Režisore Signe Baumane Štutgartes festivālā saņems balvu par izcilu ieguldījumu animācijā

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Signe Baumane uz studijas jumta Bruklinā.
Signe Baumane uz studijas jumta Bruklinā. Foto: No personīgā arhīva

Animācijas filmu režisore Signe Baumane šodien Štutgartes Starptautiskajā animācijas filmu festivālā Vācijā saņems festivāla īpašo balvu "Honorary Trickstar" par izcilu radošo un māksliniecisko sniegumu animācijā, informē studijas "Lokomotīve" producente Liene Vinovska.

Kā norāda festivāla pārstāvji, Baumane ir viena no svarīgākajām sievietēm mūsdienu animācijas industrijā, kuras radītās filmas personīgi, līdz sāpēm godīgi un provokatīvi atspoguļo sievietes pasaules redzējumu.

Vācijas Animācijas asociācijas vadītāja Annegrēta Rihtere atzīmē, ka režisores filmas ataino cilvēka dvēseles neizmērāmos dziļumus, kurus ar neparastas animācijas palīdzību izdodas pārvērst universālos un visiem saprotamos vēstījumos.

Annegrēte Rihtere vērtē: "Signe Baumane ir neticami redzīgs vērotājs - pašas dzīve un līdzcilvēki ir viņas refleksijas avots, un viņa kā neviens cits prot šos vērojumus un pārdomas nodot skatītājiem. Rezultātā, pēc Baumanes filmas noskatīšanās skatītājs atstāj kinoteātri ne vien gudrāks un ar jaunām zināšanām, bet arī vairāk iepazinis pats sevi."

1982. gadā dibinātais Štutgartes Starptautiskais animācijas filmu festivāls ir viens no svarīgākajiem animācijas nozares notikumiem. Katru gadu to apmeklē ap 100 000 industrijas profesionāļu un viesu no visas pasaules, tas piedāvā rūpīgi atlasītu augstas kvalitātes programmu un kalpo kā tikšanās platforma filmu veidotājiem, izplatītājiem un izrādītājiem.

Signe Baumane atzīst, ka saņemt balvu ir liels prieks un pagodinājums. Tā kā balva tiek piešķirta par "iedvesmojošu darbu", režisorei nācās padomāt, ko tas viņai varētu nozīmēt.

"Manuprāt, korporatīvo filmu pasaulē mums, neatkarīgajiem māksliniekiem, ir misija - sniegt individuāla cilvēka vienreizēju redzējumu filmā, kas runā cilvēka balsī par cilvēka pieredzi. Ko nozīmē būt dzīvam? Kāda ir sajūta būt sievietei? Savās filmās es pētu šos jautājumus. Ja mans darbs iedvesmo citus animatorus meklēt savu ceļu, tas mani dara patiesi laimīgu un daudz mazāk vientuļu," atzīmē Baumane.

Štutgartes Starptautiskā animācijas festivāla brīvdabas seanss aizvadītajā gadā. 
Štutgartes Starptautiskā animācijas festivāla brīvdabas seanss aizvadītajā gadā. Foto: itfs.de

Īpaši izceļot viņas nozīmīgo un iedvesmojošo darbu, Štutgartes festivāla programmā iekļauta režisores filmu izlase - virkne agrīno īsfilmu un arī abas režisores veidotās pilnmetrāžas animācijas filmas pieaugušajiem "Akmeņi manās kabatās" un "Mans laulību projekts".

Baumanes jaunākā pilnmetrāžas filma "Mans laulību projekts", kas pasaules pirmizrādi piedzīvoja prestižajā Traibekas filmu festivālā Ņujorkā, līdz šim izrādīta 75 festivālu programmās visā pasaulē un saņēmusi jau 14 balvas, tostarp žūrijas īpašo atzinību prestižajā Ansī festivālā Francijā.

Filma atzīta par labāko animācijas pilnmetrāžu Vīborgas festivālā Dānijā, Traionas filmu festivālā ASV, Friedrihštates animācijas festivālā Norvēģijā un saņēmusi vēl virkni balvu dažādās kategorijās Rumānijā, Japānā, Dienvidkorejā, Ēģiptē un citur.

"Mans laulību projekts" kļuva arī par vienu no piecām 2022. gada filmām visas Eiropas konkurencē, iekļūstot nomināciju sarakstā prestižajai Eiropas Kinoakadēmijas balvai kategorijā “Labākā animācijas filma”. Latvijā filma Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" ceremonijā tika atzīta par 2022. gada labāko animācijas filmu, savukārt režisore saņēma balvas kā labākā animācijas filmas režisore un labākā animācijas filmas māksliniece.

Arī režisores iepriekšējā pilnmetrāžas animācijas filma "Akmeņi manās kabatās" plaši ceļoja pa pasauli, tika iekļauta 139 pasaules festivālu programmās un saņēma kopsummā 14 balvas, tostarp arī trīs "Lielos Kristapus". Filma tika izvirzīta kā Latvijas pieteikums ASV Kinoakadēmijas balvai “Oskars”.

Signes Baumanes filma “Mans laulību projekts” iesāk devīto Rīgas Starptautisko kino festivālu (RIGA IFF). 2022. gada rudens.
Signes Baumanes filma “Mans laulību projekts” iesāk devīto Rīgas Starptautisko kino festivālu (RIGA IFF). 2022. gada rudens. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Signe Baumane aizvadītā gadsimta 80. gados studējusi filozofiju Maskavā, 1989. gadā kļuvusi par animatori filmu studijā "Dauka", 1991.gadā debitējusi kā animācijas režisore ar divas minūtes garu filmiņu "Ragana un govs".

1996. gadā režisore pārcēlās uz ASV, šobrīd dzīvo un strādā Ņujorkā. Vispirms darbojusies animācijas režisora Bila Plimptona studijā, 1998. gadā sākusi patstāvīgu darbu ar filmu "Love Story", kas uzreiz izpelnījās vairāku festivālu atzinību. Pasaules ievērību iekarojušas arī nākamās Baumanes īsfilmas. 2005.gada maijā Baumane kļuva par ASV Kinoakadēmijas biedri.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu