"Nu, pēc reanimācijas izklausās..." Spoži citāti no šīgada Dziesmusvētku virsdiriģentiem (4)

Toms Treibergs
, TVNET Kultūra redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp
XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku koru lielkoncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" ģenerālmēģinājums Mežaparka Lielajā estrādē.
XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku koru lielkoncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" ģenerālmēģinājums Mežaparka Lielajā estrādē. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Atzīmējot Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileju, šovakar Mežaparka Sidraba birzī notiks koru mūzikas lielkoncerts "Tīrums. Dziesmas ceļš", kurš izcels tautas dziesmu kā kora dziedāšanas sākotni. Kora "Mūza" dziedātāja Dace Kvalberga pierakstījusi dažas no diriģentu izteiktajām pērlēm mēģinājumu procesā, un ar viņas laipnu atļauju dalāmies ar tām.

Dace Kvalberga atzīst, ka spilgtu izteikumu mēģinājumu laikā neesot trūcis, taču daudzi no tiem esot bijuši pārāk gari, lai tos varētu dinamiski pierakstīt. Tamdēļ, lai kuplinātu šo Dziesmu un deju svētku folkloru, aicinām gan esošos, gan kādreizējos svētku dalībniekus dalīties ar sevis piefiksētajiem spārnotajiem teicieniem – gan tiem, kuri nākuši no virsdiriģentu, gan virsvadītāju tribīnes!

Izteicienus aicinām ierakstīt vai nu komentāros pie šīs publikācijas, vai arī sūtīt tos uz adresi toms.treibergs@tvnetgrupa.lv! 

Un tā, Daces Kvalbergas pierakstītie, spožākie virsdiriģentu citāti. Kur bijis iespējams piefiksēt – iepretim dziesmas nosaukums, kuras mēģinājumā tie izskanējuši. 

Virsdiriģents Māris Sirmais Dziesmu un deju svētku gājienā 2. jūlijā
Virsdiriģents Māris Sirmais Dziesmu un deju svētku gājienā 2. jūlijā Foto: Paula Čurkste/LETA

Māris Sirmais

Jāzeps Vītols "Gaismas Pils"

“Nevelciet to sākumu no antikvāra laukā!”

“Te jūs ar tādu ukraiņu sajūtu dziedat..."

"Nenovīstam pašās beigās!”

“Basiņi, ir tāda sajuta, ka jūs ar katru skaņu kāpjat kaut kādās kapenēs lejā..”

"Atveriet, lūdzu, uz "Ā" mutes vaļā, arī tie, kas nekad vēl nav atvēruši..."

"Nu, pēc reanimācijas izklausās..."

“Nodziediet, lūdzu, "Gaismas pili" tā, lai tie mākoņi paceļas vēl piecus kilometrus uz augšu!"

Virsdiriģents Sigvards Kļava koru lielkoncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" ģenerālmēģinājumā 5. jūlijā
Virsdiriģents Sigvards Kļava koru lielkoncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" ģenerālmēģinājumā 5. jūlijā Foto: Ieva Leiniša/LETA

Sigvards Kļava

Mārtiņš Brauns "Saule, Pērkons, Daugava"

“Kaut kā nedzird ne pērkonus ne zibeņus – kaut kāds ķīselis!”

“Alti izklausās kā soprāni, kas grib būt alti.”

“Alti, parādiet savus smukumus!”

Virsdiriģents Aigars Meri Dziesmu un deju svētku gājienā 2. jūlijā
Virsdiriģents Aigars Meri Dziesmu un deju svētku gājienā 2. jūlijā Foto: Paula Čurkste/LETA

Aigars Meri

"Ir arī dažas labas lietas, pagaidām paldies."

"Ir nepieciešams daudz augstākas kvalitātes acu kontakts!"

"Alti, jūs varētu visu darīt mazliet mazāk!"

Virsditiģents Mārtiņš Klišānas svētku noslēguma koncerta "Kopā Augšup" un lielkoncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" mēģinājumā Mežaparka Lielajā estrādē.
Virsditiģents Mārtiņš Klišānas svētku noslēguma koncerta "Kopā Augšup" un lielkoncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" mēģinājumā Mežaparka Lielajā estrādē. Foto: Evija Trifanova/LETA

Mārtiņš Klišāns

"Tie jūsu mētelīši čaukst kā tādi putnu bari. Skaisti, bet nu mēģiniet nečaukstināt tagad!"

Pūtēju orķestris un dziesmu sējēju pulks šovakar plkst. 20:00 šķērsos dziesmas ceļu – Tīrumu caur Dziesmusvētku 150 gadu ilgo tradīciju. Koncerta tematiskās sadaļas: Latvijas rašanās un pašnoteikšanās ("Tautasdziesmas sējums"), pastāvēšana un stiprināšanās, izdzīvošana un atmoda ("Siets, bet nesiets"), brīvība un sapņu piepildījums ("Tīruma raksti") un nākamība un mainīšanās daiļumā uz augšu ("Atjaunota sākotne"). Simboliskā Sidraba birzs Dziesmu kalnā pārvērtīsies par šūpuli un mūsu laika vienotības pēdējo elementu – nākotni.

Koncertā izskanēs arī vairāki pirmatskaņojumi, kas radīti speciāli lielkoncertam. Jāņa Šipkēvica skaņuglezna "Būtnes nāk", Zigmara Liepiņa, Lauras Jēkabsones, Andra Kontauta, Andra Sējāna, Ingas Meijeres, Jura Vaivoda, Raimonda Paula, Jēkaba Jančevska un citu komponistu oriģinālkompozīcijas un tautasdziesmu apdares.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu