“Hanzas peronā” koncertēs dziesminiece un performanču māksliniece Baby Dee

Miks Magone
, festivāls "Zemlika"
CopyDraugiem X Whatsapp
Mūziķe Baby Dee festivālā "Zemlika"
Mūziķe Baby Dee festivālā "Zemlika" Foto: Aivars Ivbulis

Svētdien, 17. decembrī, Rīgā, kultūrtelpā “Hanzas perons” notiks amerikāņu dziesminieces un performanču mākslinieces Baby Dee koncerts.

Pirms piecpadsmit gadiem, 2008. gada novembrī, Baby Dee Rīgā viesojās pirmoreiz. Tobrīd nesen klajā bija nācis viņas albums Safe Inside the Day, ar kuru māksliniece sāka izpelnīties plašāku ievērību. Ja pirms tam Dī (Baby Dee īstais vārds ir Dī Norisa (Dee Norris)) atpazina kā ielu un performanču mākslinieci un plašāku muzikālo kolektīvu dalībnieci ("Current 93", "Antony and the Johnsons" u. c.), tad kopš minētā ieraksta mākslinieci daudzi sāka uzskatīt par desmitgades ekstravagantāko atklājumu.

Pēc "Safe Inside the Day" dienas gaismu ieraudzījuši gan studijas ieraksti A Book of Songs for Anne Marie un Regifted Light, gan koncertieraksts Baby Dee Goes Down to Amsterdam, gan kopīgi ar mūziķi Little Annie izdotais ieraksts State of Grace.

Foto: Ansis Starks

2013. gada jūnijā Baby Dee atgriezās Latvijā jau ar trim koncertiem – Rīgā, Liepājā un Cēsīs. Jau tovasar mūziķes prātā bija jauns ieraksts – I Am a Stick, kurš izdevniecības Tin Angel Records paspārnē klajā nāca divus gadus vēlāk. To ierakstīt līdzējuši bundzinieks Alekss Neilsons (Alex Neilson), saksofonists Kolins Stetsons (Colin Stetson) un vēl vairāki viesmūziķi. Ar šī albuma dziesmām Latvijas publika tika iepazīstināta vēl vienā koncertā Cēsīs vasaru vēlāk pēc ieraksta klajā nākšanas.

2018. gada nogalē, īsi pirms koncerta National Sawdust Bruklinā, Baby Dee paziņoja, ka aiziet no skatuves un met mieru koncertēšanai. Minētā koncerta organizators Skips Šīrijs (Sxip Shirey) izteicās, ka

“Leonards Koens sacerēja vienu "Hallelujah". Baby Dee tādas ir sarakstījusi vismaz desmit. Man viņa ir mūsu laika ievērojamākā un ietekmīgākā dziesminiece. Esmu pārliecināts, ka daudzas no viņas sacerētajām dziesmām ar laiku kļūs par dziedātāju kanonu.”

Pārcēlusies uz dzīvi Nīderlandē, Baby Dee savu apņemšanos – turēties atstatu no skatuves – šos gadus ir turējusi. Izņemot dažus gadījumus. Vienu – pagājušā gada rudenī, kad piekrita viesoties festivālā “Zemlika” un muzicēt uz Dāvida Kļaviņa radītā instrumenta Una Corda M189 Durbes luterāņu baznīcā. Otrs izņēmums gaidāms drīz, decembrī māksliniecei viesojoties “Hanzas peronā” Rīgā.

Meistara Dāvida Kļaviņa radītais instruments Una Corda M189
Meistara Dāvida Kļaviņa radītais instruments Una Corda M189 Foto: www.klavins-pianos.com

Sarunā ar žurnālu “Rīgas Laiks” Dī stāstīja: “Budistu uzskats ir tāds, ka sūdi nenotiek. “Sūdi notiek” savā ziņā ir tāds bezcerīgs teiciens. Tas neatstāj telpu iespējai, ka tu pats kaut ko vari darīt. Ja sūdi notiek, tad tu vienkārši esi pakļauts apstākļu varai. Bet, ja es uz to skatos tā, ka, ja sūdi notiek, tad vainīga ir manis pašas rīcība vai nu tagad, vai agrāk, šajā dzīvē vai iepriekšējā, tad tas nozīmē, ka manis pašas spēkos ir kaut ko mainīt. Es neko daudz nevaru darīt ar to, ka sūdi notiek – teiksim, es saslimstu ar vēzi vai kaut kas tāds –, bet manā varā ir noteikt, kā es ar to tieku galā. Ja es to daru slikti, tad sekas būs vēl sliktākas, bet, ja es to daru ar cieņu un cenšos nebūt kretīns, tad arī sekas būs labas.”

Lai kā netulkotu viņas piekrišanu atgriezties uz skatuves mūsu galvaspilsētā, skaidrs, ka tās sekas būs labas!

Biļetes uz Baby Dee koncertu 17. decembrī “Hanzas peronā” iegādājamas “Biļešu paradīzes” tirdzniecības tīklā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu