"Es piekritu būt par māksliniecisko vadītāju, nevis par konsultantu." Seņkovs skaidro, kāpēc aizgāja no Nacionālā teātra

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Pirms neilga laika Latvijas Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs paziņoja, ka aiziet no sava amata. “Radio SWH” raidījumā “Ar dziesmu par dzīvi” režisors un arī pedagogs Seņkovs skaidro, kāpēc tā noticis un kādi ir bijuši nesaskaņu galvenie iemesli. “Mums, es domāju, tas vadības modelis nesakrita,” skaidro režisors, kurš lēmumu pieņēmis pēc jaunās vadības ienākšanas teātrī.

“Tās pat nebija nesaskaņas,” raidījuma vadītājai Inesei Vaikulei precizē Seņkovs “Man liekas, ka katrs vadītājs, kas nāk iekšā, viņš redz kaut kā citādāk šo vadības modeli un kā vajadzētu teātri vadīt. Mums, es domāju, tas vadības modelis nesakrita.” Viņš piebilst, ka Latvijā vispārīgi mākslinieciskie vadītāji teātros ir palikuši ļoti maz un pats vārds "mākslinieciskais vadītājs" paredz vadīšanu.

“Ja vadītājam netiek dotas nekādas iespējas vadīt vai veikt kaut kādus ļoti būtiskus lēmumus, kas vadītājam būtu jādara un jāuzņemas arī atbildība, tad es nesaprotu, kāpēc mākslinieciskais vadītājs ir vajadzīgs. Attiecīgi mums netika iedotas pilnvaras,” skaidro Seņkovs. “Es tikai lūdzu atbildēt par pāris lietām – par trupu, repertuāru; par to, manuprāt, būtu jāatbild cilvēkam, kurš kaut ko saprot no teātra. Es gribu domāt, ka es kaut ko saprotu no teātra.”

Uz jautājumu, vai uzreiz bijis skaidrs ar jauno vadību, ka atbildības ir nodalītas un nebūs iespējams nekādi ietekmēt saturu, režisors atbild apstiprinoši, ka mākslinieciskās pilnvaras netika dotas: “Es piekritu būt par māksliniecisko vadītāju, nevis par konsultantu.

Šobrīd tas, ko man piedāvāja, tas vairāk izskatījās būt par konsultantu, palīgu valdes loceklim. Mani tas neinteresēja.

Es varu būt par konsultantu arī citos teātros. Attiecīgi manas ambīcijas bija – es redzēju, kā šo teātri attīstīt turpmākajiem desmit gadiem, tiešām. Varbūt tas tagad skan ļoti ambiciozi vai augstprātīgi no manas puses, bet es patiešām to redzēju, es tam ticēju. Ja redzu, ka man netiek iedoti konkrēti instrumenti un es to nevaru izdarīt, tad es to nedaru, viss.”

Pilnu raidījuma ierakstu vari noklausīties šeit!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu