Ko iesākt šajās Lieldienās Rīgā?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lielā Lieldienu svinēšana Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 2022. gadā
Lielā Lieldienu svinēšana Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā 2022. gadā Foto: Edijs Pālens/LETA

Ja Lieldienas ieplānots aizvadīt galvaspilsētā, tad garlaicībai, šķiet, nav atstāta vieta, kur rasties. Rīgas dome un kultūras institūcijas ir parūpējušās, lai svētku dienas aizritētu piepildīti - gan ar jautrības un spēļu garu, gan iedziļinoties mūzikas raisītājās pārdomās. 

Plašs Lieldienu pasākums gaidāms svētdien Lucavsalas atpūtas parkā, kur no plkst. 11 līdz 15 varēs klausīties folkloras kopu sniegumā, šūpoties, ripināt olas, darināt putnu būrīšus, piedalīties dažādās spēlēs, iziet "Olpratības ceļu" un ieturēt maltīti piknika zonā.

Pasākuma teritorijā skatuves zonā darbosies folkloras kopas "Teikas muzikanti", "Zeidi", "Rīgas Danču klubs" un postfolkloras grupa "Rikši". Ieplānotas gan tradicionālo rituālu norises, gan dziesmu un rotaļu mācīšanās, kā arī kopīga izdancošanās.

Radošas izpausmes olu krāsošanas darbnīcā, kurā tās varēs ietīt dabīgos materiālos un uz vietas nokrāsot sīpolu mizu novārījumā. Ar svaigi krāsoto olu varēs piedalīties gan olu kaujās, gan ripināšanas sacensībās. Latvijas Folkloras biedrība organizēs Lieldienu tradicionālo spēļu programmu - ripas sišanas spēli, podu dauzīšanu un citas.

SIA "Rīgas meži" Vides izglītības programma aicinās apmeklētājus iemēģināt roku putnu būrīšu meistarošanā, savukārt ornitologs iepazīstinās ar ieteikumiem, kā putnu mājiņas izvietot dabā un tās pareizi tīrīt. Apmeklētāji varēs piedalīties "Putnu viktorīnā" un saņemt dāvanas.

Tāpat svētdien ikviens aicināts apmeklēt dažādas aktivitātes un radošās darbnīcas pie Mežaparka Lielās estrādes no plkst. 14 līdz 17, kur notiks arī Lielo olu krāsošana.

Tradicionālā Lieldienu svinēšana no plkst. 15 līdz plkst. 16.30 notiks arī Rīgas Kultūras centrā "Iļģuciems".

Brīvdabas muzejā Pirmās Lieldienas svētdien sāksies ar dievkalpojumu plkst. 10 Usmas luterāņu baznīcā, pēc tam programmā Lieldienu dziesmas un rotaļas ar folkloras kopu “Kokle”, leļļu izrāde bērniem “Pasaku sargs”, Tautas deju ansambļa “Zelta sietiņš” koncerts, muzicēs "Hāgenskalna muzikanti". Par olu krāsošanas tradīcijām stāstīs etnogrāfe Indra Čekstere. Visas dienas garumā būs arī āra spēles un radošā darbnīca bērniem.

Lieldienu laikā rīdzinieki aicināti ne tikai apmeklēt koncertus un Lieldienu pasākumus, bet arī izšūpoties. Šogad šūpoles svētdien un pirmdien atradīsies septiņās vietās gan pilsētas centrā, gan apkaimēs - Lucavsalā, Doma laukumā, Līvu laukumā, kultūras pils "Ziemeļblāzma" parkā, pie Mežaparka Lielās estrādes ēkas, kā arī pie kultūras centriem "Imanta" un "Iļģuciems".

Gaidot Lieldienas, ikviens aicināts apmeklēt kādu no plašā koncertu un citu pasākumu klāsta.

Rīt, Lielajā Piektdienā plkst. 16 Kultūras centrā "Mazā ģilde" notiks Lielās piektdienas koncerts "In Paradisum", kurā izskanēs vīru kamerkora "Logos" koncertprogramma, bet plkst. 19 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā orķestra "Rīga" un Rīgas kamerkora "Ave Sol" koncerts.

Klusajā sestdienā, 8.aprīlī, plkst.16 Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" notiks Lieldienu koncerts, kurā piedalīsies kontrtenors Sergejs Jēgers un koncertmeistare Ieva Šmite.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu