Nacionālā teātra režisors komentē saņemto negāciju par bērnu izmantošanu izvirtīgās ainās

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Režisors Regnārs Vaivars
Režisors Regnārs Vaivars Foto: Ieva Čīka/LETA

Režisora Regnāra Vaivara izrāde "Suņa ciema Nelaimes lācis", kas skatāma Latvijas Nacionālajā teātrī, saņēmusi asu kritiku. Nu pats režisors komentējis notikušo. 

Jau ziņots, ka Vaivaram pārmet bērnu izmantošanu izvirtīgās ainās.

Vaivars žurnālam "Privātā Dzīve" apgalvo, ka ar abiem aktieriem -  Gustu Albertu un Lūkasu Danielu Laizānu, aktiera Normunda Laizāna dēlu, kuram ir vien 11 gadi, - ir daudz runājis par to, kas ir labs, kas ļauns, un viņš ir "pilnīgi drošs, ka no šiem puikām uz ielas jums nekad nevajadzēs baidīties, viņi nekad jums nenodarīs pāri".

Vaivars atzīst, ka nebija gaidījis tik asu sabiedrības reakciju. Viņš paskaidro, ka izrāde ir "performance / dievkalpojums / aizlūgums par Ukrainas, kā arī Izraēlas kara mierīgajiem iedzīvotājiem, kas šajā karadarbībā gājuši bojā, kā arī par bojā gājušajiem kareivjiem". 

"Es, protams, pats nekad neesmu bijis karā, taču man liekas, ka tas tā varētu notikt un notiktu arī Latvijā, ja mums nepaveiksies," tā Vaivars.

Komentējot aicinājumus izņemt izrādi no repertuāra, režisors nosaka: "Domāju, ka tas nenotiks! Ja izrādi būtu plānots izņemt no repertuāra, teātra vadība man to pateiktu. Šobrīd no teātra direktora [Māra Vītola] un literārās padomnieces Ievas Strukas saņemu lielu atbalstu." Tāpat režisors norāda, ka saņem atbalstu no mācītājiem.

"Tas būs ceļojums, paliekot uz vietas. Kas notiek, kad “pagriez otru vaigu” sastopas ar “aci pret aci un zobu pret zobu”. Tas būs par mūžīgu kārdinājumu un kārdinātāju. Atcerieties, katrs varmāka uzskata sevi par upuri. Pāridarījuma piedošana ir līdzjūtīga līdzdalība noziegumā. Ir situācijas, kurās nežēlība ir konstruktīvāka un mazāk postoša nekā (bezgalīga) mīlestība. Mūsu varone Lilita dodas prom no Tēva, Tā Tēva, lai pierādītu viņam un pati sev, ka ir tā vērta, lai pasaule viņu mīlētu, jo labdarība ir viņas dzīves aicinājums. Nonākusi Tai pusē Robežai, viņa nokļūst Suņu ciemā, pamestā kopienā, kur cilvēkus vieno ticība, bet nekā cita viņiem vairs nav. Lilita mēģina darīt labu, bet katra viņas rīcība tiek iztulkota pēc cieminieku prāta un katrs viņas labais darbs izprovocē cieminiekus uz kaut ko sliktu. Viņa uzzina, kas ir naids, greizsirdība, dusmas, vardarbība, seksuāla izmantošana, gūsts. Un tomēr Lilita ir pārliecināta, ka ir jābūt robežai, aiz kuras viņas cilvēkmīlestība tiks sadzirdēta. Labajam, pēc viņas domām, būtu jāuzvar…" teikts izrādes aprakstā.

Izrādē piedalās Laura Siliņa, Uldis Anže, Maija Doveika, Marija Bērziņa, un citi. Tāpat izrādē spēlē jaunie aktieri Gusts Alberts un Lūkass Daniels Laizāns.

Kā vēsta teātra mājaslapā pieejamā informācija, izrāde ieteicama apmeklētājiem no 18 gadu vecuma.

Vairāk lasi žurnāla "Privātā Dzīve" 14. novembra numurā!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu