Mītiņš "Demokrātija ir trausla kā porcelāns" tomēr notiks

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Ogres novada dome atļāvusi Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrībai rīkot pasākumu "Demokrātija ir trausla kā porcelāns" ceturtdien no plkst.18 pie Ogres muzeja, informēja pašvaldības pārstāvis Nikolajs Sapožņikovs.

Izvērtējot pieteikumā pašvaldībai sniegto informāciju, tā secinājusi, ka sapulces organizatori ir ievērojuši likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" prasības, ir novērsti likuma apdraudējumi, kas bija saistīti ar plānotās sapulces rīkošanu, un nesaskata iemeslu atļaujas neizsniegšanai, norāda Sapožņikovs.

Pašvaldība uzdevusi Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrībai publicēt paziņojumu par aicinājuma ierasties maskās atsaukšanu un aicinājumu dalībniekiem pasākuma laikā ievērot likumā noteikto kārtību sapulcēs.

Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrības pārstāve Elīna Grīnhofa (Par!) uzsver, ka nenotikusī sankcionētā Krievijas miljardiera Pjotra Avena porcelāna izstāde Ogres Vēstures un mākslas muzejā februāra sākumā sašūpoja Latvijas publisko telpu, aktualizējot tādus būtiskus jautājumus kā politikas un mākslas ne/nodalāmību, kultūras institūciju lomu mūsdienu sabiedrībā un vārda un izpausmes brīvību.

Ogres Vēstures un mākslas muzeja darbinieki, kuri atļāvās publiski paust savu nostāju pret izstādes ieceri, saskārušies ar negaidītām sekām. Muzeja darbiniekiem atcelts atalgojuma palielinājums, kopš pagājušā gada augusta nav apstiprināts muzeja darba plāns, tiek liegta izstāžu plānā ietverto izstāžu rīkošana. Spēku samērs šajā konfliktā ir skaidri redzams ikvienam, tā ir Dāvida cīņa pret Goliātu. Taču situācijā ap Ogres muzeju tiek skarts kas daudz būtiskāks par pašvaldības attiecībām ar tās iestādi. Te ir runa par pilsoniskām brīvībām un demokrātiju, skaidro Grīnhofa.

Liedzot kultūras iestādei pašnoteikti komunicēt ar sabiedrību, tiek būtiski apdraudētas demokrātijas pamatvērtības, kuras aizstāv Latvijas Satversme. Biedrība aicina iedzīvotājus nepievērt acis pret netaisnību, cenzūras un diktatūras izpausmēm Latvijā.

Biedrība aicina ikvienu šovakar pievienoties muzeja atbalsta akcijai, stingri ievērojot likumā "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" ietvertos aizliegumus sapulces, gājiena un piketa dalībniekam. Proti, neturēt pie sevis vielas, ieročus vai citus priekšmetus, kas pēc sava rakstura ir paredzēti vai var tikt piemēroti miesas bojājumu nodarīšanai cilvēkiem vai mantas bojāšanai, neslēpt savu seju zem maskas.

"Demokrātija ir trausla kā porcelāns. Tā nav pašsaprotama, un tā nav arī dāvana. Tās ir mūsu izvēles un līdzdalība katru dienu. Visi, kas atbalsta šīs vērtības, aicināti pievienoties atbalsta akcijai," aicina pasākuma organizatori.

Kā vēstīts, ir izveidojies konflikts starp Ogres Vēstures un mākslas muzeju un Ogres domes vadību. Muzeja pārstāvji iebilduši pret Ogres mēra Egila Helmaņa (NA) ieceri muzejā sarīkot sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Pjotra Avena porcelāna izstādi no viņa privātkolekcijas, savukārt no domes vadības sekojis lēmums par muzeja reorganizāciju. Pēc muzeja pārstāvju sniegtās informācijas, esot apturētas arī nākamās izstādes un algu pielikums.

Šādā situācijā Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrība nolēma rīkot atbalsta pasākumu muzejam, taču pirmais pieteikums saskaņots netika, tāpēc biedrība trešdien iesniedza jaunu pieteikumu pasākuma "Demokrātija ir trausla kā porcelāns" rīkošanai.

Biedrība, iesniedzot jaunu pieteikumu, norādīja uz to, ka pašvaldības preses konferencē domes vadība paziņoja, ka tā aizliedz Ogres Vēstures un mākslas muzejam komunicēt ar sabiedrību. Jebkura sabiedrībai paredzētā informācija turpmāk muzejam būs jāsaskaņo ar pašvaldības komunikācijas nodaļu. "Šādā aizliegumā ir saskatāms mēģinājums ieviest cenzūru, kas nav pieļaujams demokrātiskā sabiedrībā," teikts biedrības pieteikumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu