Festivāla “RojaL” fokusā – Grieķijas kino, mākslas izstādes un jauno režisoru īsfilmu konkurss

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Šogad kino, mākslas un mūzikas festivāls “RojaL” norisināsies no 27. līdz 29. jūlijam Ziemeļkurzemes pilsētā Rojā. Tāpat kā citus gadus, visus pasākumus varēs apmeklēt bez maksas, un šī gada fokusā – Grieķijas kino.

“RojaL” izpilddirektore Dārta Krāsone stāsta: ““RojaL” desmito norises gadu esam izvēlējušies nosvinēt Grieķijas zīmē un festivāla programmu esam veidojuši, turot prātā daudzveidību un dažādu paaudžu pārstāvjus, lai šo trīs dienu garumā katrs varētu sev atrast ko piemērotu.”

Festivālu ceturtdien, 27. jūlijā plkst. 18:00 atklās Rojas Kultūras centrā ar grieķu fotogrāfa Nikos Nikolopula fotogrāfiju izstādi “20 fotogrāfijas 20 dienām”. Ekspozīciju veido 20 lielformāta aizkadru foto no izcilā grieķu režisora Teo Angelopula pēdējās filmas uzņemšanas.

Izcilais grieķu kinorežisors Teodors (Teo) Angelopuls (1935-2012) Tesaloniku Starptautiskajā kinofestivālā 2004. gadā. 
Izcilais grieķu kinorežisors Teodors (Teo) Angelopuls (1935-2012) Tesaloniku Starptautiskajā kinofestivālā 2004. gadā. Foto: Shutterstock

Ceturtdienas vakarā plkst. 19:00 turpinās festivāla atklāšanas filma – režisora Mihaila Kakojanisa darbs “Grieķis Zorba” (1964). Filma veidota pēc rakstnieka Niko Kazantaka romāna. Galenvais varonis saņem mantojumā zemi Krētā un, ieradies tur, iepazīstas ar vitālo vietējo iedzīvotāju Zorbu, kurš piekrīt vadīt darbus raktuvēs, kas vēl jāatjauno. Galvenajās lomās iejutušies Entonijs Kvinns (nominācija "Oskara" balvai) un Alans Beitss, kā arī Irēne Papasa. Grieķijas un ASV kopproducētā filma kļuva par kases hitu un tika izvirzīta septiņām Amerikas Kinoakadēmijas balvas nominācijām, tostarp kā labākā filma. No tām tika saņemtas trīs: labākajai otrā plāna aktrisei, par operatora un mākslinieka darbu.

Pulksten 23:00 dažādās lokācijās dažādi kino piedāvājumi. Rojas Jūras zvejniecības muzejā – Lindas Oltes spēlfilma “Māsas”, kinozālē “Kinokrāns” – Uģa Oltes mitoloģiskais dabas trilleris “Upurga”, savukārt restorānā “Otra puse” būs skatāma Jauno režisoru īsfilmu konkursa 1. daļa.

Piektdien festivāla darbošanos iesāks Bērnu rīts Rojas kultūras centrā. Plkst. 10:00 jauno kinoskatītāju uzmanībai tiks piedāvāta animācijas filma “Karagiozis”. Tā stāsta par kādu nabadzīgu un mazizglītotu vīriņu, vārdā Karagiozis, kuram tiek dota iespēja izglītot citus – palīdzēt analfabētiem rakstīt vēstules!

Plkst. 15:00 Rojas tūrisma informācijas centrā notiks mākslinieka Harija Branta izstādes “2” atklāšana, bet 18:00 Rojas Jūras zvejniecības muzejā – Eduarda Miheloviča izstādes “Spēļu laukums pie jūras” starts. Mākslinieks Eduards Mihelovičs savu redzējumu par darbos ietverto tēmu raksturo šādi: “Jūra ir brīvība, kas plešas plašumā. Spēļu laukums ir brīvība starp pilsētas sienām. Tur spēlējas bērni, brīvākie no mums. Viņu brīvība ir vertikāla - uz zināšanām, uz attīstību. Tāpat spēļu laukums – augšā un lejā. Jūra ir arī lielisks fons it visam. Un brīvība ir mākslinieka spēle. Ar šo izstādi vedu dažus no saviem “spēļu laukumiem” pie jūras, uz Roju.”

Plkst. 20:00 restorānā “Otra puse” skanēs Katerīnas Olektes mūziklu dziesmu koncerts, kurā ieeja par ziedojumiem. Dziedātāja un vienmēr sirdī rojiniece ir pārliecināta: “Dzīvē vajag mērķus, un, kad tie uzstādīti, uz tiem ir jātiecas.” “RojaL” ietvaros Katerīna savā koncertā izdziedās mūziklu un latviešu kino filmu dziesmas. Ar viņu kopā uz skatuves būs bundzinieks Reinis Baltiņš un pianiste Helga Gūtšmite. Rudenī Katerīna sāks studijas augstskolā Manhetenas Mūzikas skolā, Ņujorkā, lai studētu savu sirdslietu – muzikālo teātri.

Kadrs no filmas "Neona pavasaris"
Kadrs no filmas "Neona pavasaris" Foto: Publicitātes foto

Ar režisora Matīsa Kažas redzējumu par mūslaiku jauniešu sevis meklējumiem plkst. 22:15 varēs iepazīties notikumu vietā “Strimala”, kurā tiks demonstrēta filma "Neona pavasaris". Paralēli tam “Kinokrānā” tiks demonstrēta Teo Angelopula 1970. gadā uzņemtā drāma “Rekonstrukcija”. Filmas fabula: vīrs, kurš strādā Rietumvācijā, atgriežas savā dzimtajā ciematā Epirusā, kur viņu nogalina sieva un viņas precētais mīļākais. Tiesnesis, policisti un žurnālisti mēģina rekonstruēt šo noziegumu.

Foto: Ekrānšāviņš

Plkst. 22:30 Rojas Jūras zvejniecības muzejā tiks demonstrēta režisores Kristīnes Briedes dokumentālā filma “Svārstības” par sieviešu ordinācijas problemātiku Latvijā.

Visbeidzot, plkst. 23:00 restorānā “Otra puse” – Jauno režisoru īsfilmu konkursa 2. daļa. Šogad “RojaL” īsmetrāžas filmu konkursā piedalīsies seši jaunie režisori no Latvijas, Lietuvas un Polijas. Viņu filmas uzreiz pēc noskatīšanās vērtēs žūrija, kurā Latviju pārstāvēs producents un Latvijas studijas “VFS Films” vadītājs Uldis Cekulis un Nacionālā Kino centra vecākā referente Agnese Zapāne. Jautājumus par redzēto varēs uzdot arī skatītāji.

Sestdienu, 29. jūliju, ar gastronomiskiem priekiem plkst. 10:00 iesāks Rojas-Grieķijas tirdziņš Laivu tirgū (Selgas ielā 1R).

Plkst. 11:00 Rojas Kultūras centrā otrs Bērnu rīts ar Latvijas animācijas īsfilmām. Divas īsfilmas no cikla “Brīnumskapis” (2023, rež. Krista Burāne) un “Kājām gaisā” (2023, rež. Dace Rīdūze). Pēc seansa – radošā darbnīca bērniem vadītājas Inetas Kaužēnas pārziņā.

Foto: Filmas.lv

Plkst. 14:00 Rojas Kultūras centrā Īsfilmu seanss ar Drāmas Internacionālā īsfilmu festivāla 2022. gada grieķu īsfilmu izlasi un Jurģa Krāsona animācijas īsfilmām “Norīt krupi” (2010) un “Kā es atmetu smēķēšanu” (2016), kas arī reiz pārstāvētas šajā Grieķijas festivālā.

Plkst. 15:00 Rojas estrādē Oto Holgera-Ozoliņa izstādes “Veļas diena” atklāšana, kuru organizē biedrība “Laikmetīgās mākslas institūts”.

Izstādes pirmo darbu grupu veido divdaļīga skulptūra “Es jau nāku”, kas tapusi pandēmijas pašizolācijas laikā un ar nelielu laika distanci turpina liecināt par ikdienas cīņu ar sevi un pašmotivācijas meklējumiem. Tēmu turpina otra darbu grupa, kas stāsta par mākslinieka gatavošanos maratonam. Šeit sporta tērpa sastāvdaļas pārtop tēlnieciskos objektos. Izšķirīgā lēmuma brīdī vienu atkarību (smēķēšanu) mākslinieks aizstāj ar citu (treniņiem pusgada garumā). Izstāde aicina arī skatītājus mainīties uz labo pusi.

Jauno režisoru īsfilmu konkursa balvu pasniegšanas ceremonija notiks plkst. 18:00 Rojas Kultūras centrā, bet plkst. 21:00 Rojas pludmalē Saulrieta koncerts ar latviešu kino mūziku.

Flautiste Dita Krenberga.
Flautiste Dita Krenberga. Foto: Anrijs Požarskis

Uzstāsies flautiste Dita Krenberga, čelliste Inga Ozola un pianiste Ilze Ozoliņa.

Visbeidzot, plkst. 22:00 turpat pludmalē – festivāla noslēguma un arī pārsteiguma filma uz brīvdabas lielā ekrāna.

Kino, mākslas un mūzikas festivāla “RojaL” tapšanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Talsu novada dome, Grieķijas Republikas vēstniecība, "Astarte-Nafta", Rojas pagasts, Grieķijas kino centrs, Tritone Studio, Krasivo Limited, Latvijas Kinematogrāfistu savienība, MagnumNT, laikraksts "Talsu Vēstis", Drama ISFF, Laikmetīgās mākslas institūts, Viesnīca "Roja", Rojas Kultūras centrs, Rojas brīvdabas estrāde, TV “9 Pakalni”.

Aktuālā informācija par pasākumiem – festivāla tīmekļa vietnē, kā arī Facebook un Instagram platformās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu