Folkloras kopa “Upīte” turpina izdot atjaunotās, kolhoza laikos dziedātās dziesmas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Balvu novada Nemateriālās kultūras mantojuma centra “Upīte” folkloras kopa “Upīte” sākusi vērienīgu darbu – lauka pētījumu, apzinot, ierakstot un mācoties Upītes kultūrtelpā un tai pieguļošajā teritorijā kolhoza laikos dziedātās dziesmas. Daļa no savāktajām dziesmām tiek atjaunotas, dodot tām jaunu, mūsdienīgu skanējumu un katru mēnesi 21. datumā publicējot jaunu dziesmu. Janvārī tiek izdota dziesma “Brigaders”.

Folkloras kopa “Upīte” ir savākusi vairāk kā 100 kolhoza laikos dziedātās dziesmas. No šīm dziesmā ieplānots vismaz 10 dziesmas atjaunot, dodot tām jaunu skanējumu, bet vēl vismaz 30 dziesmas kvalitatīvi ierakstīt, lai tās nepazustu – šo dziesmu zinātāji paliek vecāki un dziesmas dzied retāk, tiek aizmirstas līdz izzūd pavisam.

Daļa no pierakstītajām dziesmām ir okupācijas laiku slavinošas – tās paliek vēsturei, kā zināšanai par šiem laikiem. Bet iedzīvinātas un atjaunotas tiek tās dziesmas, kurās jūtama smeldze par brīvību un kurās zemtekstā izsmej okupācijas laikus. Protams, arī tās dziesmas, kurās dzied par mīlestību.

Folkloras kopas vadītājs Andris Slišāns stāsta, ka līdz albuma izdošanai kopa ir nospraudusi mērķi: katra mēneša 21. datumā laist klajā jaunu dziesmu. Šis datums izvēlēts, jo tajā notiek pārmaiņas dabā – pavasara, vasaras, rudens un ziemas saulgrieži. Maģisks laiks, kurā jauki ir dāvināt dāvanas un saņemt pateicības vārdus.

21. novembrī tika prezentēta pirmā dziesma projekta ciklā: “Kara laukā”. 21. decembrī – dziesma “Kod īt iz balli”. Bet šī gada 21. janvārī tika prezentēta dziesma “Brigaders”. Dziesmas teicēja ir Līvija Supe, aranžiju veica kopas ”Upīte” muzikanti un dziedātāji.

Ieraksts tika veikts studijā Bigmaar’s Record, bet video versiju dziesmai veidoja Waltz Visual kopā ar video režisori Kati Slišāni. Video aktieri – bērnu folkloras kopas “Upīte” dalībnieki. Liels paldies par atbalstu Valsts Kultūrkapitāla fondam.

Folkloras kopa “Upīte” dibināta 2002. gadā uz Upītes bērnu folkloras kopas pamata, kura savukārt dibināta 1980. gadā. Līdz šim FKUpīte ir izdevusi jau četrus albumus, “Vusi ļauds breinovuos”, CD/DVD “Dzīduot muoku, doncuot muoku”, “Ryugts” un “Padzīdam i…”.

Kopa aktīvi piedalās dažādos Latvijas festivālos un kopš 2016. gada Latviju pārstāv dažādos starptautiskajos festivālos visā Eiropā – Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Itālijā, Sardīnijā, Čehijā, Rumānijā, Portugālē, Slovākijā, Francijā, Kosovā, Baltkrievijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu