Arhitekts Dripe: Nacionālā bibliotēka nav nekāds zīdainis, kas katru vakaru ir jāliek vannā

CopyDraugiem X Whatsapp
Latvijas Nacionālā bibliotēka.
Latvijas Nacionālā bibliotēka. Foto: Zane Bitere/LETA

Politiķis, diplomāts un arhitekts Jānis Dripe, viesojoties Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums", pauda savu viedokli par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) fasādes mazgāšanu.

Atgādinām, ka 2019. gadā intervijā Latvijas Televīzijai LNB direktors Andris Vilks atzina, ka bibliotēkas metāla fasādes turpmāk vairs netiks mazgātas. Pēc Vilka domām, bibliotēkai ir jāmazgā tikai logi, bet metāla virsmām tikšot ļauts novecot.

Komentējot bibliotēkas fasādes uzkopšanu, Dripe sacīja: "Bibliotēka nav nekāds zīdainis, kas katru vakaru ir jāliek vannā. [Arhitekts] Gunārs Birkets teica, ka ēka iegulsies pilsētas audumā un pilnīgi noteikti var nemazgāt tās metāliskās fasādes.

Neviens baznīcas torņus arī nemazgā.

Protams, par stikla logiem ir cits stāsts un tā ir vienkārša ēkas higiēna, bet metāls iegūst savu patinu un ir skaisti."

Tāpat viņš pauda cerību, ka Rīga arhitektūras un attīstības ziņā panāks pārējās divas Baltijas valstis.

"Salīdzinot Rīgu ar dažādām Igaunijas un Lietuvas pilsētām, ir kauna sajūta. Es ceru, ka visi cilvēki, kas ir par to atbildīgi, saņemsies un kaut ko izdarīs. Es ceru," tā Dripe.

2006. gadā Dripe kļuva par Rīgas pilsētas galveno arhitektu, būdams amatā līdz 2011. gadam, kad Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs viņu atbrīvoja no amata.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu