likteni jaunās paaudzes apziņā, kā arī smagā mantra “Bērzu sula”, kuru iedvesmojuši specifiski sanskrita teksti.

“Nodrāzto zīmuļu” sastāvā ietilpst Gustavs Terzens (ģitāra), Lauris Ābele (bass) un Ernests Lībietis (bungas, vokāls).

Jautāts par albuma nosaukuma “Doma baznīcu katoļiem” izcelsmi, Gustavs Terzens TVNET skaidro:

“Mēs iestājamies par vēsturisko taisnīgumu, par iekļaujošu, līdztiesīgu un demokrātisku attieksmi pret pamatlietām, jo šobrīd mēs redzam, cik liela cīņa notiek par jēdziena “ģimene” atzīšanu un dažādām citām vēsturiskām pareizībām vai nepareizībām. Kā mums rāda šķirklis “Vikipēdijā”, katoļi uzcēla Doma baznīcu, un mums nav izprotams, kāpēc kaut kādu 800 gadu perturbāciju laikā šis katoļu dievnams ir luterāņu apsēsts. Mēs tiešām uzskatām, ka vēsturiski šajā baznīcā būtu jāsaimnieko katoļiem.”

Stāstot par dziesmas “Izdzimtā” ideju, Terzens kā iedvesmas avotu piemin gadījumu ar kādas augstskolas rektoru, kurš bijis sašutis, ar kādām latviešu valodas zināšanām jaunieši no vidusskolas nāk uz universitāti, stāstot, ka dažs labs no viņiem iestājeksāmenu atbildēs izmantojis “WhatsApp” emoji zīmes:

“Tad mēs nonācām pie secinājuma, ka tā modernā, pašceltās komunikācijas un surogātinformācijas pasaule laupa tam nabaga jaunietim spēju runāt pašam savā valodā. Viņš jau gribētu, viņš jau nav slikts. Bet viņam sanāk tikai tādi kā rējieni... To mēs attīstījām kā polemiku par suņiem, kuri grib siltumā, bet beigu beigās tomēr iekož rokā.”

“Nodrāzto zīmuļu” albums “Doma baznīcu katoļiem” noklausāms gan platformā “YouTube”, gan straumēšanas servisā “Spotify”. Tiek domāts arī par koncertu, bet tam vēl esot cītīgi jāgatavojas, sekojot pašizaugsmes tempam, piemin Gustavs Terzens.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu