Ko mēs, bērni, darīsim pašā Bluķa vakarā?

Ernests Spīčs
, horeogrāfs, tautas dejas pētnieks
CopyDraugiem X Whatsapp
Tradicionālais bluķa vilkšanas pasākums Vecrīgā.
Tradicionālais bluķa vilkšanas pasākums Vecrīgā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Par to, kas jādara Ziemassvētkos, ilgu laiku mūsu brīvvalstī nav bijis vienprātības. Vieni turas pie ēšanas un dāvanu pirkšanas priekiem, citi meklē dvēseles skaidrību kristiešu himnās, vēl citi apelē pie folklorā atrodamām vērtībām, izceļot tieši senākās tradīcijas kā noderīgākās.

Pie senākajām tautas tradīcijām pieder bluķa vilkšana, tā dedzināšana, Vilkas un Kazas spēle, kā arī dancošana. Rīgā tā kļuvusi par neatņemamu Ziemassvētku sastāvdaļu, tāpat kā Ziemassvētku tirdziņš un pušķota eglīte.

Šajos Ziemassvētkos pamanīju jaunas sejas un jaunas maskas Vecrīgā Bluķvilkšu gājienā. Pie tam, jau pusstundu pirms gājiena sākuma Rātslaukums bija ļaužu pilns. Man piekrīt arī Zelma Skābene, ko varējām satikt Vecrīgā košā Kazas maskā bēgam no Vilka (maskas, protams) un dancojam, kad jau noķerta. Zelma uzsver, ka izmaiņas ir viņa ievērojusi un tas viņu iepriecina. Vispirms jāuzsver, ka uz bluķa vakaru Vecrīgā bija ievērojami vairāk maskoto ļaužu, jo maskās ieradās ne tikai Rīgas folkloras kopas, bet arī ģimenes ar un bez bērniem – bet ne jau kā vērotāji!

Foto: Publicitātes foto

Pirmo reizi, lai vilktu bluķi, ieradās jaundibinātās deju kopas "Čūskas" dalībnieki. Savā ģīmgrāmatas lapā viņi pēc pasākuma ierakstīja: "Arī mēs šogad esam sākuši savu ceļu. Arī mums ir savs bluķis, kas dod svētību un nebeidzamu attīstību. Labprāt dalāmies un piedalāmies kopīgajā ceļā no tumsas uz gaismu. Paldies Latvijas Folkloras biedrībai par uzaicinājumu būt par daļu no saules cikla. Būt saulē. Kaladō!"

Bluķu rinda Rātslaukumā.
Bluķu rinda Rātslaukumā. Foto: Dzintars Jēkabs

Zelmai Skābenei no Latvijas Folkloras biedrības jautāju, vai izdevās visiem sagādāt ozola bluķus. Viņa savos tiktokos bija publicējusi aicinājumu atsaukties uzņēmējus, kas nākamgad varētu Rīgā piegādāt ozola bluķēnus. Atbilde bija – jā, aicinājumam esot atsaukušies trīs uzņēmēji, bet individuālus piedāvājumus no draugiem un pat pavisam svešiem cilvēkiem Zelma neesot skaitījusi, to bijis salīdzinoši daudz.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu