Pēc ilgāka pārtraukuma Rīgā atkal norisināsies Dzejas slams

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Dzejas slamere un fotogrāfe Katarīna Ventija (Austrija)
Dzejas slamere un fotogrāfe Katarīna Ventija (Austrija) Foto: katharinawenty.com

Trešdien, 17. maijā, plkst. 19.00 radošajā kvartālā Viskaļos (Viskaļu ielā 36A) notiks mākslas un kultūras apvienības “Totaldobže” rīkots dzejas slams “Slameri ne(a)izmirst”, kurā piedalīsies iepriekšējo dzejas slamu dalībnieki un trīs spoken word mākslinieki no Itālijas.

Dzejas slams ir dzejnieku sacensība, kurā profesionālas žūrijas un skatītāju balsojuma lēmumā tiek noskaidrots uzvarētājs, kurš iegūst 100 eiro naudas balvu. Slamā vērtēts tiek ne tikai dzejolis, bet arī tā izpildījums. Ar spoken word laikmetīgajā kultūrā saprot dzejas tekstā bāzētu runātā vārda performanci, kurai tiek piesaistīti dažādi tehniski palīglīdzekļi un visas iespējamās radošās izpausmes formas.

Foto: Kitija Kalui

Ar šo slamu “Totaldobže” atsāk organizēt regulārus dzejas slamus Latvijā. 17. maijā dzejas slamā uzstāsies tie dzejnieki, kas jau piedalījušies dzejas slamos un arī uzvarējuši tajos: Marija Luīze Meļķe, Guntis Kursišs, Elīza Dāldere, Kristiāna Šuksta, Kārlis Pūķis, Rinalds Einiks, Eduards Rapaports un Alīna Platoņenko. Dalībnieku saraksts tiek papildināts.

Vakara noslēgumā ar performancēm uzstāsies trīs itāļu spoken word mākslinieki: Katarīna Ventija (Katharina Wenty), Serdžio Garau (Sergio Garau) un Eleonora Fisko (Eleonora Fisco).

Foto: corrieredisciacca.it

Eleonora Fisko ir sicīliešu dzejniece un performanču māksliniece, kura Itālijas dzejas slamos iekļuvusi finālā divas reizes. Fisko māksliniecisko pētījumu fokusā ir pārdomas par paaudžu maiņu, ģimenes un feminisma nozīmi, īpaši pievēršoties savām saknēm Sicīlijā, ķermeņa tēmai un sieviešu izglītībai. Fisko vada dzejas darbnīcas gan pieaugušajiem, gan studentiem, absolvējusi modernās filoloģijas nozari, pašlaik studē dzejas slamu tradīciju, spoken word un spoken music žanrus doktorantūras programmā L'Akvilas Universitātē.

Foto: Caligari Garcia/Prima Vista festival

Serdžo Garau piedalījies dzejas festivālos 27 valstīs Eiropā, Āfrikā, Dienvidamerikā un Ziemeļamerikā. Vairākkārtējs Itālijas slamu čempions un kopš 2001. gada vada slamu meistarklases sešās valodās, atdzejo un aktīvi piedalās mākslas pasaules norisēs.

Dzejas slams Tallinas kvartālā Rīgā.
Dzejas slams Tallinas kvartālā Rīgā. Foto: Kitija Kalui

Katarīna Ventija dzimusi Koreneuburgā, bet dzīvo un strādā Vīnē. Pārliecinoši piesakot sevi vairāk nekā 15 valstīs trijos kontinentos, Ventija ir viena no redzamākajām un veiksmīgākajām vāciski runājošajām slamu dzejniecēm. Ventija publicējusies dažādos žurnālos kopš 18 gadu vecuma, 2022. gadā tika izdota Ventijas grāmata “Ādas spārnu ņieburs” (Hautflügelmieder). Ventija darbojas arī kā fotogrāfe, filmu veidotāja un kā skatuves mākslas, literatūras un jaunatnes kultūras asociācijas priekšsēdētāja asociācijā "Poetry slam'md" regulāri organizē un vada starptautisku dzejas slamu Mēdlingā.

Foto: Didzis Grodzs

Dzejas sacensības žūrijā būs rakstnieks Rihards Bargais, māksliniece Elīna Semane un dzejniece, māksliniece un mūziķe Jeļena Glazova. Pasākumu vadīs “Totaldobže” vadītājs un kurators Kaspars Lielgalvis.

Savukārt 27. maijā plkst. 19.00 “Totaldobže” sezonas atklāšanas pasākuma ietvaros notiks dzejas slams, kurā piedalīties var ikviens. Pieteikšanās saite atrodama šeit.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu