Aicina uz Oskara Stroka 130. dzimšanas dienai veltītu konferenci

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Oskars Stroks
Oskars Stroks Foto: publicitātes

Ceturtdien un piektdien, 2. un 3. februārī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Ērģeļu zālē notiks starptautiska zinātniskā konference "Šlāgeris un populārā (izklaides) mūzikas kultūra 20. gadsimta 20. – 30. gados".

Konference veltīta par Rīgas tango karali dēvētā pianista un komponista Oskara Stroka (1893–1975) 130. dzimšanas gadskārtas atcerei. Referātu tēmas pakārtotas 20. gadsimta pirmās puses šlāgera un populārās mūzikas vēstures un estētikas dažādiem jautājumiem.

Konferencē piedalīsies pētnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Austrijas, Vācijas, Serbijas un Hongkongas. Īpašais viesis – Vācijā dibinātās Oskara Stroka un Edija Roznera muzikālā mantojuma biedrības vadības pārstāvis, Rīgā dzimušais vēsturnieks un pianists Dmitrijs Dragiļevs. Konferences darba valoda ir angļu.

Konferenci klātienē aicināti apmeklēt visi interesenti.

Oskars Stroks dzimis 1893. gada 6. janvārī Daugavpilī. Izcilais melodists sacerējis vairāk nekā 300 kompozīciju. Ar koncertiem uzstājies Francijā, Vācijā, Ķīnā, Japānā, Singapūrā un Jamaikā. Stroka kompozīcijas izdevušas skaņu ierakstu kompānijas "Columbia", "Electrocord", "Syrena", "Electro", "HMV" un citas.

Pēc Otrā pasaules kara izskaņas Stroks atgriezās Rīgā, kur nepatīkams pagrieziena punkts mūziķa karjerā norisinājās 1948. gadā – viņu izslēdza no Latvijas PSR Komponistu savienības ar formulējumu "Stroka darbība neatbilst savienības mērķiem un uzdevumiem". Lielāko daļu viņa populāro kompozīciju iekļāva "melnajā sarakstā", faktiski aizliedzot tiražēt Stroka mūziku. Tomēr viņš turpināja komponēt instrumentālo mūziku un aktīvi koncertēt. Oskars Stroks mūžībā devās 1975. gadā, apglabāts Rīgas Jaunajos ebreju kapos Šmerlī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu