Varētu slēgt Raiņa un Aspazijas muzeju Šveicē (2)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Dizaina birojs H2E

2025. gadā varētu slēgt Raiņa un Aspazijas muzeju Lugano, Šveicē, kur abi dzejnieki savulaik dzīvoja trimdā, vēsta Latvijas Radio, atsaucoties uz Šveicē dzīvojošo politoloģi Vitu Matīsu, kura līdzdarbojusies ekspozīcijas izveidē.

Raiņa un Aspazijas muzejs Kastaņolā ir darbojies aptuveni 30 gadus, intervijā Arnim Krauzem raidījumā "Laikmeta krustpunktā" LR1 norādīja Matīsa. "Sākot ar 2025. gadu, muzejs tur vairs nebūs," lēsa politoloģe, turpinot:

"Latvijas valsts īpaši nevarēja, nemācēja vai nesaprata, ka muzeja iekārtošana – kas tika izdarīta ļoti labi – tā ir viena lieta, bet tie ir tikai 5% no kopējā darba apjoma. 95% darba tur bija ar vietējiem cilvēkiem. Komunikācija un tā tālāk. Man nesaprotamu iemeslu dēļ oficiālās valsts institūcijas trīs gadu garumā neuzskatīja, ka šī komunikācija bija nepieciešama."

Pirms pieciem gadiem Lugāno pilsētas vēstures arhīva telpās tika atklāta ekspozīcija "Rainis un Aspazija starp Latviju un Šveici". Tā tapa ar Latvijas valsts atbalstu. Tagad tiekot pieļauta ekspozīcijas slēgšana.

Foto: Dizaina birojs H2E

Kultūras ministrija komentārus par ekspozīcijas nākotni nav sniegusi, bet Memoriālo muzeju apvienības vadītāja Rita Meinerte uzsvērusi, ka muzejs Lugano neietilpst Memoriālo muzeju apvienībā – tā tikai izveidojusi un iekārtojusi ekspozīciju, kurā Latvija ieguldījusi 58 000 eiro. Lēmumu par muzeja slēgšanu nav pieņēmusi Latvijas puse.

Memoriālo muzeju apvienības direktore Rita Meinerte piedalās pasākumā Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, kurā prezentē muzeja ekspozīcijas papildinājumu – Aspazijas mātes Grietas Rozenbergas iepriekš nezināmu fotogrāfiju. 2023. gada marts
Memoriālo muzeju apvienības direktore Rita Meinerte piedalās pasākumā Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, kurā prezentē muzeja ekspozīcijas papildinājumu – Aspazijas mātes Grietas Rozenbergas iepriekš nezināmu fotogrāfiju. 2023. gada marts Foto: Paula Čurkste/LETA

"Maijā mēs pagarinājām vienošanos, ka šī ekspozīcija būs vēl divus gadus, tātad līdz 2025.gada maija vidum. Vienošanās paredz arī iespēju pagarināt ekspozīcijas eksponēšanu," informējusi Meinerte, atzīstot – ņemot vērā, ka iepriekšējais piecu gadu līgums pagarināts vien par diviem gadiem, indikācijas par muzeja slēgšanu pastāv.

Vita Matīsa piedalās drošības un aizsardzības forumā "Rīgas konference 2018".
Vita Matīsa piedalās drošības un aizsardzības forumā "Rīgas konference 2018". Foto: Ieva Leiniša/LETA

Vita Matīsa intervijā Latvijas Radio norādīja, ka esot muzeja atbildīgo pusi par gaidāmajām pastāvēšanas grūtībām brīdinājusi "ar garu e-pasta vēstuli" jau 2019. gadā, piedāvājot risinājumus, kuri palīdzētu novērst potenciālās problēmas: "Diemžēl, laika posmā līdz 2022. gadam [šajā ziņā] nekas nenotika, un es nezinu, vai Covid-19 te ir attaisnojums. Privātā vizītē muzejā es nonācu 2022. gada marta beigās un tie cilvēki, ar kuriem es gadiem ilgi biju sadarbojusies, un pie vakariņām viņi man jautāja:

"Kas ar jums, latviešiem, notiek? Pēc divām nedēļām pie mums viesosies jūsu prezidents un Šveices prezidents, un neviens pirms tam nav jautājis, kas notiek ar [Raiņa un Aspazijas] muzeju. Mūsu kultūras nodaļas vadītājs ir nolēmis muzeju slēgt, un neviens no Latvijas puses par to neinteresējas..."

Matīsa norāda, ka zināmi darbības centieni šajā situācijā esot nākuši no tābrīža Latvijas Valsts prezidenta Egila Levita puses, bet "tas viss esot bijis par vēlu". 

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu