Niku Keivu sanikno mākslīgā intelekta radīta dziesma, kas sacerēta viņa stilā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Austrāliešu mūziķis Niks Keivs savā blogā saņēmis ziņu no kāda fana, vārdā Marks. Jaunzēlandē dzīvojošais vīrietis licis mākslīgā intelekta čatbotam "Chat GPT" sacerēt dziesmu Keiva mūzikas stilā un papildināt to ar atbilstošiem dziesmas vārdiem. Rezultāts dziedātāju uzvedinājis uz visai drūmām pārdomām. 

"Chat GPT" ir čatbots jeb tērzēšanas robots, kura prototipa darbību mākslīgā intelekta laboratorija "OpenAI" uzsāka pērnā gada novembrī. Robots ir papildināts gan ar iepriekš nodrošinātām, gan pastiprināti attīstāmām mācīšanās metodēm.

Prototips ātri piesaistīja interesentu uzmanību ar savām detalizētajām un skaidri noformulētajām atbildēm daudzās zināšanu jomās. Tomēr tā nevienmērīgā faktu precizitāte tika atzīta par visai būtisku trūkumu. Pēc "ChatGPT" prototipa izlaišanas laboratorijas "OpenAI" tirgus vērtība bija 29 miljardi ASV dolāru.

Niks Keivs sava bloga saziņā ar fanu atzina, ka tā nebija pirmā reize, kad kāds fans viņam nosūtīja datora radītas dziesmas un dziesmu tekstus viņa stilā. Taču līdz šim dziedātājs nav bijis pārsteigts par rezultātiem.

"Es saprotu, ka "ChatGPT" ir savā sākumstadijā, bet, iespējams, tās ir jaunas šausmas, kuras mākslīgajam intelektam būs jāpieņem," Keivs ar nožēlu secinājis. "Mākslīgais intelekts mūžīgi būs savā sākumstadijā, jo tam vienmēr būs jāvirzās tālāk, un virziens vienmēr ir uz tikai priekšu un vienmēr ātrāk."

Keivs turpina: "Algoritmus, kādos strādā, piemēram, "ChatGPT", nekad nevar atsaukt vai palēnināt, jo tie virza mūs uz utopisku nākotni, iespējams, mūsu visu pilnīgu iznīcināšanu. Apokalipse jau ir ceļā. Šī dziesma ir sūdīga. Tā ir groteska ņirgāšanās par visu cilvēcisko."

Robota veidotās dziesmas piemērs gan jāmeklē pavisam dziļās tīmekļa dzīlēs.

Tikām Niks Keivs medijiem apstiprinājis, ka kopā ar savu grupu "The Bad Seeds" strādā pie jauna studijas albuma. Tieši tādēļ dzejnieks un komponists atvainojas, ka viņa reakcija kādam varētu šķist pārlieku personiska un saasināta. "Šis darbs prasa visu manu iekšu spēku, tas nav viegls process," Keivs piemetina.

Iepriekšējais "Nick Cave and The Bad Seeds" albums "Ghosteen" iznāca 2019. gadā, sasniedzot 1. vietu Portugāles un Beļģijas čārtos un "UK Independent Albums" čārtā, kā arī 2. vietu Austrālijas mūzikas čārtā. Savukārt gadu vēlāk tika izlaista koncertfilma "Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace", kuru papildināja arī skaņu celiņa albums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu