Atvērs Rīgas pilsētas pirmās hronikas tulkojuma digitālo publikāciju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) šodien plkst. 16 notiks Rīgas pilsētas pirmās hronikas tulkojuma digitālās publikācijas atvēršanas svētki. Rīgas rātes sekretāra Hermaņa Helevega (saukta arī par Vestfālu) sarakstītā hronika ir pirmā zināmā pilsētas hronika Baltijā.

Šis hronoloģiskais notikumu pieraksts ir arīdzan vienīgais laikabiedra un aculiecinieka sarakstīts vēstošais vēstures avots par Livonijas vēsturi 15. gadsimtā – laiku, kad ar mainīgiem panākumiem turpinājās Vācu bruņinieku ordeņa Livonijas atzara un Rīgas arhibīskapu cīņa par virskundzību pār Rīgas pilsētu, kas bija aizsākusies 13. gs. beigās. Šajā cīņā tieši vai netieši iesaistījās daudzi valdnieki un politiskie veidojumi – Romas pāvests, Svētās Romas impērija, vācu zemes, Hanzas pilsētas, Zviedrija, Polija. Hronika liecina, ka Rīgas pilsēta šajās cīņās bija nevis pasīvs subjekts, bet saliedēta kopiena, kas apzinājās savas tiesības un izmantoja savā rīcībā esošos militāros, materiālos un intelektuālos resursus, lai šīs tiesības aizstāvētu.

Helevega hronikas rokraksta pirmās lapas fragments. LVVA 4038.f., 2.apr., 100. lieta, 1. lapa.
Helevega hronikas rokraksta pirmās lapas fragments. LVVA 4038.f., 2.apr., 100. lieta, 1. lapa. Foto: historia.lv

Helevega dzimšanas gads nav zināms, taču zināms, ka viņš dzimis Rīgā. No 1443. gada studējis Rostokas universitātē, bijis Rīgas rātes sekretārs (sindiks), no 1479. gada arī rātskungs, miris 1489. gadā.

Pēc Salaspils līguma noslēgšanas pilsētas rāte 1456. gadā uzdeva Helevegam sarakstīt hroniku, kas pierādītu, ka līguma noteikumi Rīgas pilsētai uzspiesti nelikumīgi. Helevega hronika aptver notikumus no 1158. līdz pat autora nāves gadam.

Īpaša vērība hronikā pievērsta diplomātisko sarunu satura atstāstiem, sākot ar 15. gadsimta sākumu. Sevišķi detalizēti aprakstītas militārās aktivitātes gadsimta 70. un 80. gados: kaujas, rīdzinieku sirojumi, nocietinājumi, bruņojums, kara laupījums, ievērojamākie pretinieka gūstekņi un kritušie. Tāpat hronika sniedz ieskatu viduslaiku rīdzinieku un citu livoniešu sabiedriskajā un reliģiskajā dzīvē, paradumos un paražās.

Atvēršanas svētkos LNB ēkā, telpā "Divi Raiņi" plkst. 16 klātesošos uzrunās portāla "Historia.lv" redaktors Valters Grīviņš, iepazīstinot ar krātuves līdzšinējo veikumu un nākotnes plāniem saistībā ar vēstures avotu publicēšanu. Savukārt hronikas tulkotājs un komentāru autors Agris Dzenis pastāstīs par hroniku, tās nozīmi Latvijas un Rīgas vēsturē un tulkojuma tapšanu.

Tīmekļa vietne "Historia.lv" tika nodibināta 2001. gadā ar mērķi iepazīstināt ar Latvijas vispārējo un vietējo vēsturi, personām, kultūras un dabas pieminekļiem; notikumiem, pasākumiem un aktualitātēm, kas saistītas ar vēstures un kultūrvēstures izpēti un popularizāciju, kultūras pieminekļu aizsardzību, saglabāšanu un izmantošanu. Vienlaikus "Historia.lv" darbojas kā novadpētnieku sadarbības platforma vietējās vēstures izpētē un satura publicēšanā.

Hronikas tulkojums un komentāru sastādīšana veikta ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu