Festivāla “Eiropas Ziemassvētki” atklāšanā: Šūberts un Šūmanis, Brāmss un Haidns

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Portugāļu diriģents un pianists Dinišs Souza
Portugāļu diriģents un pianists Dinišs Souza Foto: Publicitātes foto

VSIA “Latvijas Koncerti” aicina uz festivāla “Eiropas Ziemassvētki” atklāšanas koncertu sestdien, 9. decembrī Lielajā ģildē. Koncertā uzstāsies kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” un “Latvijas Radio koris”. Pie diriģenta pults būs Eiropas uzlecošā zvaigzne, portugāļu diriģents Dinišs Souza (Dinis Sousa). 

Koncerta programmā – Franča Šūberta “Nepabeigtā” simfonija, Roberta Šūmaņa “Nakts dziesma”, Johannesa Brāmsa “Liktens dziesma” un Jozefa Haidna Simfonija Mibemolmažorā.

Kamēr vairums no galantā Vīnes klasiķa Jozefa Haidna (1732-1809) simfonijām Londonā tika sveiktas ar ovācijām, to vidū arī ar timpānu solo krāšņi ornamentētā 103. simfonija, viņa tautietis Francis Šūberts (1797-1828) nevienu no savām simfoniskajām partitūrām orķestra krāsu pilnskanībā tā arī nepiedzīvoja.

Francis Šūberts muzicē balles viesiem. 1899. gada gravīra. 
Francis Šūberts muzicē balles viesiem. 1899. gada gravīra. Foto: Shutterstock

Romantiskā dziesminieka Astotā simfonija, kas tam laikam tik neierastās divdaļu uzbūves dēļ iemantojusi “Nepabeigtās” slavu, tika pirmatskaņota vien vairākas desmitgades pēc komponista nāves, klausītājus savaldzinot ar bezgalskaistām melodijām un sirdsskaidru izteiksmes tiešumu.

Klasicisma un romantisma skaņupērles ir arī orķestra uzticamāko klausītāju jau pērn kvēli uzņemtās portugāļu uzlecošās diriģēšanas zvaigznes Diniša Souzas specialitāte. Un angļu labākajās tradīcijās skolotajam leģendārā Džona Eliota Gārdinera kādreizējam asistentam muzicējot kopā ar “Sinfonietta Rīga” un “Latvijas Radio kori”, putekļi tiks notraukti arī no nepelnīti reti gaismā celtās Roberta Šūmaņa dramatiskas kaismes cauraustās “Nakts dziesmas” un Johannesa Brāmsa pārpasaulīgās “Liktens dziesmas”.

Portugāļu diriģents un pianists Dinišs Souza 2021. gada septembrī kļuva par orķestra “Royal Northern Sinfonia” galveno diriģentu. Dinišs Souza sadarbojies ar leģendāro pianisti Elizabeti Ļeonsku un jaunajiem mūziķiem ‒ čellisti Anastasiju Kobekinu un pianistu Lūisu Švicgebelu, kā arī vadījis Džuzepes Verdi Rekviēma atskaņojumu, tajā iesaistot pamatā portugāļu muzikālos spēkus.

Dinišs Souza dibinājis un arvien vada godalgoto “Orķestri XXI”, kurā dota iespēja muzicēt Portugāles un Eiropas jaunajiem mūziķiem un izcilākajiem interpretiem. Orķestris šobrīd kļuvis par vadošo muzikālo apvienību Portugālē, regulāri koncertējot valsts lielākajās koncertzālēs.

Savukārt viesdiriģenta ampluā jaunais zižļmeistars viesojies pie Lisabonā bāzētā portugāļu “Gulbenkiana orķestra”, BBC Filharmoniķiem, “Milūzas simfoniskā orķestra” Šveicē, Tenerifes Simfoniķiem, Maltas Filharmoniķiem un “Portugāles simfoniskā orķestra”.

Simfonisko diriģēšanu Dinišs Souza apguvis pie Siana Edvardsa un Timotija Redmonda Londonas Gildholas Mūzikas un drāmas augstskolā, studiju laikā uzvedot tādus lieldarbus kā Johana Sebastiāna Baha “Sv. Jāņa pasija” un Harisona Bērtvistla skatuves darbu “Down by the Greenwood Side”. Par vērā ņemamiem panākumiem, strādājot paša dibinātajā orķestrī “Orquestra XXI”, Denišs Souza saņēmis Portugāles prinča Henrija piešķirto Bruņinieka titulu.

Ar pārējiem festivāla "Eiropas Ziemassvētki" koncertiem iespējams iepazīties pievienotajā saitē

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu