Padomju laika drupas, pieaugšana siltumnīcā un balsis galvā – izziņoti nominanti Purvīša balvai 2025

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Rūdolfa Štamera izstāde "Balsis manā galvā" TUR mākslas telpā Tallinas kvartālā
Rūdolfa Štamera izstāde "Balsis manā galvā" TUR mākslas telpā Tallinas kvartālā Foto: Publicitātes foto

Izvērtējot izstādes un mākslinieku darbus, kas bija apskatāmi laika posmā no 2023. gada 1. aprīļa līdz 30. jūnijam, neatkarīgo ekspertu darba grupa nākamajai Purvīša balvai, kura tiks pasniegta 2025. gada pavasarī, ir izvirzījusi četrus autorus: tie ir Hanele Zane Putniņa, Krišs Salmanis, Diāna Tamane un Rūdolfs Štamers. Šis ir otrā ceturkšņa nominantu izvirzījums. 

Hanele Zane Putniņa balvai nominēta par personālizstādi “Eksponāts pēc apraksta” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē (25.05.–13.08.2023.). Kuratore Līna Birzaka-Priekule. Izstādes kodols: linogriezumu sērija, kuras avots ir darbu apraksti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) 20. gadsimta 2. puses – 21. gadsimta glezniecības kolekcijas zinātniskā apraksta kartītēs.

Haneles Zanes Putniņas personālizstāde “Eksponāts pēc apraksta” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē.
Haneles Zanes Putniņas personālizstāde “Eksponāts pēc apraksta” Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kupola zālē. Foto: Līga Spunde

Fonda “Mākslai vajag telpu” vadītāja Katrīna Jaunupe mākslinieces veikumu komentē šādi:

“Haneles Zanes Putniņas linogriezumu sērija aicina skatītājus domāt par mākslas interpretācijas daudzšķautņainību, kā arī to, kā valoda un indivīda spēja artikulēt piedzīvoto ietekmē mūsu ikdienu.”

Savukārt Krišs Salmanis balvai izvirzīts par savu personālizstādi “Rūgts” Kim? Laikmetīgās mākslas centrā (05.05.–11.06.2023.). Kuratore Zane Onckule. Izstāde iezīmē beznostalģisku un reizē estetizētu aizgājušās, bet apziņā un mentalitātē nekur tālu neaizgājušās varas kritisku skatījumu. Izaicinot popkultūrā iekavējušos tendenci flirtēt par postpadomju estētiku un naratīvu, Salmaņa izstāde ir tieša ironija par nesenās pagātnes reliktiem – šodienas fiziskajām un intektuālām “drupām”.

Kriša Salmaņa personālizstāde “Rūgts” Kim? Laikmetīgās mākslas centrā.
Kriša Salmaņa personālizstāde “Rūgts” Kim? Laikmetīgās mākslas centrā. Foto: Ansis Starks

Kā to komentē pats mākslinieks:

“Vienmēr esmu uzskatījis, ka esmu laimīgs. Man ir laimējies piedzimt tādā vietā un laikā, lai varētu mierīgi gūt labu izglītību, rast domubiedrus, darbu un atpūtu. Ar padomju dzīvi saskāros tieši tik, lai saprastu, kā mums ir veicies, no turienes izkļūstot. Runas par padomju mantojumu uztvēru kā vecu cilvēku gaušanos.”

Nominantu četrotnei pievienojas Diāna Tamane ar personālizstādi “Half-Love” Latvijas Fotogrāfijas muzejā Rīgas Fotogrāfijas biennāles “NEXT 2023” programmas ietvaros (19.05.–23.07.2023.). Kuratore Evita Goze.

Diānas Tamanes personālizstāde “Half-Love” Latvijas Fotogrāfijas muzejā.
Diānas Tamanes personālizstāde “Half-Love” Latvijas Fotogrāfijas muzejā. Foto: Ingus Bajārs

Darbu sērija "Half-Love" seko mākslinieces pusmāsas Elīnas dzīvei no dzimšanas līdz aizvadītā gada pavasarim. Attēli tapuši, kopīgi pavadot laiku ģimenes mājās Kursīšos, kur viņas satiekas ik vasaru. Laika ritējums darbu sērijā tiek atklāts gan vizuāli, gan metaforiski, motīviem atkārtojoties. Siltumnīca tajos kļuvusi par improvizētu fotostudiju, kurā Tamane ik gadu uzņēmusi māsas portretu, viņai pamazām pieaugot.

“Diāna Tamane ļauj skatītājam būt klātesošam delikātā attiecību veidošanas procesā 14 gadu ilgā periodā – no pusmāsas agrīnas bērnības līdz pusaudzībai. Īpaši pārliecinoša un emocionāla ir māsas tuvplānu fotogrāfiju sērija, kurā jaušama savstarpēja uzticēšanās, turklāt siltumnīcas vide rada savdabīgu idilliskumu bez idealizācijas,” raksturo mākslas zinātniece Arta Vārpa.

Rūdolfa Štamera izstāde “Balsis manās galvās” TUR telpā Tallinas ielas kvartālā.
Rūdolfa Štamera izstāde “Balsis manās galvās” TUR telpā Tallinas ielas kvartālā. Foto: Publicitātes foto

Visbeidzot, uz Purvīša balvu 2025 kandidē arī Rūdolfs Štamers par izstādi “Balsis manās galvās” TUR telpā Tallinas ielas kvartālā (01.06.–01.07.2023.).

Telpu apņemošā instalācija ieved skatītāju viņa galvās, proti, dažādajās pieredzēs – it kā dažādajās personībās, kas viņā mīt. Savukārt balsis ir atsauce uz duālajām ietekmēm, ar kurām Rūdolfs saskaras savā dzīvē – no vienas puses vienaudžu un mākslinieku iedvesmojošās ietekmes, viņa interese materiālos un ready-made objektos, no otras, cīņa ar depresīvajām domām, ko izraisa gan viņa paša mākslininieciskās krīzes dzīvojot Parīzē, gan dažādi globālie notikumi mūsdienu pasaulē.

“Šī nav grupas izstāde vai klasiska personālizstāde, šis ir orķestris, kas atskaņo šodienas trauksmainību, radošu piepildījumu un patiesu cieņu saviem tuvākajiem, kas izprot un piedzīvo mākslinieka izaicinājumus,”

uzskata izstādes kuratore Antra Priede.

Laika posmā no 2023. gada 1. janvāra līdz 2024. gada 31. decembrim Purvīša balvas 2025 neatkarīgo ekspertu darba grupā strādā: Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Latvijas tēlniecības un objektu kolekcijas glabātāja Arta Vārpa, kuratore, mākslas zinātniece, Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore studiju darbā Antra Priede, Centrālās un Austrumeiropas eksperte Modernās mākslas muzejā Ņujorkā, Latvijas Laikmetīgās mākslas centra kuratore Inga Lāce, fonda “Mākslai vajag telpu” vadītāja Katrīna Jaunupe.

Diānas Tamanes personālizstāde “Half-Love” Latvijas Fotogrāfijas muzejā.
Diānas Tamanes personālizstāde “Half-Love” Latvijas Fotogrāfijas muzejā. Foto: Ingus Bajārs

No 2023. gada 1. jūlija ekspertu komandai pievienojās mākslas stacijas “Dubulti” vadītāja, kuratore Inga Šteimane. Viņa nomainīja mākslas kolekcionāru, kuratoru, biedrības “Latvijas kultūras projekti” direktoru Māri Vītolu, kurš šobrīd uzsācis darbu kā Latvijas Nacionālā teātra direktors.

Kriša Salmaņa personālizstāde “Rūgts” Kim? Laikmetīgās mākslas centrā.
Kriša Salmaņa personālizstāde “Rūgts” Kim? Laikmetīgās mākslas centrā. Foto: Ansis Starks

Purvīša balva ir lielākā un prestižākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā. Tā dibināta 2008. gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un izvērtēt izcilāko sniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt mākslas procesa intensitāti un analīzi, sekmēt jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt vietējo mākslinieku radošos panākumus gan dzimtenē, gan ārpus mūsu valsts robežām.

Purvīša balvu 2023 pasniedza māksliniecei Ancei Eikenai par personālizstādi “Dievs Tēvs Debesīs”. Mūža balvu saņēma tekstilmāksliniece Edīte Pauls-Vīgnere.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu