Ko Prinss centās noslēpt, Šineida O’Konora atklāja pilnībā. Stāsts par dziesmas “Nothing Compares 2 U” tapšanu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: sonicmoremusic.wordpress.com

1990. gadā Šineida O'Konora ieguva pasaules mēroga slavu ar dziesmu “Nothing Compares 2 U”, vēstījumu, kurš tikai ar mūzikas palīdzību bija spējīgs noformulēt zaudējumu un sirdssāpes. Šis skaņdarbs iezīmē mūziķes karjeras robežlīniju, aiz kuras turpinājās viņas tālākā darbība zvaigznes statusā. Raidorganizācijas BBC mūzikas žurnālists Marks Sevidžs (Mark Savage) ir izpētījis šā hita tapšanas līkločus.

1984. gada 15. jūlijā popmūzikas superzvaigzne Prinss tikko bija atlidojis no Dalasas, kur bija noskatījies grupas “The Jacksons” turnejas “Victory” koncertu. Uzreiz pēc izkāpšanas no lidmašīnas viņš devās uz ierakstu studiju. Tur, piedaloties tikai viņa skaņu inženierei Sjūzenai Rodžersai, dziedātājs dažu stundu laikā sacerēja un ierakstīja “Nothing Compares 2 U” sākotnējo versiju.

Vēlākajās atmiņās Sjūzena Rodžersa atzina: "Es biju pārsteigta, cik tas bija skaisti. Viņš paņēma savu piezīmju grāmatiņu un devās uz guļamistabu, ļoti ātri uzrakstīja dziesmu tekstus, iznāca atpakaļ un nodziedāja. Mani tas ļoti iespaidoja."

Rodžersa izvirzīja teoriju, ka dziesma tika rakstīta kā veltījums Prinsa mājkalpotājai Sendijai Scipioni, kura bija spiesta pamest darbu, kad viņas tēvs negaidīti nomira no sirdslēkmes.

"Sendija bija tas cilvēks, kas pārliecinājās, ka viņam ir savs mīļākais dzēriens, kas bija Five Alive, un viņa rūpējās, ka māja ir tīra un ka uz klavierēm vienmēr ir nolikti svaigi ziedi un ka zeķes un apakšveļa ir izmazgāta," Rodžersa stāstīja intervijā BBC 6 Music 2018. gadā. Prinsa garastāvoklis esot kļuvis arvien nomāktāks un nomāktāks, viņš bieži jautājis: "Kad Sendija atgriezīsies?"

Turpretim Prinsa draugam Džeromam Bentonam bija cits stāsts – viņš teica, ka Prinss dziesmu uzrakstījis kā veltījumu viņam pēc tam, kad Bentons izšķīrās ar savu līgavu. Jebkurā gadījumā mūziķis uzskatīja, ka dziesma neatbilst viņa tābrīža publiskajam tēlam. Viņš nolēma to atdot grupai The Family, kuru viņš bija samenedžējis kopā ar savu tālaika draudzeni Sūzanu Melvoinu un dziedātāju Polu Pītersonu.

Prinss noņēma vokālu, pievienoja dažas orķestrācijas, un galarezultātā skaņdarbs tika izdots grupas "The Family" vienīgajā albumā 1985. gadā, kas ātri pagaisa vispārējā popmūzikas karuselī, un grupa drīz pēc tam arī pašķīrās.

“Nothing Compares 2 U” nekad netika izdots kā atsevišķs singls, un šķita, ka tam jau lemts ieslīgt aizmirstībā, līdz tematiskās saskanības labad to atcerējās Šineidas O'Konoras menedžeris Fahtna O’Keleijs un ieteica dziedātājai to iekļaut viņas otrajā albumā “I Do Not Want What I Haven't Got”.

Citu industrijas darboņu stāstījumi apliecina, ka O’Konoru ar dziesmu iepazīstināja Stīvs Farnoli, kurš strādāja kopā ar Prinsu “Purple Rain” periodā un ap “I Do Not Want What I Haven't Got” ieraksta laiku pārņēma O'Konoras menedžera pozīciju.

Lai nu kā, O'Konora uzreiz pieslēgusies piedāvātajam sacerējumam. Viņa un O’Keleijs bija pāris, taču attiecības bija sākušas manāmi šķobīties. Tādējādi Prinsa dziesmas teksts precīzi atbilda viņas pašas garastāvoklim.

"Kad ierakstījām “Nothing Compares 2 U”, viņi tobrīd atradās šķiršanās procesā,” intervijā žurnālam Sound On Sound sacīja Kriss Birkets, kurš bija dziesmas līdzproducents un skaņu inženieris. "Laikam tāpēc viņas vokāls bija tik labā līmenī. Viņa ienāca studijā, ierakstīja dziesmu vienā piegājienā, uzreiz ierakstīja paralēlo celiņu, un rezultāts bija ideāls, jo viņa bija pilnībā iegrimusi dziesmā. Tā atspoguļoja viņas situāciju."

“Neatkarīgi no tā, kāds bija emociju saturs, kuru savā dziesmā bija iekļāvis Prinss, viņš darīja visu iespējamo, lai tās slēptu. O'Konora rīkojās pretēji,” secina Marks Sevidžs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu