FOTO un VIDEO Divas dienas jauniešu un putekļu paradīzē. Atskats uz šīgada festivālu "Positivus"

Piezīmes festivāla laikā un pēc tā
Foto: Juris Lisovs / TVNET
Toms Treibergs
, TVNET Kultūra redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp

Salīdzināt Rīgā notiekošo “Positivus” ar to festivālu, kas reiz notika Salacgrīvā, vispirms mudina paši festivāla rīkotāji – uz norobežojošajām sētām izvietojot lielizmēra izdrukas ar šūpuļtīklos gulošiem jauniešiem, pārīti, kas sadevies rokās jūras vidū, un lielo “Lattelecom” skatuvi, kuras priekšā izpletusies nu jau cilvēku jūra – vairākiem mūzikas mīļotājiem uz pleciem pavisam mazi skatītāji. Bērni un šūpuļtīkli ir redzami arī Lucavsalā, bet krietni mazāk. Toties netrūkst putekļu, smilšu un vēlreiz putekļu. Tomēr festivāls notiek, un cilvēki ir priecīgi. Kas interesants un saistošs atgadījās šajās divās dienās – izsekosim norisēm to hronoloģiskajā secībā.

Piektdiena

Ierodoties festivālā, vispirms izstaigāju modes un dzīvesstila tirdziņu. Tas vēl bez mūzikas ir bijis iepriekšējo gadu festivāla segments ar augstu pievienoto vērtību – savas dažādības, izdomas un kvalitātes dēļ. Šoreiz tirdziņš izkārtots mazākā formātā, toties pietiekami idilliskā eksterjerā – sudrabvītolu ielokā, un tas, ka tepat blakus ir tualešu zona, mākslinieciskajai atmosfērai it nemaz netraucē.

Batikoti daudzkrāsu T krekli tiem, kuri jūt nostalģiju pēc hipiju laikiem; porcelāna, metāla un ādas rotas izkoptas gaumes īpašniekiem. Gotu un industriāļu pasaule tumšos toņos; sportiski hudiji un tiem pieskaņots mersedess aktīvā dzīvesveida piekritējiem. Sprauslas tetovējumi (spray tattoo), saulesbriļļu stends ar acenēm koka ietvaros Brazīlijas bezbēdīgajā stilistikā un neizbēgamie un tieši tāpēc pozīti simbolizējošie sejas fliteri. Svarīgi, ka arī Ukrainas tematikas mērča telts ar iespēju ziedot kara izpostītās valsts iedzīvotājiem.

Pirmais mūzikas piedzīvojums uz “Lāčplēša” skatuves ir “Bel Tempo”. Nebūtu jau slikti, ja grupa, kura ar šo setu svinēja savas koncertdzīves viena gada jubileju, spēlētu vēlākā vakarā, nevis sešos vēlīnā pēcpusdienā. Taču arī saules gaismā Jūlijs Melngailis ar kolēģiem spēja sanākušajiem klausītājiem dāvāt pieredzi gan no sava tumšākās noskaņās ietonētā repertuāra, gan vasarīgas un dejojamas melodijas. Nebūt ne lielais pulks abu veidu devestus uzņēma ar dzirdamu atsaucību.

“Bel Tempo” ir vieni no šobrīd aktuālākajiem indie/electronica mūziķiem Latvijā, un visai droši atzīstams, ka arī Baltijā. Melodijas struktūras ir turētas ja ne sterilā, tad tīri un precīzi nostādītā savstarpējā samērā, un angļu valoda skan tik organiski, cik vien latviešu dziedātājam tas iespējami.

Vienā no skaņdarbiem grupai pievienojās aizjūrās panākumus guvusī dziedātāja Elīza Legzdiņa, kura bija nākamā rindas kārtībā uz “Lāčplēša” skatuves. Arī viņas elegantais, nedaudz operetiskais dziedājums angļu mēlē nelika skurināties un domāt: “Vai tad tiešām vajadzēja tā pūlēties...” Savu autonomo krāsainību priekšnesumā uzbūra Toma Andersona saksofona virāžas.

Patrisha pie “Evolution” skatuves sapulcējošos apvienoja ar savu hītu “Visu un vēl vairāk”, arī turpmākajos skaņdarbos iepludinot Lucavsalā dienvidjūru noskaņas – milongas, salsas, bačatas un citu temperamentīgu deju ritmiskos satvarus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu