Videofilmā iepazīstina, kā top leģendārais Siguldas spieķis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Liene Klišāne

Siguldas spieķa darināšanas prasme ierakstīta Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma vērtību sarakstā, tāpēc ir svarīgi šo prasmi saglabāt, dokumentēt un nodot tālāk nākamajām paaudzēm.

Siguldas jaunieši Marta un Sebastians viesojās pie Siguldas spieķu darināšanas meistara Rolanda Pulles. Tur viņi soli pa solim apguva visus spieķa darināšanas posmus no materiāla sagatavošanas mežā, koku vārīšanas, mizošanas, liekšanas līdz spieķa žāvēšanai, pulēšanai, ornamenta veidošanai un noslēguma apstrādei.

Jauniešu acīs bija jūtams prieks un gandarījums par pašu rokām izgatavoto slaveno Siguldas spieķi. Spieķu meistars Rolands Pulle teica ceļa vārdus:

“Man būs liels prieks, ja mans hobijs tiks attīstīts nākotnē un kādam no jaunās paaudzes radīsies tikpat liela un kvēla vēlme kā man turpināt šo grūto, bet aizraujošo darbu.”

Siguldas spieķa tapšanas gaitā klāt bija un procesu videofilmā iemūžināja radošais tandēms Liene un Mārtiņš Klišāni.

Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā ir četras Siguldas novada vērtības: Siguldas spieķu darināšanas prasme, Gaujas plostnieku amata prasmes, Vidzemes lībiskā kultūrtelpa un Jostiņsegu aušana rakstainā audu ripsa tehnikā.

Siguldas novada pašvaldība finansiāli atbalstījusi arī dokumentālo filmu par Gaujas plostniekiem “Plostam jāiet plosta ceļš”, Siguldas novada nevalstisko organizāciju projektus Vidzemes lībiskās kultūrtelpas vērtību izzināšanā un popularizēšanā. Šobrīd radošā procesā ir arī videofilma par Jostiņsegu tapšanas posmiem un raksturīgajiem elementiem tieši Siguldas pusē.

Filmas tapšanas procesu finansiāli atbalstīja Siguldas novada pašvaldība.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu