Pasaules mūzikas festivāls "Porta" iepazīstina ar šīgada programmu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Las Lloronas" (Beļģija)
"Las Lloronas" (Beļģija) Foto: Publicitātes foto

Šīgada pasaules mūzikas festivāls “Porta” ar saviem skatītājiem un klausītājiem tiksies biežāk – turklāt koncertvietās, kurās festivāla koncerti līdz šim nav notikuši, lai dotu iespēju arvien vairāk atklāt, izzināt un iemīļot sev vēl neapjaustu mūziku.

2024. gada festivāla “Porta” sezona ar koncertiem tiks iesākta jau martā.

Pagājušā gada sezona tika noslēgta ar sirdi sildošiem Karību ritmiem dziedātājas Anas Karlas Mazas (Ana Carla Maza) sniegumā. No 4. līdz 7. martam māksliniece atgriezīsies Latvijā un kopā ar Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas jauniešiem dalīsies savā pieredzē un skanīgiem ritmiem bagātas mūzikas radīšanas noslēpumos.

Šī nodarbību cikla noslēgumā 7. martā mūzikas mīļotāji tiks aicināti uz Fon Stricka villu, kur mūziķe uzstāsies ar savu soloprogrammu, kā arī kopā ar jaunajiem talantiem atskaņos nedēļas garumā kopradīto.

Savukārt no 15. līdz 17. martam Beļģijas un Francijas mākslinieki ieskandinās Latvijas pavasari Rīgā, Cēsīs un Liepājā.

"Las Lloronas" ir trio no Briseles, kas apvienos akustisko mūziku ar slam (publiskās brīvrunas) dzejas vārdu virknējumiem. Trīs balsu kopdarbs atklās intīmos dziesmu tekstus, iegrimstot ciešās harmonijās un melanholiskās melodijās.

Nākamais piedāvājums – franču animācija ar dzīvās mūzikas pavadījumu. Nikolā Lopess ir lielisks mūziķis stāstnieks, īsts vijoles burvis. Ar pavisam neparastu soloprogrammu “Tur augšā” Nikolā atdzīvinās mākslinieka Kruma zīmuļu tehnikā radīto komiksu.

Nikolā Lopess (Francija). 
Nikolā Lopess (Francija). Foto: Laetitia Gessler

Cauri sapņu pasaules universam, bagātam ar reāliem un ne tik reāliem tēliem tiks atklāts stāsts, kurš risinās utopiskā iedomu pilsētā starp pagātni un tagadni.

13. aprīlī festivāla ietvaros Latvijā sagaidīsim mūziķi un komponistu ar neparastām mākslinieka spējām – Danielu Herskedālu. Mūziķis, kurš pārkāpj sevis spēlētā instrumenta – tubas – izpildījuma robežas.

Viņa mūzika vijas un plūst ar absolūtu graciozitāti un nosvērtību, lieliski sapludinot džeza dvēselisko pusi ar klasiskās mūzikas kompozīcijas nevainojamību. Daniels savu mūzikas kinematogrāfisko vērienu demonstrē, kompozīcijās uzburot dabas ainavas.

"Laura Cortese & the Dance Cards" (ASV/Beļģija).
"Laura Cortese & the Dance Cards" (ASV/Beļģija). Foto: Publicitātes foto

25. un 26. jūlijā Cēsīs un Rīgā vasaras krāsu un garšu piepildīs suģestējošas balss īpašniece un meistarīga vijolniece Laura Korteze ("Laura Cortese & the Dance Cards", ASV/Beļģija). Izmantojot visus savus mākslinieciskos trumpjus, Laura radījusi jaunu skanējumu – gandrīz simfonisku daudzu tradīciju un ietekmju apvienojumu, kur dominē krāsainas vokālās harmonijas un bagātīgas virtuozu stīgu instrumentu mijiedarbības.

Gruzīnu grupa “Bani Hill Band” savu vietu zem mūzikas saules ieguvusi un apliecinājusi ar brīnišķīgām balsīm, satriecošu instrumentālo meistarību un pievilcīgu aizrautību mūzikā, ko grupas dalībnieki atskaņo ar neizsīkstošu spēku un enerģiju. Mūziķi unikālā veidā apvieno gruzīnu tautas dziesmas ar Kaukāza reģiona bagāto mūziku un kultūru.

No 31. oktobra līdz 2. novembrim “Porta” aicinās savus esošos un topošos draugus uz Ventspili, Rīgu un Cēsīm.

Trio "JMO" (Šveice/Senegāla/Izraēla). 
Trio "JMO" (Šveice/Senegāla/Izraēla). Foto: C.Engstler

“JMO” – muzikālo apvienību, kuras galvenais vadmotīvs ir stāstniecības mākslas atainojums, – veido trīs mūziķi: Jans Galega Brennimans (Jan Galega Brönnimann, Šveice), Mūsa Sisoho (Moussa Cissokho, Senegāla) un Omri Hasons (Omri Hason, Izraēla). Trio rada kustīgu spriedzi starp tradicionālo un mūsdienīgo mūziku no Āfrikas, Eiropas un Tuvajiem Austrumiem.

Dzirkstošā kora – Āfrikas arfa ar 26 stīgām – satiekas ar basa klarnetes siltajiem toņiem un Austrumu perkusijas instrumentiem nevainojamā mijiedarbībā.

“Les Itinérantes” (Francija). 
“Les Itinérantes” (Francija). Foto: Publicitātes foto

Visbeidzot, franču vokālais trio “Les Itinérantes”. Atbilstoši savam grupas nosaukumam (tulkojumā no franču valodas – “Ceļotājas”) mūziķes ceļo no viena laika un vietas uz citu, ar balsīm radot attēlus, stāstus un sajūtas. No viduslaikiem līdz pat Edītei Piafai un korsikāņu polifonijai – trio aizrautīgi pēta bezgalīgās iespējas, ko sniedz cilvēka balss, un veidu, kā dažnedažādas valodas skan mūzikā un mūsos.

Biļetes meklējamas “Biļešu paradīzes” kasēs un tīmeklī, plašāka informācija festivāla vietnē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu