Latvijas Nacionālā bibliotēka aicina uz 104. dzimšanas dienu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ukrainas mākslinieku grupas "TIGOIS project" laikmetīgās tēlniecības un gleznu izstāde "Mēs uzvarēsim! Переможемо!" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.
Ukrainas mākslinieku grupas "TIGOIS project" laikmetīgās tēlniecības un gleznu izstāde "Mēs uzvarēsim! Переможемо!" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Sestdien, 26. augustā, atzīmējot Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 104. dzimšanas dienu, bibliotēkas apmeklētāji aicināti apskatīt izstādi "No Arkādijas līdz Marsam" par Rīgas parkiem un protestiem, piedalīties plakātu darbnīcā, apmeklēt diskusiju par pilsētvidi un noskatīties dokumentālo filmu "Tikmēr Lucavsalā". Ieeja bez maksas.

No plkst. 13.00 līdz 15.00, smeļoties iedvesmu izstādes "No Arkādijas līdz Marsam" protestu sadaļā, mākslinieka Mārtiņa Zuša vadībā būs iespēja piedalīties plakātu darbnīcā LNB 1. stāva ātrijā.

Foto: Publicitātes foto

Plkst. 15.00 klausītāji tiek aicināti uz diskusiju "Dabas labsajūta pilsētā", kur rakstnieka un televīzijas raidījumu vadītāja Rvīna Vardes vadībā šķetināsim jautājumus par to, vai pilsētvide ir piemērota dzīvotne parkos, dārzos un citviet pilsētas zaļajās zonās mītošās faunas un floras labsajūtai, kā iespējams to vairot un kam jāpievērš uzmanība, lai nodrošinātu pēc iespējas labdabīgākus apstākļus pilsētvides dzīvotnēm.

Saruna "Dabas labsajūta pilsētā" būs skatāma arī tiešraidē LNB YouTube un Facebook kanālā.

Programmas noslēgumā plkst. 16.00 Ziedoņa zālē notiks režisores Elzas Gaujas dokumentālās filmas "Tikmēr Lucavsalā" seanss un tikšanās ar filmas veidotājiem.

Elzas Gaujas debijas dokumentālā filma "Tikmēr Lucavsalā" ir raibs un viegli komisks grupas portrets un laikmeta fiksācija, kas stāsta par Rīgas centra zaļo oāzi Lucavsalu.

Eiropas mērogā unikālā, gandrīz pilsētas centrā esošā, mazdārziņu kolonija apvieno visdažādākās sabiedrības grupas: mūsdienu puķubērnus, ikdienas rutīnas pārņemtus pilsētniekus, garīguma festivālu rīkotājus, bezpajumtniekus un piromānus, kurus režisore pretnostatī kondicionētos birojos strādājošiem pilsētplānotājiem. Ikviens no viņiem salā tiecas īstenot savus sapņus, kas ir tikpat kontrastaini kā paši filmas varoņi.

26. augustā LNB atvērta lasītājiem un apmeklētājiem no plkst. 10.00 līdz 17.00. Apmeklētāji tiek aicināti arī apskatīt Rīgas panorāmu, uzbraucot bibliotēkas korē 11. un 12. stāvā, kā arī apmeklēt LNB skatāmās izstādes un pastāvīgo ekspozīciju "Grāmata Latvijā".

Savukārt Latvijas Nacionālās bibliotēkas 104. dzimšanas dienā, otrdien, 29.augustā (oficiālajā datumā) plkst. 10:00 pie bibliotēkas ēkas fasādes tiks piestiprināta valsts aizsargājama kultūras pieminekļa zīme.

Foto: Publicitātes foto

Pasākumā piedalīsies Kultūras ministrijas, UNESCO, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes, Latvijas Arhitektu savienības, LNB Atbalsta biedrības un citu institūciju pārstāvji.

Pēc tam LNB "Klīversalas" zālē interesenti aicināti uz sarunu par mūsdienu arhitektūras vietu kultūras mantojuma aizsardzībā un saglabāšanā. Sarunā tiks akcentēts divu Latvijā dzimušu arhitektūras meistaru – Gunāra Birkerta un Meinharda fon Gerkāna – radošais mantojums, jo šogad pieminekļa statuss piešķirts arī fon Gerkāna projektētajai ēkai "Villa Guna".

"Villa Guna" Jūrmalā.
"Villa Guna" Jūrmalā. Foto: VINCENTS arhitektūra

Sarunā piedalīsies Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis, žurnāla "Latvijas Architektūra" galvenais redaktors un 16 arhitektūras grāmatu autors Jānis Lejnieks, grāmatu "Villa Guna. Māksla dzīvot" un "Arhitekts Meinhards fon Gerkāns Latvijā" autore un arhitektūras kritiķe Agrita Lūse.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu