Britu rokmūzikas dinozauri "Rolling Stones" izdevuši jaunu albumu "Hackney Diamonds"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Grupa "Rolling Stones" muzicē albuma "Hackney Diamonds" atklāšanas koncertā Ņujorkā piektdien, 20. oktobrī
Grupa "Rolling Stones" muzicē albuma "Hackney Diamonds" atklāšanas koncertā Ņujorkā piektdien, 20. oktobrī Foto: Reuters/ScanPix

Mūzikas izdevniecība Polydor vakar pasaules izplatīšanā laidusi klajā vairāku rokmūzikas mīlētāju paaudžu iecienītās supergrupas “Rolling Stones” jauno albumu Hackney Diamonds. Pēc Lielbritānijas izdevniecību saraksta tas ir 24., savukārt ASV albumu sarakstos tas ir jau 26. grupas studijas albums.

Albumā piedalās vieszvaigznes Eltons Džons, Lady Gaga, Pols Makartnijs, Stīvijs Vonders un bijušais grupas biedrs Bils Vaimens. Tas ir pirmais grupas oriģinālmateriāla studijas albums kopš 2005. gada ieraksta A Bigger Bang un pirmais grupas albums pēc bundzinieka Čārlija Vatsa nāves 2021. gadā. Viņš 2019. gadā piedalījās atsevišķu dziesmu izveidē.

Foto: SCANPIX

Miks Džegers stāsta par jaunā albuma ierakstīšanu mūzikas un izklaides vietnei NME: “Es nevēlos dot visam šim projektam ārprātīgi lielu nozīmi, bet skaidrs ir tas, ka mēs nebūtu izlaiduši šo albumu, ja mums tas nebūtu ļoti paticis. Kopīgi vienojāmies, ka mums ir jāuztaisa ieraksts, kuru mēs patiešām mīlam. Mēs esam par to ļoti apmierināti, neuzskatām par nekādu grandiozu šedevru, bet mēs ceram, ka jums visiem tas patiks.”

Jaunajā ierakstā kopumā iekļauti 12 skaņdarbi, no kuriem divos paspējis piedalīties 2021. gadā mūžībā aizgājušais bundzinieks Čārlijs Vatss. Grupa sāka strādāt pie jaunajām dziesmām aivadītā gada beigās, lai albums tiktu pabeigts līdz šīgada vidum.

Ar savām sajūtām dalās ģitārists Kīts Ričardss: “Kad mēs kā grupa sanākam kopā, vienmēr valda liela jautrība. Spēlēšana dzīvajā mums šobrīd ir gluži vai tādā statusā, kā ceļojums pēc Svētā Grāla, bet, kad strādājam studijā, tā ir vieta, kur puiši var sanākt kopā un dalīties ar savām idejām bez jebkādas iejaukšanās no malas. Tā ir lieliska vieta grupai, lai to visu atrisinātu, saliktu kopā un beigu beigās rastos jauns albums.”

Miks Džegers atklāj arī radošo grūtību klātbūtni ieraksta veidošanā: “Mums bija ierakstīts daudz materiāla, taču mēs nebijām īpaši sajūsmināti par rezultātiem. Dažas dziesmas bija labas, taču tās nebija lieliskas. Tad nu mēs ar Kītu nolēmām: "Mēs strādāsim vairāk, un mēs noteiksim striktu termiņu." Un tieši tad sākās visa burvība. Mēs visu ierakstījām triju vai četru nedēļu laikā. Gribējām, lai ieraksts top ātri, lai nepazaudētu radušos dzirksti. Es domāju, ka mēs sasniedzām savu mērķi!"

Foto: Reuters/ScanPix

Hackney Diamonds tika ierakstīts dažādās studijās: Henson Recording Studios Losandželosā, Londonas Metropolis Studios, Sanctuary Studios Bahamu salās, Electric Lady Studios un The Hit Factory/Germano Studios Ņujorkā.

Vairāk nekā sešas desmitgades ilgās darbības laikā “Rolling Stones” ir kļuvusi par vienu no ietekmīgākajām un komerciāli veiksmīgākajām grupām populārās mūzikas vēsturē. Nosaukums The Rolling Stones (tulkojuma atsauces no angļu valodas: 'Ripojošie akmeņi', arī 'Klaidoņi', 'Staiguļi') aizgūts no amerikāņu blūzmeņa Madija Votersa (Muddy Waters, 1913-1983) dziesmas “Rollin’ Stone”.

Grupu 1962. gada vasarā Londonā izveidoja jaunieši, kuri aizrāvās ar blūzu, ritmblūzu un rokenrolu, un pulcējās ap angļu ritmblūza pionieri Aleksi Korneru (Alexis Korner). Sastāvs sākotnēji bija mainīgs, bet apvienības pamatkodolu veidoja ģitāristi Braiens Džounss un Kīts Ričardss, dziedātājs Miks Džegers un pianists Īans Stjuarts. Pusgadu vēlāk viņiem pievienojās basģitārists Bils Vaimens un bundzinieks Čārlijs Vatss.

1989. gadā “Rolling Stones” tika uzņemti Rokenrola slavas zālē. Grupas ieskaņojumi novērtēti ar trim Grammy balvām; šo ASV mūzikas ierakstu industrijas apbalvojumu tā saņēmusi arī par mūža sasniegumiem (Grammy Lifetime Achievement Award, 1986).

Seši grupas albumi iekļauti žurnāla "Rolling Stone" 500 visu laiku ievērojamāko albumu sarakstā (500 Greatest Albums of All Time, 2020).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu