Edgars Rubenis, “Gamechanger Audio” un Uģis Olte publisko kinoalbumu “Spēlmainis”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Trešdien, 20.decembrī vietnē YouTube publicēts kompānijas “Gamechanger Audio” (GCA) sadarbības projekts ar ģitāristu Edgaru Rubeni – četri jauni skaņdarbi elektriskajai ģitārai ar efektu pedāļiem, kas iemūžināti kinorežisoram Uģim Oltem raksturīgi teiksmainā kinematogrāfijā.

Par vienā dienā īstenoto filmēšanu kino albumam “Spēlmainis” režisors un operators Uģis Olte saka: “Manuprāt, nav iespējams lielāks “labais stress” par to, kas notiek brīdī, kad tev reālajā laikā ir jāizlemj, kā vizuāli tulkot mūziķi, kurš tajā brīdī spēlē. It sevišķi, ja tas ir Edgars Rubenis, kurš ir viens no visekspresīvākajiem mūziķiem, jo spēlē ne vien ar abu roku pirkstiem, bet arī visu ķermeni un it sevišķi ar seju. Man ir ārkārtīgi kaifīgi būt klāt šajos maģiskajos brīžos: kad tiek ieslēgta kamera – nekā nav; pēc pusstundas izslēdz – viss jau ir noticis.”

Par projektu stāsta “Gamechanger Audio” līdzdibinātājs Iļja Krūmiņš: “Augstsprieguma distorcija, motoru sintēze, gaismas reverbs un citas GCA radītās ierīces – tas viss ir mūsu veids, kā caur inženieriju iedot māksliniekam jaunu iedvesmas un kreatīvās enerģijas lādiņu. Sadarbība ar Edgaru Rubeni un šis videoalbums ir precīzs piemērs tai neatkārtojamai maģijai, kas rodas, kad unikālas skaņas ierīces nonāk patiešām ģeniāla mūziķa rokās.”

“Pāri tiltam pretī Luīzei”, “Šūpnis”, “Neprašanās rēga cenšanās”, “Melanhs un Helioinīda” – no viena skaņdarba uz nākamo notiek burtiskas pārejas pa Eduarda Smiļģa teātra muzeja telpām; katra kompozīcija tiek izpildīta ar citu ģitāru ar atšķirīgiem efektu pedāļiem un skaņas aparatūru.

Tehniskā dažādība bijusi nozīmīga jau mūzikas komponēšanas procesā – tas noritējis četrus mēnešus, kuros Edgars Rubenis iepazinis atsevišķus GCA ražotos efektu pedāļus un, izmantojot arī citu kompāniju ražojumus, pamazām izveidojis tehnisko ainavu, kurā īstenot savu jaunradi. Tas, kādu efektu veido katrs pedālis, ietekmē arī pašas spēlēšanas pieeju, tādējādi tehnoloģija kļuvusi par sava veida radošo līdzautori šajā mūzikā.

Klausītāji, kuri atceras Edgaru Rubeni no eksperimentālās rokgrupas “Mona de Bo” laikiem, nebūs pārsteigti sastapties ar koši tumšajiem izteiksmes līdzekļiem, kas mijiedarbojas ar liriskākiem fragmentiem visaptverošā azartā un spēlēšanas priekā; jāpiebilst, ka albumā saklausāmi arī jauni muzikāli pavērsieni, kas lielā mērā izriet no mūziķa pašreizējās pamatdarbības kā akustiskās solo ģitāras māksliniekam.

“Gamechanger Audio” ir Latvijā dibināts uzņēmums, kas izgudro, ražo un izplata inovatīvu mūzikas aprīkojumu visur pasaulē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu