Par gada vārdu izraudzīts "atdēvēt", par nevārdu - "tolerēt"

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Otrdien, 30. janvārī, preses konferencē paziņoti akcijas "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens" rezultāti, informē Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopa.

Par 2023. gada vārdu izvēlēts vārds "atdēvēt, atdēvēšana", savā platformas "Facebook" lapā raksta Rīgas Latviešu biedrība.

Gada nevārda titulu ieguva nevārds "tolerēt" — tā vietā latviešu valodā lietojami "izturēt", "paciest" un "pieļaut".

Aptaujas žūrijas ieskatā 2023. gada spārnotā teiciena kategorijā par uzvarētāju tika atzīts Lauku ģimenes ārstu asociācijas viceprezidenta Aiņa Dzalba sacītais:

"Ja mēs runājam par primāro veselības aprūpi, tad ir jāatzīst, ka šeit vairs nav ko reformēt, te vajag reanimēt."

Sīvā cīņā gada savārstījuma godu ieguva Latvijas Avīzē publicētais divdomīgais virsraksts "Dakteri žņaudza un sita", jo bez konteksta nav saprotams, vai ar pirmo vārdu domāts 'dakteri' — vīrieši — (daudzskaitļa nominatīvā — kas?), kuri kādu žņaudza un sita, vai arī 'dakteri' — vīrieti vai sievieti — (vienskaitļa akuzatīvā — ko?) kāds žņaudza un sita.

Savukārt Rīgas Latviešu biedrības valdes izraudzītie 2023. gada savārstījumi, ko paziņoja biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis, ir "Lai tevī ielīst prieks!" — reklāmas plakāts Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā — un “Labrīt! Ko darīt? Bērnam diezgan augsta temperatūra — 38,9. Nosist uzreiz vai pagaidīt?” — vaicājums Atsaucīgo māmiņu forumā.

Šogad tika iesūtīti arī vairāki jaunvārdi, tāpēc gada jaunvārda godā tikusi "sāļvira" līdzšinējās soļankas vietā, "Facebook" raksta biedrība. 

Nominācijā "Gada vārds" valodnieki gaidīja spilgtākos un trāpīgākos pēc latviešu valodas likumībām veidotos vārdus, kas pagājušajā gadā izskanējuši pirmo reizi. Tai atbilst arī tādi vārdi, kas iemantojuši vai atguvuši popularitāti vai lietoti ar šim gadam raksturīgu jaunu vai īpašu nozīmi.

Pagājušajā gadā par tādu tika izraudzīts "okupeklis" - okupācijas režīmu slavinošais piemineklis. Savukārt šogad ieteikti "satiksmes gausināšana", "Saeimas kangarāts", "lieksēdis" par politiķi vai amatpersonu, kura darbība tiek vērtēta zem katras kritikas, bet agresorvalsts sūtniecību saukt par "sveškaunu" vai "sūdniecību". Piedāvāts arī "sāļvira" soļankas un "tupeņkraukšķi, pupiņkraukšķi" čipsu vietā.

Gada nevārds lielākoties saistās ar to, ko dzirdēt un lietot negribas, kas griež ausīs ne vien kā lieks un greizs ievazājums no svešvalodām, bet arī lietojuma ziņā. Tādu vārdu vidū ir, piemēram, "fokusi", "onte" jeb onkulis vai tante bez dzimuma šķīrums, "sistēmas jaunietis", "saglabāt seju", "sankcijām pakļauts" vārda "piesodīts" vietā, "mentors", "manifestācija", "studiju mobilitāte", "starteris", "inovācija" un "ar dzīvību nesavienojamas traumas" nāvīgu ievainojumu vietā.

"Gada spārnotais teiciens" ir spilgtākais vai dīvainākais no teicieniem, kas pagājušajā gadā iekrituši Latviešu valodas attīstības kopas acīs. Līdz šim pamanīti šādi teicieni: "Nekandidēšu, jo mani neievēlēs. (...) Tie, kuri nekandidēs, tos arī neievēlēs", "Gausa māte nav iemācījusi prasties negausību", "Ja mēs runājam par primāro veselības aprūpi, tad ir jāatzīst, ka šeit vairs nav ko reformēt, te vajag reanimēt", "Kā Dieviņš lems, tā būs", "Kā zināms, tad kažoku var mest uz otru pusi pēc vajadzības", "Ja nomirsi pats, tevi varmāka nespēs vairs nogalināt. 100% efektīva noziegumu prevencija...", "Iestumt vienu PETeni" (taromātā), "Kāpēc tāda vilcināšanās?" par ilgi gaidītajiem vilcieniem un "Ja es vienīgo lietu varētu prognozēt, es esmu jau ieteicis Siliņas kundzei paņemt līdzi lieku veļu, jo iespējams, šī būs viena no tām reizēm, kas nebeigsies tad, kad varētu iedomāties".

Savukārt nominācijai "Gada savārstījums" piedāvāti ziņās un komentāros atrasti izteikumi, piemēram, "likumos paredz iestrādāt iespēju pacientiem atteikties no veltīgas ārstēšanas brīžos, kad viņi paši vairs nevar savu viedokli paust", "Francijas uzbrucējs ar nazi pārvests uz psihiatrisko slimnīcu", "dakteri žņaudza un sita", "Ostapenko palikšana bez valsts atbalsta nepaliek nepamanīta", "pirmais brīvprātīgais jauniešu iesaukums dienestā" un citi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu