Piešķirti 15 miljoni eiro Vāgnera nama atjaunošanai un sākta tehniskā projekta izstrāde

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Vāgnera nama iekšskats
Vāgnera nama iekšskats Foto: Jānis Škapars/TVNET

Rīgas Riharda Vāgnera nama atjaunošanas projektam apstiprināts finansējums 15 miljonu eiro apmērā no Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta (EKII) un sākts darbs pie ēkas tehniskā projekta izstrādes, informē Rīgas Riharda Vāgnera biedrības pārstāvji.

Latvijas Vides investīciju fonda izsludinātajā konkursā "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana valsts nozīmes arhitektūras pieminekļos" piešķirtais EKII finansējums ir maksimālais šajā konkursā pieejamais atbalsts vienam projektam.

Vāgnera nama atjaunošanas projektu piecu miljonu eiro apmērā līdzfinansē arī Vācija.

Patlaban Vāgnera nama rekonstrukcijai piesaistīti 20 miljoni eiro, kas nodrošināšot ēkas atjaunošanu līdz tā dēvētajai pelēkajai apdarei - nama konstrukcijas būs atjaunotas, ārējā kontūra nosiltināta, nomainīti iekšējie un ārējie tīkli, ierīkotas enerģiju taupošas sistēmas.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Februārī sākusies ēkas tehniskā projekta izstrāde, savukārt būvatļauju plānots saņemt līdz šī gada vasaras beigām.

Kopā Vāgnera nama atdzimšanai nepieciešami 40 miljoni eiro, informē biedrības pārstāvji. Vēl trūkst līdzekļu iekšdarbiem, restaurācijas darbiem un teātra tehnoloģijām, tādēļ turpinās darbs pie līdzekļu piesaistes no dažādiem fondiem un privātpersonām.

Pērn rudenī publiska konkursa kārtā izvēlēts galvenais būvdarbu veicējs, pilnsabiedrība "SBSC" ar galveno projektētāju SIA "Sarma un Norde arhitekti", savukārt inženiera un būvuzraudzības pienākumus veiks SIA "Būves un būvsistēmas". Kā apakšuzņēmējs arhitektūras un interjeru izstrādei nolīgts "Zaigas Gailes birojs".

Piesaistīti eksperti arī no citām valstīm - piemēram, teātra tehnoloģijas risinājumus izstrādās "Theater Advies" no Nīderlandes, savukārt kā konsultanti teātra akustikas jautājumos darbosies speciālisti no "Nagata Acoustics" Jasuhisas Tojotas vadībā, kas piedalījušies Elbas Filharmonijas un Parīzes Filharmonijas projektēšanā, kā arī daudzos citos projektos.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Nākamo gadu laikā plānots atjaunot 5000 kvadrātmetru lielo ēku ansambli Vecrīgā un piepildīt to ar jaunu dzīvi. Vāgnera nama atjaunošanas projekta patroni ir Valsts prezidents Egils Levits, Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, kā arī Baireitas festivāla kādreizējā mākslinieciskā vadītāja un Riharda Vāgnera mazmazmeita Eva Vāgnere-Paskjē.

Projekts paredz ne tikai ēkas un teātra zāles atjaunošanu, bet arī veidot meistarklases un Riharda Vāgnera muzeju. Namā tiks realizēta Vāgnera vīzija "GesamtkunstWerk21" - inkubators visiem mākslas veidiem, kas kļūšot par 21. gadsimtam atbilstošu starptautisku jauno mākslinieku centru.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jāņem vērā, ka pilnsabiedrība "SBSC" jau ilgstoši nespēj pabeigt divus VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) objektus - Jauno Rīgas teātri un Valmieras drāmas teātri, par kura rekonstrukciju līgums ar pilnsabiedrību jau lauzts.

Jautāts, vai Rīgas Riharda Vāgnera biedrībai ir pārliecība, ka "SBSC" spēs paveikt plānotos Vāgnera nama būvdarbus, biedrības vadītājs Māris Gailis aģentūrai LETA sacīja, ka būvdarbi sāksies tikai rudenī. Gailis skaidroja, ka šīs vasaras laikā kļūs skaidrs, vai "SBSC" atrisina savas problēmas ar VNĪ un nepieciešamo finansējumu. Ja problēmas netikšot atrisinātas, Gailis pieļāva, ka varētu nākties sludināt jaunu iepirkumu.

Gailis piebilda, ka patlaban Vāgnera namam notiek projektēšana, pēc tam rudenī otrajā posmā plānota būvdarbu sākšana, bet trešajā posmā paredzēti noslēguma būvdarbi. Gailis šobrīd pauda pārliecību, ka "SBSC" atrisinās finansējuma problēmas un spēs paveikt Vāgnera nama būvdarbus.

Rīgas Riharda Vāgnera biedrības priekšsēdētājs Māris Gailis un arhitekte Zaiga Gaile, Vāgnera nama būvprojekta - detalizētā skiču projekta autore
Rīgas Riharda Vāgnera biedrības priekšsēdētājs Māris Gailis un arhitekte Zaiga Gaile, Vāgnera nama būvprojekta - detalizētā skiču projekta autore Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jau ziņots, ka Riharda Vāgnera nama atjaunošanu par 35 874 019 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) veiks pilnsabiedrība "SBSC", ko veido uzņēmumi SIA "Skonto būve" un SIA "Skonto Construction". "SBSC" bija vienīgais pretendents, kas iesniedza piedāvājumu iepirkumā.

Atjaunojot Vāgnera namu, kā vienu no galvenajām telpām paredzēts izbūvēt Teātra zāli, kurā plānots izmantot jaunākās un modernākās tehnoloģijas skatuves aprīkojumā, kā arī nodrošināt pasaules līmeņa speciālistu piesaisti izcilai telpas akustikas nodrošināšanai.

Vāgnera namu paredzēts atjaunot kā augsti energoefektīvu būvi, un atjaunošanas procesā jāveic pasākumi CO2 izmešu maksimālai samazināšanai, kā arī jānodrošina otrreizējās pārstrādes materiālu izmantošanu, kur tas iespējams.

Atbilstoši izsniegtajai būvatļaujai, "Zaigas Gailes birojs" ir izstrādājis būvprojektu - detalizētu skiču projektu. Minētā projekta sastāvā ir ne tikai arhitektūras un būvkonstrukciju daļas, bet arī ārējo un iekšējo inženiertīklu, darba organizācijas projekta un citas nepieciešamās sadaļas. Turpmākajā projektēšanas un būvniecības gaitā ir jāievēro "Zaigas Gailes biroja" autortiesības attiecībā uz jau izstrādāto, detalizēto skiču projektu.

Foto: Rīgas Vāgnera nams
Foto: Rīgas Vāgnera nams Foto: Jānis Škapars/TVNET

Savukārt pērn 6.oktobrī Rīgas Riharda Vāgnera namā tika parakstīts līgums par piecu miljonu eiro piešķiršanu nama atjaunošanai. Plānots, ka Vācijas valdības piešķirtais līdzfinansējums piecu miljonu eiro apmērā tiks izmantots nākamo četru gadu laikā, un ar to plānots līdzfinansēt tehniskā projekta sagatavošanu un būvdarbu pirmo posmu.

Ēkas rekonstrukcijas un restaurācijas darbus plānots sākt 2023.gada vidū, bet atklāt atjaunoto Vāgnera teātri iecerēts 2026.gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu