"Mēs esam divi brāļi, kuriem bija liels sapnis." Intervija ar EDM karaļiem Dimitri Vegas un Like Mike

UNREAL festivāls jau šodien!
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes.

17. jūnijā Mežaparka Lielā estrāde piedzīvos kaut ko nebijušu - tā pārvērtīsies iespaidīgā elektroniskās deju mūzikas (EDM) ballītē ar visā pasaulē aktuāliem EDM māksliniekiem. Ja vēl šaubies, vai apmeklēt UNREAL festivālu, atgādinām, ka starp galvenajiem festivāla māksliniekiem būs arī Dmitri Vegas un Like Mike (DVLM) jeb tā dēvētie "Tommorowland" karaļi. Par mūziķu statusu un augsto novērtējumu liecina arī stabilā "DJ Magazine" (DJ Mag) veidotā topa līderība, pēdējos gados ieņemot pirmās trīs pozīcijas un divreiz ieņemot 1. vietu pasaulē. TVNET bija unikāla iespēja intervēt EDM smagsvaru duetu - lasi interviju un tiekamies festivālā!

Foto: publicitātes.

Kā jūs aprakstītu sevi cilvēkam, kurš par jums neko nezina?

Dimitri: Mēs esam divi brāļi, kuriem bija liels sapnis. Mēs neko savā dzīvē nepieņemam kā pašsaprotamu, tāpēc katru dienu pamostamies ar vēlmi un aizraušanos sasniegt savus mērķus, sniegt saviem faniem labāko mūziku, labāko pieredzi mūsu šovos un radīt paliekošas atmiņas kopā ar viņiem.

Katram DJ ir savs īpašais mūzikas stils. Kā jūs raksturotu savējo?

Dimitri: Tas nebūt nav tik vienkārši, jo mēs spēlējam daudzās žanru kategorijās. Tomēr mēs jūtam, ka mēs daudz balstāmies uz agrākajām 90. gadu skaņām un ritmiem, bet tas ir nepārtraukti mainīgs process.

Vai atceraties savu pirmo sastapšanos ar EDM? Pastāstiet par to.

Dimitri: Es agrīnā vecumā devos prom no mājām, lai pirmoreiz dīdžejotu un strādātu atpūtas kompleksā Maljorkā, pēc tam Grieķijā, un galu galā nonācu Ibicā, tas bija 2003. gadā, kur spēlēju mūziku pie baseina lētā hostelī "Club Playa d'en Bossa". Vēlāk šī viesnīca kļuva par "Ushuaïa", un mēs beigu beigās atgriezāmies, lai uzspēlētu tieši pie tā paša baseina.

Tas joprojām ir neticams likteņa pagrieziens!

Like Mike: 2003. gadā pievienojos Dimitrijam Ibicā, kas bija mana pirmā īstā klubošanas pieredze. Bet pirms tam, augot 90. gados Eiropā, EDM bija ļoti izplatīta jau kopš 80. gadu sākuma, tāpēc elektroniskā mūzika vienmēr ir bijusi mūsu dzīves "skaņu celiņa" neatņemama sastāvdaļa. Lai gan savos agrīnajos pusaudžu gados es ļoti interesējos par repa mūziku.

Ja jūs varētu atdzīvināt vienu mākslinieku, kurš tas būtu?

Dimitri: Fredijs Merkūrijs. Viņam bija ļoti liels talants.

Mike: Es atdzīvinātu Tupaku! Es atdotu visu, lai tikai satiktu Tupaku un redzētu viņu uzstājoties dzīvē.

Cik jums bija gadi, kad sākāt savu karjeru?

Dimitri: Mēs abi interesējāmies par mūziku jau agrīnā vecumā. Sāku iegādāties ierakstus un mācīties dīdžejot, kad man bija 13 gadi, un tas bija viens no iemesliem, kas mudināja mani pārcelties dzīvot ārzemēs.

Mike: Sākumā, eksperimentējot kā mākslinieks, es veidoju repa "miksteipus" un rakstīju dzeju, bet, augot kopā ar vecāko brāli, kurš vienmēr bija ieinteresēts mūzikā, es jau ļoti mazā vecumā sapratu, ko iesākt ar vinila platēm. Pēc dažiem gadiem Ibicā mana mīlestība pret hausmūziku un elektronisko mūziku tikai pieauga, un iepazīstot visdažādākos žanrus, man pavērās pavisam jauna pasaule. To varēja dzirdēt manos agrīnajos mūzikas producēšanas darbos, kad mēs centāmies sevi pierādīt kā māksliniekus. Bet nopietni producēt mūziku es sāku ap 20 gadu vecumu, un pakāpeniski to sāka pamanīt arī citi.

Vai kļūšana par pasaulē atzītiem DJ ir rezultāts smagam darbam, veiksmei vai kur slēpjas jūsu panākumu atslēga?

Dimitri: Tas ir viss kopā. (..) Tomēr neatlaidība ir galvenais... Nekad neatsakieties no saviem sapņiem.

Kuras sadarbības, koncerti vai notikumi ir bijuši būtiski pagrieziena punkti jūsu izaugsmē?

Mike: Ir grūti aprobežoties tikai pie kaut kā viena, jo mūsu karjerā mums ir bijuši tik daudz neaizmirstamu mirkļu. No "Tommorowland" karoga pacelšanas līdz pilnībā izpārdotai Antverpenes arēnai ar mūsu "atgriešanās koncertiem", sadarbojoties ar māksliniekiem kā Ne-Yo, Wiz Khalifa, Natti Natasha, Snoop Dogg un daudziem citiem. Mēs vienmēr cenšamies sasniegt jaunus augstumus savos sapņos un mērķos.

Vai jums ir kādi hobiji, ko jums patīk darīt un kas pilnībā nesaistās ar DJ karjeru?

Dimitri: Prom no mūzikas, es galvenokārt veltu laiku aktierdarbam. Pēdējos pāris gados es biju dažos mazos filmu projektos. Man ir bijusi arī galvenā loma kā aktierim filmā ar nosaukumu "H4Z4RD", un es pēdējos mēnešos filmējos daudzās citās filmās.

Mike: Grilēšana, bet tas nav īsti hobijs. Es cenšos nodrošināt sabalansētu uzturu starp smago tūres grafiku, kurā lielāko daļu laika ir grūti uzturēt normālu režīmu. Tāpēc, kad man ir brīvs laiks, grilēšana man kļūst par nepieciešamību, lai radītu veselīgu un jautru rituālu ar ēdiena gatavošanu. Man arī patīk māksla un arhitektūra; nekas man neļauj atslēgties tā, kā ēku projektēšana, skiču veidošana vai pastaigas pa vēsturiskām pilsētām.

Kādu mūziku/māksliniekus jūs klausāties savā brīvajā laikā?

Dimitri: Es klausos dažādu žanru mūziku, bet bieži izvēlos klausīties kaut ko enerģisku. Man patīk elektroniskā mūzika, hip-hop, roks un pat klasiskā mūzika. Tā ir atkarīga no manas noskaņojuma.

Mike: Arī man patīk dažādi žanri, bet manas mūzikas intereses ir plašas. Es varu klausīties mūziku, sākot no hip-hop un roka līdz pat hausmūzikai un pat džezam. Man patīk atklāt jaunus māksliniekus un eksperimentēt ar dažādiem mūzikas stiliem, jo tas palīdz uzturēt manu radošumu svaigu un iedvesmojošu.

Vai jūs bieži konfliktējat, radot savu mūziku?

Dimitri: Nē. Mums, protams, procesā rodas nesaprašanās, bet tā ir ļoti svarīga daļa no radošā procesa.

Kādas dziesmas visvairāk tiek pieprasītas DJ?

Dimitri: Pēc visiem šiem gadiem "Mammoth" joprojām ir viena no mūsu visvairāk pieprasītajām dziesmām no faniem.

Tā kā jūs tik daudz ceļojat, kas ir tas, ko jūs vienmēr ņemat līdzi, kur vien dodaties?

Dimitri: Noteikti klēpjdatoru un austiņas.

Mike: Man ir jāpārliecinās, vai man ir visi uztura bagātinātāji, lai kompensētu neveselīgo dzīvesveidu tūrēs. Turklāt man patīk paņemt līdzi savu iPad, lai skatītos dažus no maniem iecienītākajiem šoviem, kad priekšā ir kārtējais ilgais pārlidojums...

Kā kļūt par lielisku DJ? Ko jūs ieteiktu iesācējiem - eksperimentēt un spēlēt vai jāmācās to darīt kādos kursos?

Dimitri: Aizraušanās. Visam jābalstās uz aizraušanos. Jo vairāk aizrautīgs tu esi, jo labāks kļūsi.

Vai jums ir izveidojušies kādi priekšstati par Latviju?

Dimitri: Jā, lieliska valsts ar foršu publiku. Mēs ļoti priecājamies būt Latvijā šai festivālā. Būs liels ballīšu noskaņojums, un nevaru sagaidīt, lai kopīgi ar fanu palīdzību atskaņotu mūsu jauno mūziku.

Cik ilgi jūs strādājat pie viena ieraksta? Vai tas prasa dienas, mēnešus vai gadus?

Mike: Laba ideja parasti aizņem ļoti maz laika. Dažreiz es varu radīt 4-5 jaunas idejas dažu stundu laikā. Pabeigt dziesmu gan parasti prasa papildus vienu vai divas dienas.

Evolūcija notiek visās dzīves jomās - mākslā, modē, arhitektūrā... kurp virzās elektroniskā mūzika nākamajos 10-20-30 gados? Kāda būs mūzika pēc 20 gadiem?

Dimitri: EDM scēna pastāvīgi attīstās. Ir interesanti novērot kādu ietekmi MI (mākslīgais intelekts) atstāj uz mākslu un mūziku.

Vai Rīgā fani var gaidīt kādus jaunus singlus?

Dimitri: Mums ir tonnām svaigas un arī jau iemīļotas mūzikas, kuru fani var sagaidīt mūsu šovā šajā ballītē.

Kā jūs domājat, kā jūsu dzīve izvērtīsies pēc 10 gadiem?

Dimitri: Cerams, ka mēs joprojām būsim mūzikā, ko mīlam!

Kā ir - vai DJ'iem pienāk laiks, kad jādodas pensijā?

Mike: Noteikti nē, vienīgi tad, ja mūzika vairs nav tava sirdslieta, tad, iespējams, būtu pienācis laiks beigt uzstāties.

UNREAL festivāla galvenā pievienotā vērtība ir papildinātā realitāte. Kādu paralēlo pasauli jūs radītu, ja jums būtu iespēja?

Dimitri: Es domāju, ka nākamajos gados mēs radīsim daudzus neaprakstāmus projektus, izmantojot papildināto realitāti.

Attiecībā uz paralēlo pasauli... Es dodu priekšroku tai, kurā mēs esam šobrīd!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu