Daudzpusīgais mūziķis Sauļus Petreiķis aicina uz maģisku turneju pa Baltijas valstīm

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Rytis Seskaitis

Pēc vairāk nekā trīs gadu pārtraukuma multiinstrumentālists Sauļus Petreiķis – viens no slavenākajiem mūziķiem Lietuvā – prezentē jaunu albumu "Sapņu vārti" un dodas īpašā koncerttūrē pa Latviju, Lietuvu un Igauniju.

Sauļus Petreiķis atzīst: “Albuma prezentācijai pirmssvētku periods nav izvēlēts nejauši. Man ir ārkārtīgi svarīga ģimenes Ziemassvētku noskaņa – gribu tajā ieskaut visus koncerta klausītājus, lai viņi kļūst par koncerta daļu un, pašiem nemanot, būtu iesaistīti maģiskā procesā un visa zāle varētu dziedāt līdzi. Ar kolēģiem mūziķiem jokojam, ka mums jau ir savi Ziemassvētku klausītāji – tie, kam ir svarīgi mūs dzirdēt tieši svētkos.”

Albums, lai svinētu mieru un atgriešanos pie sevis

“Pēdējos pāris gadus esmu daudz ceļojis visās šī vārda nozīmēs – gan uz dažādiem mūzikas žanriem, gan uz dažādām valstīm. Pēc aktīvas koncertdarbības kopā ar brāli Donātu mēs apvienojām spēkus, lai atsvaidzinātu muzikālo programmu un meklētu veidu, kā ceļot tālāk. No tā dzima jaunais albums un muzikālā dzīvā izpildījuma programma,” par albuma rašanos stāsta S. Petreiķis.

Albumā “Sapņu vārti” ir 12 skaņdarbi, kas jau no šodienas atrodami populārākajās mūzikas klausīšanās platformās. Albums tiks izdots ne tikai digitālajā telpā, bet arī vinila un kompaktdiska formātā.

“Sapņu vārti” sākās ar šūpuļdziesmām, no tā arī albuma nosaukums – atsauce uz laiku, kad pēc garas dienas gatavojamies atpūtai, pārejam citā stāvoklī. Tomēr pamazām albums auga un pārvērtās par darbu, kas palīdz koncentrēties un atgriezties pie sevis jebkurā diennakts laikā.

Foto: Rytis Seskaitis

“Pūšaminstrumenti, sintezatora skaņas – to visu es vēlējos apvienot mūzikā, kas ļauj justies patīkami,” stāsta multiinstrumentālists un piebilst, ka “Sapņu vārti” palīdzēja viņam atrast miera stāvokli, saikni ar sevi un cilvēkiem, kurus viņš visvairāk mīl:

“Bērnībā man vecāki dziedāja dažādas šūpuļdziesmas. Šīs ir dažas no visspēcīgākajām atmiņām, kuras es loloju. Tagad pats dziedu šūpuļdziesmas un vakaros lasu bērniem pasakas. Pēc tam, kad bērni bija jau aizmiguši, es pavadīju naktis ierakstu studijā, kur mēģināju apturēt trauslo brīdi, kurā neviens nesteidzas. Šis radošais process, kas ilga četrus gadus, man bija kā ceļojums, lai atklātu jaunu muzikālo sevi.”

Muzikālā programma tiks pielāgota katrai koncerttelpai

Runājot par jaunā albumu muzikālo turneju Latvijā, Igaunijā un Lietuvā, Sauļus iepazīstina, ka koncertos atskaņos gan jaundarbus, gan pāris senākas, māksliniekam un viņa uzticīgākajiem klausītājiem mīļas kompozīcijas.

Foto: Rytis Seskaitis

“Viena lieta ir ērti klausīties albumu mājās, bet dzīvais koncerts ir pavisam kas cits – tas ir daudz dinamiskāks, organiskāks un apvieno kopībā mūsu individuālās pieredzes. Muzikālo programmu mēs veidojam, ņemot vērā katru telpu, kurā uzstāsimies. Es spēlēju kopš 2008. gada, tāpēc labi zinu visas telpas, kurās viesosimies. Šīs zināšanas ļauj pieņemt lēmumus, kas veido tādu pieredzi, kādu vēlamies, – mēs cenšamies, lai cilvēki pēc koncerta aiziet pacilāti, bagātināti un lai mūzika sasaucas ar klausītāja iekšējo pasauli, pieskaras visdziļākajām atmiņām, atgādina par tām un tajā pašā laikā ļauj ceļot tālāk,” klāsta mūziķis.

Foto: Rytis Seskaitis

Turneja sāksies jau pavisam drīz – svētdien, 3. decembrī, Lūznavā, no kurienes Sauļus Petreiķis ar grupu dosies tālāk uz Rīgu, trim Igaunijas un deviņām Lietuvas pilsētām. Turnejas mērķis ir iedvesmot cilvēkus meklēt un pat radīt mūziku pašiem, tāpēc mūziķis uzsver, ka viņa koncertos nav vecuma ierobežojuma.

Lūznavas muiža 2021. gada februārī.
Lūznavas muiža 2021. gada februārī. Foto: Lūznavas muiža

“Mūzikai un instrumentu pārbagātībai tajā ir terapeitiska, līdzsvarojoša iedarbība uz katru, un tas mūsu steidzīgajā pasaulē ir ļoti nepieciešams. Šī muzikālā programma man ir svarīga arī tāpēc, ka to veidoju kopā ar brāli Donātu, kurš muzikālā ziņā ir daļa no manis. Mēs saprotam viens otru bez vārdiem un vēlamies dalīties ar šo vienotības radīšanas vēstījumu ar visiem: nāciet, spēlējiet, nebaidieties paplašināt savu redzesloku un eksperimentēt ar saviem visdārgākajiem cilvēkiem – mūzika un dažādi mūzikas instrumenti, pat tikai to skaņa, ir viens no labākajiem līdzekļiem tam,” aicina Sauļus Petreiķis.

Sauļus Petreiķa albuma "Sapņu vārti" prezentācijas koncerti:

03.12.  Lūznavas muiža

04.12.  VEF Kultūras pils, Rīga

06.12. Kuresāres Kultūras centrs, Igaunija

07.12. Viljandi Tradicionālās mūzikas centrs, Igaunija

08.12. Pelvas Kultūras centrs, Igaunija

13.12. Utenas Kamerteātris, Lietuva

14.12. Panevēžas Kultūras centrs, Lietuva

16.12. Kauņas Kultūras centrs, Lietuva

17.12. “Laiptų galerija”, Šauļi, Lietuva

19.12. Telšu Žemaites drāmas teātris, Lietuva

20.12. Klaipēdas Kultūras fabrika, Lietuva

21.12. Šilutes Kultūras centrs, Lietuva

22.12. Svētās Katrīnas baznīca, Viļņa, Lietuva (īpašs koncerts par godu Viļņas 700 gadu jubilejai)

06.01.2024. Alītas pilsētas teātris, Lietuva.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu