FOTO Kara traumu fiziskā un garīgā seja Žana Krasa operas "Polifēms" versijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Otrdienas, 31. oktobra vakarā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē notika Ināras Sluckas režisētā jauniestudējuma "Polifēms. Versija" ģenerālmēģinājuma izrāde.

Franču komponists Žans Krass (1879–1932), būdams karakuģa kapteinis, versiju grieķu mītam par Polifēmu rakstīja Pirmā pasaules kara laikā. Kaut arī mūzika vibrē brīnišķīgās impresionisma harmonijās un melodijās, operas sižetu nosaka robustā ciklopa nelaimīgā mīlestība uz jauno, trauslo Galateju.

Operstudijas “Figaro” versija Žana Krasa operai “Polifēms” veidota ciešā saskarē ar šībrīža pasaules notikumu kontekstu. Polifēms nav vardarbīgs, viņš ir atbildīgs. Aizstāvējis savu zemi, savu mīlestību, bet karš viņu pēc savas briesmīgās sejas pārveidojis gan fiziski, gan garīgi.

Tāds ir izejas punkts notiekošajam operā – galvenais varonis pēc karā iegūtajām fiziskām un garīgām traumām, kad par vienīgo iemeslu dzīvot kļūst mīlestība pret Galateju.

Jauniestudējuma versiju operai ar Alberta Samēna libretu veidojusi profesionāļu komanda – režisore Ināra Slucka, scenogrāfs Aigars Ozoliņš, tērpu māksliniece Evija Dāboliņa, diriģents Artūrs Gailis, koncertmeistare Inguna Puriņa un mākslinieciskais vadītājs Viesturs Gailis.

Foto: Publicitātes foto

Lomās – Rihards Millers vai Artis Muižnieks (Polifēms), Laura Kancāne vai Paula Mihailova (Galateja), Liāna Muižniece (Līkasa), Andris Kipļuks vai Dainis Kalnačs (Akīds), kā arī Rīgas Doma kora skolas audzēkņi Jāzeps Kehris un Jurģis Pudulis.

Izrādes JVLMA Lielajā zālē notiks 3., 7. un 9. novembrī plkst. 18:00.

Biļetes uz izrādi ir pieejamas iepriekšpārdošanā “Biļešu paradīzes” kasēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu