Liepājas interjera muzejā būs apskatāmas Viktorijas laika rotaslietas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Kārlis Volkovskis

Otrdien, 19. decembrī plkst. 17:00 Liepājas 17.-19. gadsimta interjera muzejā Kungu ielā 24 svinīgi atklās Viktorijas laika rotaslietu izstādi, kurā būs skatāmas 19. gadsimta rotas no modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas, pašam īpašniekam klātesot.

Izstādē būs aplūkojami dažādi rotu un aksesuāru veidi, kas atspoguļo Viktorijas laikā valdošās rotu tendences Eiropā, sākot no jostu sprādzēm, Portbouquet ziedu turētājiem, greznām piespraudēm, šatelīnām, auskariem, diadēmām, rokassprādzēm ar iekļautiem antīko grieķu un romiešu tēlu atveidiem, līdz pat jūgendstila krāšņajām matu sprādzēm, ko raksturo rotājumi ar savītu ziedu motīviem.

Foto: Kārlis Volkovskis

19. gadsimts pamatoti tiek dēvēts par industrializācijas gadsimtu. Eiropas pilsētās priekšplānā izvirzījās pārtikusī sabiedrība ar savām morāles un ģimenes vērtībām, labklājības un bagātības priekšstatiem. 1837. gadā Lielbritānijas tronī stājas Viņas Majestāte karaliene Viktorija, kuras laikmets bija ievērojams ar savu atturīgo attieksmi un stingrību ģimenē, tostarp attiecībā pret mīlestību un bērniem.

Foto: Kārlis Volkovskis

Šajā periodā tiek radītas piespraudes – Love Knots (Mīlas mezgli), kas bieži tika izgatavotas no zelta imitācijas, dēvētas par Pinchbeck – nosaukums atvasināts no juveliera Kristofera Pinčbeka (Christopher Pinchbeck) uzvārda, kurš 18. gs. sākumā Londonā radīja jaunu metāla sakausējumu no krīta un cinka. Tas izskatījās diezgan cienījami un, pateicoties daudz zemākajām izmaksām salīdzinājumā ar zeltu, to ļoti iecienīja turīgā vidusslāņa pārstāvji.

Foto: Kārlis Volkovskis

19. gadsimta vidū no šī materiāla tā tika izgatavoti daudzi rotājumi – jostu sprādzes, Portbouquet ziedu turētāji, saktas, šatelīnas, auskari, diadēmas un rokassprādzes. Jauna rotaslietu iezīme Viktorijas laikmetā bija to masveida ražošana, kas radās vienlaicīgi ar industrializāciju. Parādījās juvelierizstrādājumu ateljē, kas radīja masveidā izgatavotas rotaslietas, tādējādi samazinot to izmaksas.

Tieši pateicoties karalienei Viktorijai, modē ienāk rotaslietas, kurās izmantotas dabīgu matu pīnes vai matu lokas, kas ierāmētas stikla ietvarā; neprecētām meitenēm raksturīgas rotas – koraļļi, tirkīzs, emalja, itāļu mozaīkas un nelielas dabīgās pērles.

Par īpašu 19. gs. modes iezīmi kļūst pārī savienotas platas rokassprādzes, kuras valkāja uz plaukstas locītavām. Tās bieži tika izgatavotas no melna samta lentes, kurai piestiprināta apzeltīta metāla aizdare ar akmens vai stikla rotājumu. Tās ir bagātīgi pārstāvētas Aleksandra Vasiļjeva fonda kolekcijā un būs aplūkojamas izstādē.

1890. gados Eiropā dzima jauns mākslas virziens – modernisms (Art Nouveau), ko dēvē par Jūgendstilu. To raksturo rotājumi ar savītu ziedu motīviem, putnu, kukaiņu, sikspārņu un rāpuļu attēli un ziedu raksti. Tās bija piespraudes, matu sprādzes, kuloni, rokassprādzes. Rotas lietu izgatavošanā bieži lietoja sudrabu, emalju un atlējumu. Tieši modernisma laikmetā beidzās karalienes Viktorijas valdīšana, kura devās mūžībā Vaita salā 1901. gadā.

Izstādē iekļauti arī unikāli 19. gadsimta vēdekļi, rokassomas un citi dāmu aksesuāri, kas rada estētiski pievilcīgā laikmeta piegaršu.

Viktorijas laika rotu izstāde Liepājas interjera muzeja otrajā stāvā, Stenderu konditorejā būs apskatāma no 20. decembra līdz 2024. gada 28. aprīlim. Izstādi veido Liepājas muzejs sadarbībā ar modes vēsturnieku Aleksandru Vasiļjevu un Aleksandra Vasiļjeva fondu Lietuvā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu