"Mani var saukt par rusofobu." Dzejnieks Zavorotnijs par kautiņu ar Gacho, Brieža atbalstu un Z-patriotiem (7)

Foto: Juris Lisovs/ TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

“Es šeit dzīvoju jau vairākus gadus, man šeit patīk. Cilvēki šeit ir lieliski – gan latvieši, gan krievi, gan ekspatrianti no Krievijas, gan ukraiņi. Pirms satiku Gati, es šeit tiešām nebiju saskāries ar nekādām problēmām," saka dzejnieks Jurijs Zavorotnijs, kurš 2021. gada novembrī pārcēlās no Sanktpēterburgas uz Rīgu.

Šā gada septembrī plašu rezonansi ieguva konflikts Rīgas centrā starp slaveno latviešu reperi Gati Irbi (Gacho/Mesa) un krievu dzejnieku Juriju Zavorotniju.

Pēc Zavorotnija teiktā, viņš izteica aizrādījumu motociklistam Irbem, kurš, stāvot ietves malā, ļoti skaļi gāzēja, tādējādi traucējot apkārtējo mieru.

Zavorotnijs atzina, ka šo aizrādījumu izteica rupjā formā, pieprasot “pirst klusāk”. Dzirdētais, pēc Zavorotnija teiktā, Gacho nepatika – viņš nokāpa no motocikla un mēģināja konfliktu atrisināt ar dūrēm.

Saskaņā ar repera versiju par notikušo Zavorotnijs parādīja viņam vidējo pirkstu un nosauca viņu rupjos vārdos.

Saistībā ar miesas bojājumu nodarīšanu policija sāka administratīvā pārkāpuma lietvedību, un pašlaik notiek izmeklēšana.

TVNET GRUPAS tiešsaistes žurnāls “Klik” nolēma uzaicināt Zavorotniju uz sarunu par konfliktu ar latviešu reperi, negaidīto boksera Maira Brieža atbalstu, pārcelšanos no Sanktpēterburgas uz Rīgu, Z-poēziju un imperiālismu, uz ko sliecas Krievija.

Kāpēc tu piekriti atnākt? Vai to var nosaukt par “cīņu par taisnīgumu”?

Man ir svarīgi pastāstīt, kā tas viss notika, jo starp Gata Irbes un manu versiju ir pretrunas. Ir mazliet bēdīgi vienkārši vērot, kā no viņa puses notikumi attīstās. Notikumu aprakstā ir noteikta viltība, un, iespējams, tās dēļ ir radies diezgan liels naida vilnis. Ļoti daudz cilvēku rakstīja nepatīkamas lietas manai sievai. Tāda mobinga atmosfēra. Protams, ir ļoti daudz cilvēku, kuri, gluži pretēji, pauda atbalstu.

Tu zināji, kas viņš ir?

Nē, nē. Pēc incidenta kāds garāmgājējs pienāca pie mums un angļu valodā teica: “Jūs zināt, kas viņš ir? Viņš ir diezgan slavens. Viņu sauc Gacho.” Mēs ierakstījām viņa vārdu instā (piez. vietne “Instagram”), es redzu kaut kādu influenceri – 74 tūkstoši sekotāju. Es domāju, ka viņš ir kaut kāds motociklists, taču tikai vēlāk kļuva skaidrs, ka tas ir kaut kāds vietējais reperis.

Kad jūs ar viņu apmainījāties “laipnībām”, viņš ķiveri nenovilka. Tas tāpēc, lai tu nevarētu viņam iesist pretī, vai arī lai viņu nevarētu atpazīt?

Kad es atkārtoti noskatījos videoklipu, es redzēju, ka viņam zem krekla bija motociklistu aizsargbruņas. Smieklīgi ir tas, ka tieši tajā vietā, burtiski blakus tai vietai, dienu pirms konflikta es saņēmu uzturēšanās atļauju.

To varētu nosaukt par iniciāciju.

Varbūt tam ir kāda sakrāla nozīme? Es nezinu.

Tu veic radošu darbu, liec kopā vārdus, veido atskaņas. Gacho nodarbojas ar gandrīz to pašu. Vai tev ir bijusi iespēja iepazīties ar viņa dzeju?

Mēs, protams, esam atšķirīgi. Lai gan tas ir ļoti smieklīgi – dzejnieks ceļā uz dzejas vakaru sastapās ar dzīves skarbo prozu, precīzāk sakot, dzīves skarbo repu. Es noskatījos dažus viņa videoklipus...

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu