"Skaņu meža" galvenie viesi – provokatīvais Berlīnes duets "Amnesia Scanner"

Rihards T. Endriksons
, festivāls "Skaņu mežs"
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

No 6. līdz 8. oktobrim kultūras ēkā "Hanzas Perons" notiks jau 20. laikmetīgās mūzikas festivāls "Skaņu mežs". Nedēļu agrāk, 30. septembrī gaidāms festivāla atklāšanas pasākums koncertzālē "Tu Jau Zini Kur" Tallinas ielas kvartālā. Festivāla centrālie viesi būs skaņražu duets "Amnesia Scanner" no Berlīnes.

"Amnesia Scanner" ir Berlīnē bāzēts somu elektroniskās popmūzikas duets, kuru veido Marti Kaliala (Martti Kalliala) un Ville Haimala (Ville Haimala), kā arī nereti par vokālu atbildīgs mākslīgais intelekts, ko grupas dalībnieki dēvē par Oracle. Šādā izpratnē "Amnesia Scanner" būtu nepareizi dēvēt par duetu – drīzāk par trijotni.

Britu medijs The Guardian par "Amnesia Scanner" rakstījis: ""Amnesia Scanner" var pilnvērtīgi uzskatīt par vienu no nozīmīgākajiem projektiem mūsdienu elektroniskās mūzikas andergaundā”. Savukārt žurnāls Crack Magazine apvienību raksturojis kā “vienu no pēdējo gadu saslavētākajiem elektroniskās mūzikas projektiem”.

Kaliala un Haimala iepazinās Helsinkos, strādādami vienā arhitektūras birojā. Viņu pirmā sadarbība bija naktskluba interjera dizains, bet otrā – tehno projekts "Renaissance Man", no kura abi mūziķi drīz vien nogura. "Amnesia Scanner" ir abu mūziķu nākamā sadarbība, kas satīriski apspēlē elektronisko deju mūziku, metālu, tostarp gan trešmetālu, gan ņūmetālu, pagātnes un interneta ēras popmūziku, kā arī pankroku, industriālo un ambiento mūziku.

Šīs ietekmes savijas caur sintētisku nokrāsu, interneta informācijas gružiem un basu līnijām. Skanējums ir mūsdienīgi viskozs, kā šķīdums litija baterijās, taču tas spēj negaidīti mainīt formu un sākt izklausīties pēc grunge perioda basģitāras. Popkultūras klišejām "Amnesia Scanner" mūzikā dramatiskus toņus piešķir sarkasms ar kādu komentēta gan briestošā ekoloģiskā katastrofa, gan dzīvesveids, ko paši mūziķi formulē kā “izdzīvošanu kapitālismā”.

Haimala ir sastrādājies arī ar mūziķiem Deividu Birnu (David Byrne), FKA Twigs un Holliju Herndoni (Holly Herndon), kā arī Venēcijas mākslas biennāles “Zelta lauvas” laureāti Anni Imohfu (Anne Imhoff). Kaliala savukārt turpina darboties kā arhitekts un kultūras kritiķis.

"Amnesia Scanner" izceļas ar iespaidīgiem audiovizuāliem šoviem, kas ietver videoprojekcijas un intensīvas stroboskopu gaismas, kā arī mākslīgā intelekta ģenerētus attēlus, vai reizēm pat animatroniskas lelles (piemēram, bezķermeniskas dziedošas leļļu mutes). Kā raksta mūzikas un izklaides medijs Pitchfork, “viņu mūzika ir radīta, lai to klausītos apdullinošā skaļumā, pasniegtu gigantiskos skaņas blāķos, kas koncerttelpās izraisa zemestrīces ”.

Medijs Kunstkritik par "Amnesia Scanner" jaunāko dzīvo priekšnesumu programmu raksta sekojoši:

"Amnesia Scanner" bija galvenie mākslinieki "Transmediāles" un ar to saistītā mūzikas festivāla "CTM" noslēdzošajā koncertā, kur sniedza vizuāli un skaniski pārblīvētu priekšnesumu. Šovs bija pareizajā veidā vājprātīgs. Tas bija labs atgādinājums, ka digitālās mākslas potenciāls ir ne vien tās sociālajā kritikā, bet arī tās estētiski absorbējošajā un vizuāli ģeneratīvajā kapacitātē.”

Līdztekus programma tiek papildināta ar sekojošajiem māksliniekiem: "Violent Magic Orchestra" (Japāna), "The Vex Collection" (ASV), "EleOnora & Tencu" (Igaunija), Hugo Esquinca (Meksika, Vācija), "Hvad" (Dānija), un arī virkne mūzikas projektu no Latvijas: "TV Maskava", "Orbīta", "Grab", Kodek, "Pūres Opera".

Ieviestas izmaiņas arī festivāla lokāciju izvēlē. Iepriekš ticis izziņots, ka 30. septembra atklāšanas pasākums notiks peldošajā kultūras telpā "NOASS", taču šī norises vieta ir mainīta un koncerti skanēs pasākumu telpā "Tu jau zini kur". (Tallinas ielā 10-3).

Biļetes ir iespējams iegādāties "Biļešu servisa" kasēs un tīmeklī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu