Pianists un komponists Ričards Klaidermans: "Ja ar mūziku viss ir kārtībā, tad ar mani arī "

Foto: www.clayderman.co.uk
Toms Treibergs
, TVNET Kultūra redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp

14. augustā Dzintaru koncertzālē atkal viesosies par „romantikas princi” dēvētais pasaulslavenais franču instrumentālās mūzikas izpildītājs Ričards Klaidermans (Richard Clayderman, īstajā vārdā Filips Pažē/Philippe Pagès) kura koncertiem nekad nav bijušas lielas grūtības tapt izpārdotiem. Mūziķis šobrīd aktīvi sniedz koncertus dažādās pasaules vietās, un gan par to, gan citām aktualitātēm viņš labprāt dalījās attālinātā sarunā. Zīmīgi, ka uz plaukta, kas pianistam atradās aiz muguras, atradās globuss - kā trāpīga metafora mūzikas universālajiem ceļiem gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. 

Ričarda Klaidermana (1953) ģimenē mūzikas skaņas nebija reta parādība - viņa tēvs bija akordeona skolotājs. Divpadsmit gadu vecumā Klaidermanu uzņēma Parīzes konservatorijā, kur, jau tuvojoties vēlīniem pusaudža gadiem, viņš sāka gūt aizvien lielāku pasniedzēju un biedru atzinību. Daudzsološai un secīgi izkārtotai klasiskā pianista karjeras norisei kavēkļus lika ģimenes finansiālās grūtības, kuras izraisīja tēva slimība. Lai nopelnītu iztiku, jauneklis atrada darbu kā bankas darbinieks, no darba stundām atlikušajā laikā spēlējot pavadījumu dažādām vieglās popmūzikas apvienībām. Viņa pavadījums skanējis franču dziedātāju Džonija Halideja (Johnny Hallyday), komiķa un improvizatora Tjerī le Lurona (Thierry Le Luron) un Mišela Sardū (Michel Sardou) koncertos.

Ričards Klaidermans
Ričards Klaidermans Foto: Twitter/@claydermanmusic

1976. gadā mūziķi uzaicināja franču ierakstu producents Olivjē Tusēns [i] (Olivier Toussaint) un viņa kolēģis Pols de Senevils [ii] (Paul de Seneville), lai ierakstītu maigu klavierbalādi. De Senevils šo balādi bija sacerējis kā veltījumu savai mazajai meitai Adelīnai. 23 gadus vecais Klaidermans (tobrīd vēl Filips Pažē) tika noklausīts kopā ar 20 citiem pianistiem un ieguva darbu. "Viņš bija interesants mūziķis ar maigu pieskārienu un labu tehniku," vēlāk rakstīja Tusēns, piebilstot: "Un viņš arī labi izskatījās!"

Savu vārdu un uzvārdu jaunais talants nomainīja uz Ričardu Klaidermanu, pieņemot savas vecvecmāmiņas uzvārdu, lai izvairītos no nepareizas īstā vārda izrunas ārpus Francijas. Singls "Adelīnai" sāka popularizēties, rezultātā pārdoti 22 miljoni kopiju 38 valstīs.

Pianists ir ierakstījis vairāk nekā 1300 melodiju un radījis sev vien raksturīgu, romantisku stilu, izmantojot repertuāru, kas apvieno viņa individuālo rokrakstu ar klasikas un popmūzikas standartiem. 2006. gadā viņa ierakstu pārdošanas apjoms sasniedza 70 miljonus, Klaidermana kontā ir 267 zelta un 70 platīna albumi. Ginesa rekordu grāmatā mūziķis ir atzīmēts kā "visveiksmīgākais pianists pasaulē".

Franču pianists Ričards Klaidermans un Liepājas Simfoniskā orķestra stīgu grupa uzstājas Dzintaru koncertzālē 2015. gadā.
Franču pianists Ričards Klaidermans un Liepājas Simfoniskā orķestra stīgu grupa uzstājas Dzintaru koncertzālē 2015. gadā. Foto: Ieva Čīka/LETA

Zinu, ka esat uzstājies Latvijā vairākkārt, sākot no 90. gadu beigām. Manuprāt, jūsu pirmais koncerts šeit bija 1999. gadā. Vai varat pastāstīt, kāds iespaids ir par Latvijas publiku? Kādas ir sajūtas? Vai plānojat vizīti šeit? Vai mēs esam uzmanīgi klausītāji? Un kāda bija jūsu pieredze šajos gados?

Pirmkārt, es vēlos teikt, ka esmu ļoti priecīgs šodien ar jums runāt un esmu ļoti, ļoti laimīgs sākt no jauna savu koncertturneju pa visu pasauli - pēc Covid pandēmijas viestā pārtraukuma. Tāpēc tagad ļoti priecājos par šo koncertu augustā Jūrmalā. Man jāsaka, ka man vienmēr ir patīkami uzstāties Latvijā publikas dēļ. Publika vienmēr ir ļoti cieņpilna, ļoti, ļoti jauka. Man tas ir ideāls koncerts - ar šādu publiku, ļoti cieņpilnu un jauku, tādēļ vienmēr cenšos darīt visu iespējamo, lai atdotu visu savu jūtīgumu koncerta laikā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu