Edavārdi izpārdod divus koncertus, izdod singlu un mākslīgā intelekta radītu mūzikas video

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Kārlis Dambrāns

Piektdien un sestdien, 8. un 9. decembrī Rīgā, Ģertrūdes ielas teātrī, norisinājās repera Edavārdi “Bēdīgo dziesmu koncerts” un “Vēl bēdīgāks koncerts”. Abi koncerti tika izpārdoti, un par godu tam izpildītājs izdod jaunu dziesmu un videoklipu “Bēdīgi”.

Dziesma tapusi, sadarbojoties ar jaunu, talantīgu dziedātāju Unu Danielu no dueta “UNDA”, savukārt dziesmas video izveidoja pats reperis, izmantojot mākslīgā intelekta ģenerētus attēlus, lai radītu vēl neredzēti skumju noskaņu.

“Gribu pateikties visiem, kuri atnāca uz abiem “Bēdīgo dziesmu koncertiem”. Iespējams, pirmo reizi savā mūžā uzstājos sēžot, nestaigājot pa skatuvi un nekādā veidā “nekustinot” publiku.

Es esmu pateicīgs, ka bija iespēja uztaisīt veselus divus koncertus, kuros priekšplānā bija skumjie un melanholiskie skaņdarbi. Tās ir dziesmas, kuras repa koncertos var dzirdēt reti, jo tās ir lēnas un bēdīgas, taču veselus divus vakarus pēc kārtas varēju tās izpildīt bez sirdsapziņas pārmetumiem.

Šķiet, ka klausītāji arī saprata. Man patika, kaut kad noteikti atkārtosim,” par koncertiem stāsta Edavārdi.

Foto: Kārlis Dambrāns

Par spīti nosaukumam, jaunajā singlā “Bēdīgi” skumjas tiek apspēlētas no asprātīga rakursa. Dziesmas skanējums un noskaņa varētu piestāvēt vientuļam vakaram divvientulībā ar vīna glāzi, savukārt Edavārdu teksts var arī likt pasmaidīt, jo reperis komentē citu cilvēku (konkrētāk — reperu) darbības, nevis apraksta savus sirdsēstus.

Foto: Kārlis Dambrāns

“Singls “Bēdīgi” un dziesmas video tapa, protams, paralēli abu koncertu organizēšanai, jo dzīvē visu vajag sarežģīt. Radot šo skaņdarbu, primāri domāju par “repa galvām”, kuri noteikti varēs novērtēt gan dziesmas tekstu, gan pavadījumu, kuru veidoju drumless (skanējums, kurā nav perkusiju un/vai bungu) estētikā.

Kā jau visas radošās idejas, “Bēdīgi” video bija riskanta afēra, “šāviens tumsā”, kas prasīja daudz laika, bet tajā brīdi, kad noticēju, ka šāda pieeja varētu strādāt, atpakaļceļa vairs nebija.

Līdz ar šo singlu un abiem “bēdīgajiem” koncertiem, es beidzu ņemšanos ap šīm melanholiskajām tēmām. Asaras ir nobirdinātas, gads ir noslēdzies. Ir pienācis laiks jaunam albumam un, iespējams, arī kādam “Priecīgajam” koncertam,” par singlu un savu radošo darbību izsakās reperis.

Foto: Kārlis Dambrāns

Edavārdi ir reperis no Rīgas, kurš ir aktīvs Latvijas scēnā jau vairāk nekā 10 gadus. Izdevis kopumā astoņus albumus un EP, kā arī piedalījies sadarbības projektos ar “Very Cool People”, “Riekstu Armiju”, “Nova Koma” un “Visas Taisnības”. Ieguvis atzinību gan vietējā hip-hopa scēnā, gan ārpus tās ar tādām dziesmām kā “Kačā karmu”, “Galvaskauss”, “Viss ir sarežģīti” un “Teikuma beigās”. Pēdējo 10 gadu laikā uzstājies lielākajos Latvijas festivālos, kā arī neskaitāmos pasākumos Rīgā un citviet Latvijā. Edavārdi darbojās apvienībās KRATA, PKI un “Riekstu Armija”, ka arī ir apvienības “Singapūras Satīns” dalībnieks.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu