Mūžībā devies gleznotājs, LMA profesors Juris Jurjāns

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Jānis Škapars, TVNET

"Šonakt mūža dārzos ir aizgājis mūsu mīļais tēvs un vectēvs – gleznotājs Juris Jurjāns," sociālajā tīklā "Facebook" šodien paziņojusi mākslinieka meita Kristīne Jurjāne. 

Mākslinieks dzimis 1944. gadā, viņa profesionālā izglītība – J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskola (1955-1962), Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļa (1963-1969), kuru absolvē profesora Eduarda Kalniņa vadībā.

Izstādēs piedalās no 1969. gada. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs no 1975. gada un no 1993. gada mākslinieku asociācijas "B – 13" (1993-1998) biedrs.

Sarīkojis vairākas personālizstādes Latvijā, kā arī Pēterburgā (1987) un Parīzē (1993). Regulāri piedalījies grupu izstādēs Rīgā, Maskavā, Ņujorkā, Parīzē, Madridē, Briselē, Helsinkos, Berlīnē, Viļņā, Tokijā, Tallinā, Londonā, Varšavā un citviet.

Darbi atrodas Valsts Mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības, Tretjakova galerijas, Krievijas Kultūras ministrijas īpašumā, kā arī privātkolekcijās Latvijā, Krievijā, Beļģijā, Zviedrijā, Vācijā, Kanādā, ASV, Japānā, Francijā, Somijā, Igaunijā, Anglijā un citur.

Bijis Latvijas Mākslas akadēmijas profesors. 2018. gadā Izdevniecība “Aminori” laida klajā grāmatu “Sarunas ar Juri Jurjānu”, kurā iespējams paskatīties uz pazīstamā gleznotāja daiļradi jaunā gaismā. Grāmatas autore Marika Rozenberga tajā apkopojusi Jurjāna atziņas par dzīvi un mākslu.

Informācija par atvadīšanos no gleznotāja sekos vēlāk, norāda piederīgie. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu