Eiropas kultūras telekanālā ARTE skatāms ērģelnieces Ivetas Apkalnas Saullēkta koncerts Dzintaru pludmalē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Jūrmalas festivāls

Jūrmalas festivālu 16. jūlijā jau tradicionāli atklāja saullēkta koncerts Dzintaru pludmalē, kuru sniedza Elbas Filharmonijas galvenā ērģelniece, par ērģeļu karalieni dēvētā Iveta Apkalna. Šobrīd koncertu iespējams noskatīties Eiropas kultūras telekanāla ARTE sadaļā "ARTE concert".

Saullēkta koncertā izskanēja Johana Sebastiāna Baha majestātiskais pārlaicīgums, Pētera Vaska un Aivara Kalēja garīgi pacilājošie opusi, kā arī amerikāņu minimālista Filipa Glāsa mūzika, kurā pulsē dzīvības enerģija un laika bezgalīgums.

Nedaudz par pašiem skaņdarbiem: noslēgums no Filipa Glāsa operas “Satyagraha’’ (tulkojumā no sanskrita – “patiesības spēks’’) – tā veltīta Indijas neatkarības kustības vadītājam Mahātmam Gandijam. Arī politiskā darbinieka pseidonīmā "Mahātma" iekļauta poētiska atsauce – tulkojumā no sanskrita tas nozīmē "dižā dvēsele". Šādā vārdā pirmais Gandiju nosauca izcilais indiešu dzejnieks Rabindranāts Tagore. Gandija īstais vārds bija Mohāndass.

Johana Sebstiāna Baha Čakona no 2. partitas vijolei tika atskaņota pārlikumā ērģelēm – to mēdz dēvēt par vienu no dižākajiem un emocionāli spēcīgākajiem sacerējumiem mūzikas literatūrā.

Komponists Pēteris Vasks.
Komponists Pēteris Vasks. Foto: Publicitātes

Pētera Vaska ‘‘Baltajā ainavā’’ ar bezgalības sajūtu komponists skaņās iekļāvis attīrītu klusumu un baltumu, bet savu gaišāko ērģeļskaņdarbu ‘‘Hymnus’’ Vasks veltījis tieši Ivetai Apkalnai.

No ērģeļmūzikas korifeja Aivara Kalēja koncertā izskanēja tokāta par slavinošo korāli ‘‘Gods Dievam augstībā’’.

Koncertieraksta režisore – ilggadējā Latvijas Televīzijas raidījumu, tiešraižu un filmu režisore Agita Cāne-Ķīle.

Ērģelniece Iveta Apkalna.
Ērģelniece Iveta Apkalna. Foto: Publicitātes

Telekanālu ARTE 1992. gada 30. maijā atklāja Francijas un Vācijas televīzijas profesionāļi, kuri apvienoja spēkus, lai radītu kultūras kanālu, kura saturs būtu saistošs un piemērots visiem eiropiešiem un veicinātu sapratni un tuvinātu cilvēkus caur kultūru. ARTE programmu klāsts ietver spēlfilmas, seriālus, dokumentālās filmas, ziņas un žurnālu programmas, kā arī koncertus un izrādes, šķērsojot nacionālo uzskatu robežas un atspoguļojot Eiropas kultūras daudzveidību kopumā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu