Ekskluzīvi TVNET Intervija ar "Kalush Orchestra": Lūdzu, nepārstājiet ziedot un lūgt par Ukrainu!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Juris Lisovs / TVNET

Nupat izskanējis ukraiņu folk-hiphopa grupas "Kalush Orchestra" koncerts Liepājā, lielākajā pludmales festivālā Baltijā "Summer Sound 2023". Par viņu ceļu mūzikā, to, kā viņu daiļradi ietekmējis karš Ukrainā un par nākotnes plāniem, TVNET bija ekskluzīva iespēja pirms viņu uzstāšanās uzdot jautājumus pašiem 2022. gada Eirovīzijas uzvarētājiem.

Foto: Ukraiņu grupas "Kalush Orchestra" uzstāšanās festivālā "Summer Sound 2023"

Kā radās ideja veidot "Kalush Orchestra" kā folk-hiphop grupu? Kā jūs līdzsvarojat un iekļaujat šos dažādos mūzikas elementus, lai radītu tik atšķirīgu skanējumu?

"Kalush Orchestra" tika izveidots 2021. gadā kā sešu mūziķu grupa. Tas bija arī īpašs pagrieziena punkts, jo pirmais projekts "KALUSH" tika uzsākts 2019. gadā - speciāli Eirovīzijas dziesmu konkursam 2022. gadā. Mūs iedvesmo ukraiņu folklora - tajā atskaņojas mantojums no daudzām paaudzēm.

Mēs veidojam kombināciju no tā, kas bija mūsu priekštečiem, un no tā, ko jaunieši mīl šodien.

Jums ir izdevies iepazīstināt pasaules auditoriju ar ukraiņu mūziku. Cik svarīgi ir jums saglabāt un veicināt savas valsts kultūras mantojumu caur savu mūziku?

Ziniet, tas ir mūsu uzdevums.

Mēs no sirds ceram, ka drīz vēl vairāk cilvēku uzzinās par Ukrainu - valsti, kas ir ne tikai stipra, bet arī ar brīnišķīgu kultūru un veido mūsdienu populāro mūziku. Un šī mūzika ir arī ukraiņu mūzika.

Kā karš Ukrainā ir ietekmējis jūsu mūziku un radošo procesu?

Mēs strādājam vairāk un veidojam daudz jauna satura. Mēs esam devušies vairākās koncertturnejās ārzemēs, turpinot vākt līdzekļus, lai palīdzētu Ukrainai. Piemēram, 2022. gadā mēs savācām 60 miljonus grivņas (aptuveni 1,6 miljonus eiro), un mēs regulāri turpinām vākt līdzekļus mūsu koncertos. Piemēram, tagad mēs esam uzsākuši ziedojumu akciju ūdens attīrīšanas iekārtām vienai no Hersonas slimnīcām.

Lūdzu, iepazīstiniet mūsu lasītājus ar Kalušas pilsētu. Kas to īpaši raksturo? Kā karš ir ietekmējis jūsu kopienas Kalušā un apkārtējos reģionos?

Kaluša ir pilsēta, kas atrodas Karpatu kalnu pakājē Ukrainas rietumos. Tā nav tūristu pilsēta, bet šeit arī ir ko redzēt. Rietumu reģionā mūsu valstī ir ievērojama migrācijas plūsma, jo tiek uzskatīts, ka tur ir drošāk, arī Kalušā.

Kopš kara sākuma mūsu komanda dara visu iespējamo, lai palīdzētu mūsu valstij: vāc līdzekļus labdarībai, strādā kā brīvprātīgie un tā tālāk.

Ko jūsu fani var gaidīt no "Kalush Orchestra" nākotnē?

Mums bija ļoti aizņemts koncertu gads, bet mēs strādājam pie jauna materiāla.  Turklāt rudenī mēs uzsāksim "Kalush Orchestra" koncertturneju pa Ukrainu, pēc tam atgriezīsimies Eiropā un dosimies uz Ziemeļameriku jau trešo reizi.

Kā sākās jūsu sadarbība ar hiphop mūzikas izdevniecību "Def Jam Recordings"? Kā viņi jūs atrada?

Mēs nosūtījām dažas no mūsu dziesmām uz "Def Jam" A&R departamentu, un viņiem tās patika.

Starp citu, tas ir pirmo reizi ukraiņu hiphopa vēsturē, kad ukraiņu mākslinieks noslēdz līgumu ar "Def Jam".

Mēs esam pārliecināti, ka tas bija pareizais lēmums un loģisks solis.

Jūs daudz koncertējat - gan Eiropā, gan ASV. Kurš no jūsu iepriekšējiem koncertiem visvairāk jums ir palicis atmiņā?

Tā bija "Kalush Orchestra" uzstāšanās Lielbritānijā, vienā no lielākajiem festivāliem Eiropā - "Glastonbury", kā arī viens no lielākajiem un cienījamākajiem Amerikas festivāliem, "SXSW" Ostinā, Teksasā. Tas ir neaprakstāms līmenis ukraiņu māksliniekiem.

Ko jūs darāt, atgriežoties savā dzimtenē - vai jums ir kādas konkrētas tradīcijas, kā jūs mēģināt atgūt enerģiju, kas, protams, ir sarežģīts uzdevums, ņemot vērā kontekstu?

Mums ir tradīcija - katru reizi, kad atgriežamies Ukrainā, katrs grupas dalībnieks dodas uz savu dzimto pilsētu, lai tiktos ar ģimeni. Šādas tikšanās iedrošina un atgriež enerģiju.

Jūsu perspektīvā, vai jūs esat pamanījuši, ka entuziasms palīdzēt Ukrainai ir nedaudz samazinājies? Ja jā, kādi, jūsuprāt, tam varētu būt iemesli?

Jums ir pilnīga taisnība, entuziasms ir mazinājies. Katru reizi mūsu koncertos ārzemēs mēs cenšamies atgādināt mūsu auditorijai, ka karš joprojām turpinās, un tāpēc Ukrainai ir nepieciešams atbalsts.

Tāpēc, lūdzu, nepārstājiet ziedot un lūgt par Ukrainu!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu