Nodarboties ar mākslu = dzīvot ārpus komforta zonas

Saruna ar gleznotājām Vinetu Kaulaču un Sigitu Dauguli
Toms Treibergs
, TVNET kultūras redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp

Pagājušās nedēļas izskaņā Hamburgas mākslas galerijā “Pashmin” atklāta Latvijas mākslinieku grupas - Sigitas Daugules, Vinetas Kaulačas un Māra Čačkas - laikmetīgās mākslas izstāde “Vīzijas un sliekšņi”, kas tajā būs skatāma līdz 25. februārim.

Mākslas galerijas “Pashmin” direktors Nurs Nuri, stāstot par latviešu mākslinieku kopīgo ekspozīciju, dalās savā aizrautībā: “Mana mīlestība pret mākslu ir klātesoša teju katrā solī un lēmumā, kuru pieņemu. Savā 20 gadu pieredzē esmu sapratis, ka laikmetīgā māksla ir viena no svarīgākajām valodām pasaulē, jo, lai to saprastu, nav nepieciešami tulki un vārdnīcas, tā sniedzas pāri rasu, reliģiju un valodas uzstādītajām robežām. Ar uzaicinājumu izstādīties Hamburgas mākslas galerijā es uzrunāju Māri Čačku, Sigitu Dauguli un Vinetu Kaulaču - es ticēju, ka šie mākslinieki varēs radīt tādu izstādi, kurā plīvurs starp mākslu un cilvēku attiecībām tiks pavilkts malā, radot iespējamu dialogu starp izstādes apmeklētājiem un gleznotājiem. “Vīzijas un sliekšņi” piedāvā apmeklētājiem pieredzēt robežu izplūšanu un mākslas pasaules neizsmeļamo daudzveidību, harmoniju starp krāsām, tēliem un abstrakto.”

Savukārt ar abām gleznotājām pārrunāsim iespaidus no grupas izstādes atklāšanas Hamburgas galerijā “Pashmin” un iedziļināsimies jautājumā, ko nozīmē radīt mākslu apstākļos, kad notikumi pasaulē vedina uz apstāšanos neizpratnē, nevis apņēmīgu došanos uz priekšu savā radošajā ceļā.

Kā jūs visi trīs “savijāties kopā”, kāda ir šīs sadarbības vēsture?

Vineta Kaulača: Pirmā izstāde, kas mūs apvienoja un kuru ir plānots realizēt Austrijā, bija tas rāmis, kas nodefinēja šo komplektāciju un tad, savstarpēji sazinoties, mums radās doma par izstādi Hamburgā, kas norisinās šobrīd. Tātad, viss notika “nedaudz otrādi”. Ieplānotā izstāde, kuru pieminēju, Austrijā būs skatāma Veicas pilsētas galerijā marta beigās.

Veica ir kāds īpašs punkts mākslas mīļotāju kartē?

V.K.: Austrija pati kā valsts, es domāju, ir īpašs punkts šādā kartē, ja salīdzina ar visu lielo Eiropas karti. Austrijā mākslas aktivitātes vienmēr ir tikušas novērtētas un tās atrodas uzmanības centrā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu