Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Straumētākā topa līderpozīcijas ieņem aktīvākie koncertētāji

Foto: Lauris Vīksne

“Zelta Mikrofons” sadarbībā ar portālu TVNET piedāvā iknedēļas topu “Straumētākais ieraksts ar Elektrum”, kurā apkopo Latvijā mūzikas straumēšanas vietnēs internetā visklausītākās dziesmas un albumus. 33. nedēļa atnesusi jaunus līderus.

Latviešu singlu topā joprojām līderi ir “Singapūras Satīns” ar dziesmām “Degviela”, “Labvakar” un “Uz Seen”. Pēc aizvadītajiem festivāliem “Positivus” un “Summer Sound” jaunu albumu “Godavārd5” izdevuši MSencis un Grandmasters Neons, kurā ar smīnu atdod godu aktuālajai pašmāju populārajai mūzikai. Albums ir klausītākais latviešu topā, bet kombinētajā albumu topā ir otrajā pozīcijā. Jaunā albuma singls “Es jau braucu” ierindojies trešajā vietā. Savukārt tandēma iepriekšējais veikums “goda vards cetri” ir latviešu albumu topa trešajā vietā, bet apvienotā albumu topā sestais. Albuma vadošais hits “Pie**** Seju” ir astotajā vietā. Otrie latviešu albumu topā un piektie apvienotajā albumu topā ar “Fianchetto” ir Wiesulis un sangvn.

Foto: publicitātes.

Apvienotā singlu topa virsotnē joprojām ir dīdžeja Pegija Gū ar dziesmu “ (It Goes Like) Nanana”, kas stāsta par jauko iemīlēšanās sajūtu, ko bieži nevaram ietērpt vārdos kā tikai “nanana”. Tā ir pop hausmūzikas dziesma laba laika pavadīšanai. Otrajā vietā ir reperis Gunna ar “fukumean”, bet trešajā - jaunums, kolorītā Doja Cat ar “Paint The Town Red”, kas atsaucas uz dziedātājas haotisko sociālo dzīvi un komunikāciju ar faniem, ja neko nezini par šīm peripetijām, dziesma mudina aizdomāties par to, kā cilvēka attieksmi pret sevi ietekmē apkārtējo viedoklis.

 
 Foto: publicitātes

Apvienotajā albumu topā joprojām pirmajā vietā ir nevienozīmīgi vērtētais Treviss Skots ar “Utopia”. Jāpiemin, ka mūziķa reputāciju iedragāja 2021. gada “Astroworld Festival” traģēdija, kur rīkotāju bezatbildības dēļ bojā gāja desmit cilvēki un tūkstoši tika ievainoti. Trevisu Skotu tiesa attaisnoja, bet tas nemazina viņam veltīto aso kritiku - Skots bija festivāla vadītājs. "Šoreiz nekomentēšu izmaiņas topā vai tirgus situāciju. Man ir ļoti žēl redzēt albumu topa pirmajā vietā izpildītāju, kurš ir tieši atbildīgs par vairāku savu fanu nāvēm un traumām uz mūžu. Rodas sajūta, ka no "cancel" kultūras vietējie mākslinieki cieš vairāk par daudz nenozīmīgākām epizodēm nekā Treviss Skots, manā ieskatā - slepkava uz brīvām kājām," viedokli pauž Rūdolfs Budze, ​​mūzikas producents, LaIPA padomes priekšsēdētājs.

 
 Foto: publicitātes
 
 Foto: publicitātes

Pēc koncerta Tallinas Dziesmusvētku estrādē topā labi veicas The Weeknd. Šajā nedēļā viņa sadarbība ar Playboi Carti un Madonnu dziesmā “Popular” ir topa ceturtajā vietā, savukārt albumu topā trešais klausītākais ir “After Hours”, bet albums “My Dear Melancholy” ievietojas devītajā vietā.

Popularitāti mūzikas straumēšanas servisos bez pašas dziesmas veido vēl citi faktori, tajā skaitā izpildītāja atpazīstamība un aktualitāte, ko veicina koncertēšana, iegūtais klausītāju un sekotāju loks, regularitāte, kādā tiek izdota jauna mūzika. Protams, arvien biežāk nostrādā arī veiksme - sociālajos tīklos, jo īpaši vietnē TikTok par hitu kļūst mazpazīstama mūziķa dziesma. Tāpat svarīgas ir tematiskās izlases, kas dziesmām un albumiem ļauj saglabāt savu aktualitāti gadiem.

Nepalaid garām!

Uz augšu