Izsolē pārdots "Bohemian Rhapsody" oriģinālmanuskripts

CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Trešdien, 6. septembrī, izsolē tika pārdotas klavieres, kuras britu mūziķis Fredijs Merkūrijs izmantoja savu slavenāko dziesmu komponēšanai, un dziesmas "Bohemian Rhapsody" oriģinālmanuskripts.

"Sotheby's" izsoles zālē pirms vairāksolīšanas sākuma tika atskaņota grupas "Queen" dziesmas "We Will Rock You" melodija.

Izsolē, kura turpināsies arī nākamnedēļ, tiek piedāvātas vairāk nekā 1400 lotes ar Merkurija relikvijām.

Trešdien tika pārdotas 59 lotes par 12 172 290 mārciņām (14 186 818 eiro), informēja izsoļu nams "Sotheby's", piebilstot, ka katra lote tika nosolīta par cenu, kas vairāk nekā divkārt pārsniedza sākotnējo novērtējumu.

Merkūrija klavieres "Yamaha" tika pārdotas par 1 742 000 mārciņām (2 030 300 eiro), bet "Bohemian Rhapsody" oriģinālmanuskripts – par 1 379 000 mārciņām (1 607 230 eiro).

Ūtrupnieks Olivers Bārkers nosauca "Bohemian Rhapsody" tekstu par "mūsdienu kultūras ikonu".

Manuskripta oriģināls arī liecina par to, ka Merkūrijs sākotnēji bija iecerējis nosaukt šo dziesmu par "Mongolian Rhapsody" ("Mongoļu rapsodija").

Izsolē pārdotās klavieres Merkūrijs nopirka 1975. gadā pēc tam, kad sešus mēnešus bija meklējis "ideālo instrumentu, kas dotu dzīvību" viņa kompozīcijām.

Dalībai izsolē reģistrējās 2000 vairāksolītāji no 61 valsts.

Daļa izsoles ienākumu tiks ziedota labdarības fondam "Mercury Phoenix Trust" un Eltona Džona AIDS Fondam. Abi šie fondi cīnās pret HIV un AIDS visā pasaulē.

"Man vēl arvien pietrūkst Fredija. Viņš bija brīnišķīgs draugs, mīlestības un dzīves pilns vairāk nekā jebkurš cits, ko esmu saticis, kā arī izcils izpildītājs, kura mūzika ir iedvesmojusi un sajūsminājusi miljonus," sacīja Eltons Džons paziņojumā, kas tika nolasīts izsoles sākumā.

"Viņš bija jauks, dāsns un jautrs, un ir traģiski, ka AIDS pārāk ātri paņēma viņu no pasaules," piebilda Eltons Džons.

Merkūrija Londonas mājas "Garden Lodge" durvis tika pārdotas par 412 750 mārciņām (480 906 eiro), tālu pārsniedzot sākotnējo novērtējumu, kas bija no 15 līdz 25 tūkstošiem mārciņu.

Starp citām izsolē pārdotām lietām bija mēbeles, apģērbi, mākslas darbi un greznumlietas. Starp pārdotajiem mākslas darbiem bija Marka Šagāla, Salvadora Dalī un Pablo Pikaso gleznas, kas bija rotājušas Merkūrija māju.

"Sotheby's" atzina, ka šī ir lielākā kādas kultūras ikonas relikviju izsole kopš 1988. gada, kad Eltona Džona relikviju izsolē 2000 lotes tika pārdotas par 4,8 miljoniem mārciņu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu