Ģimenes saišu mistiskā daba Aika Karapetjana jaunajā filmā "Bezkaunīgie"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
No kreisās: aktieris Didzis Jonovs, producents Roberts Vinovskis, režisors Aiks Karapetjans, aktieri Gregors Laķis un Marta Grase, priekšplānā - Laura Liepiņa
No kreisās: aktieris Didzis Jonovs, producents Roberts Vinovskis, režisors Aiks Karapetjans, aktieri Gregors Laķis un Marta Grase, priekšplānā - Laura Liepiņa Foto: Toms Treibergs/TVNET

Aika Karapetjana filma “Bezkaunīgie” ir mistisks psiholoģisks trilleris, kura nospriegotajā noskaņā atklājas ģimenes emocionālo saišu un savstarpējās mijiedarbības sarežģītā un satraucošā daba. Filmas pirmizrāde Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (RIGA IFF) notiks otrdien, 17. oktobrī, plkst. 19:00 kinoteātrī “Splendid Palace”, kinoteātros filma skatāma no 18. oktobra.

Filmas galvenais vēstījums ir par ģimeni, par sarežģītām attiecībām starp dzīvesbiedriem. Vīrs Rihards paštaisni un neiejūtīgi noraida jebkādas idejas, kas neatbilst viņa dzīves uzskatiem un priekšstatiem par pareizo lietu kārtību. Pārējie ģimenē parasti viņam pakļaujas – līdz brīdim, kad visi ierodas mirušā sievastēva mājā.

Foto: Publicitātes foto

Riharda nevēlēšanās nopūlēties, lai dzīvesbiedre varētu realizēt savu sapni par deju studiju, kļūst par grūdienu, kas Helēnu pamudina nostāties pret vīru un cīnīties par savu ilgi apspiesto vēlmi pašrealizēties un dzīvot piepildītu dzīvi, kā pati vēlas.

Sonora Broka, RIGA IFF radošā direktore, režisora pieeju raksturo šādi: “Aika Karapetjana filmas apdzīvo teritoriju, ko līdz galam nav iespējams paredzēt. Viņš ir nemainīgi saglabājis režisoram tik būtisko īpašību – neatlaidību doties vēl nezināmajā.

Viņa nolūks ir jaunā žanrā, jaunā žanru sintēzē, paskatīties uz rutinēto no neordināra leņķa, izvilināt skatītāju no komforta zonas.

Nepierastais skatījums var atklāt daudz ko jaunu par labi iemītām domu taciņām un ievalkātiem jūtu īsceļiem. “Bezkaunīgie” ir zaļu sūnu iztapsēta alegorija par to, kas notiek, ja atplēšam pārāk daudz no virsslāņa. Tur apakšā var slēpties gan iznīcība, gan izlīgums.”

Rūta Liepiņa (Maija)
Rūta Liepiņa (Maija) Foto: Publicitātes foto

Didzis Jonovs, kurš filmā atveido ģimenes tēvu un psihoanalīzes pasniedzēju Rihardu, arī savā darba ikdienā strādā ar psiholoģijas jautājumiem, tādēļ filmā atspoguļotās ģimenes iekšējo attiecību peripetijas viņam šķiet īpaši saistošas:

“Filma, manuprāt, ir ļoti veiksmīgs groteskas, absurda, dramatisma un šausmu elementu savienojums, kas ļauj uz mums katram būtiskiem partnerattiecību un personīgās psiholoģijas jautājumiem palūkoties no negaidīta skatpunkta. Manuprāt, tie skatītāji, kuriem attiecīgie jautājumi ir svarīgi, gūs vērtīgas sajūtas un atziņas. Filma visās tās izpausmēs ir mākslas darbs.”

Didzis Jonovs (Rihards)
Didzis Jonovs (Rihards) Foto: Publicitātes foto

“Filmā “Bezkaunīgie” katram skatītājam ir iespēja paraudzīties uz sevi no malas,” vērtē Marta Grase, kas atveido Helēnu, ģimenes māti. Helēna sevi veltījusi vīram un bērnu audzināšanai, taču viņas dzīves aicinājums ir dejas māksla un, kaut arī pusaugu dēla un jaunas meitenes māte, vēl arvien jaunā sieviete nav zaudējusi ambīcijas un vēlas realizēt savu talantu.

Marta Grase (Helēna) 
Marta Grase (Helēna) Foto: Publicitātes foto

Biļetes uz filmas “Bezkaunīgie” pirmizrādi iespējams iegādāties festivāla mājaslapā rigaiff.lv un “Biļešu servisa” tirdzniecības vietās. No 18. oktobra filma skatāma kinoteātros visā Latvijā.

Gregors Laķis (Ēriks)
Gregors Laķis (Ēriks) Foto: Publicitātes foto

Lomās: Marta Grase (Helēna), Didzis Jonovs (Rihards), Gregors Laķis (Ēriks), Rūta Liepiņa (Maija).

Filmas režisors: Aiks Karapetjans, scenārija autori Justīne Kļava un Aiks Karapetjans, operators Jurģis Kmins, montāžas režisors Liks Gabēns, oriģinālmūzika Ivars Arutjunjans, skaņu režisors: Ernests Ansons, filmas mākslinieks Aldis Meinerts, producenti: Aiks Karapetjans, Ilze Krūmiņliepa un Roberts Vinovskis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu