Topošie un esošie Latvijas kino profesionāļi piedalīsies Kannu kinofestivālā

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Sagatavošanās darbi 76. Starptautiskajam Kannu kinfoestivālam. Uz tā plakāta redzama aktrise Katrīna Denēva no 1968. gada filmas  "La Chamade" (Sirdspuksti)
Sagatavošanās darbi 76. Starptautiskajam Kannu kinfoestivālam. Uz tā plakāta redzama aktrise Katrīna Denēva no 1968. gada filmas "La Chamade" (Sirdspuksti) Foto: SipaPress/SCANPIX

Rīt Francijas kūrortpilsētā Kannās sāksies 76. Starptautiskais kinofestivāls, un arī šogad Latvijas kino profesionāļi piedalīsies dažādos kino industrijas notikumos, festivāla programmās un filmu tirgū.

Latvijas filmu producenti piedalīsies Kannu Filmu tirgū no 16.maija līdz 24.maijam, kurā šogad satiksies apmēram 12 500 kino profesionāļi no 120 valstīm. Eiropas kino popularizēšanas organizācijas "European Film Promotion" (EFP) veidotajā kinoproducentu platformā "Producers on the Move dalībai" izvēlēts Latvijas studijas "Lokomotīve" producents Dominiks Jarmakovičs, kurš Kannās strādās ar Signes Baumanes topošo animācijas pilnmetrāžu "Karmiskais mezgls" un Signes Birkovas gandrīz pabeigto spēlfilmu "Lotus".

Foto: SipaPress/SCANPIX

Festivāla sadaļas "Marché du Film" platforma "Producers Network" 16 gadus pulcina vairāk nekā 500 producentus no visas pasaules. Tradicionāli iespēja nonākt uzmanības centrā šajā platformā tiek piešķirta diviem producentiem no katras valsts - Latviju šajā daudzsološo Baltijas producentu izlasē šogad pārstāv Linda Krūkle un Inga Praņevska.

Latvijas dalību Kannu festivālā iezīmē Latvijas paviljons, kurā šogad apvienojas Nacionālais Kino centrs un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) spēki. Stendā darbosies arī Latvijas Kinoproducentu asociācijas pārstāvji. Paviljona dizainu veido LIAA koncepts "Mission Latvia", kas iepriekš izpelnījies Kannu filmu tirgus dalībnieku un rīkotāju ievērību. Arī šogad Kannās notiek paviljonu dizaina konkurss, kurā 2017. gadā Latvijas paviljonam tika piešķirta zelta medaļa.

Kannu festivāla filmu tirgū nonāks divi Latvijas studijas "Lokomotīve" kopražojumi ar Baltijas kaimiņvalstīm. Tādi ir režisora Tomasa Vengra spēlfilma “Piecarpus mīlasstāsti Viļņas dzīvoklī” (Five and Half Love Stories in an Apartment in Vilnius), ko veido Lietuva, Īrija un Latvija, un režisora Andresa Pūstusmā spēlfilma “Viendimensionālais cilvēks” (One-dimensional Man), ko kopīgi uzņem Igaunija un Latvija.

Producenta Roberta Vinovska vadītā studija "Lokomotīve" šogad Kannās atgriežas arī kā klasikas filmu restaurētājs ar zīmolu "Locomotive Classics" - šogad tai atlasīta Armēnijas 1965. gada spēlfilma “Sveiki, tas esmu es” (Barev, es em) kas arī restaurēta Latvijas studijā "Lokomotīve". Filmas seanss paredzēts 25. maijā.

Foto: SipaPress/SCANPIX

Programma "Cannes Clasics" turpina arī pagājušajā gadā uzsākto sadarbību ar Eiropas kinoskolām, un šo izdevību ar NKC atbalstu izmanto arī Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālā Filmu skola. Projekta ideja ir iepludināt jauno kinematogrāfistu paaudzi pasaules kino klasikas procesos, piešķirot akreditācijas uz šīs programmas seansiem un tādējādi dodot iespēju noskatīties kvalitatīvu kinovēstures piedāvājumu un paplašināt zināšanas par kinomākslas kontekstiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu