Aktieri stāsta par animācijas filmas “Sirds likums” ieskaņošanas aizkulisēm

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Latviešu animācijas klasiķes jaunākā filma “Sirds likums” pirmizrādi piedzīvoja 1. februārī un ieguvusi trīs Nacionālās kino balvas “Lielais Kristaps” – Labākā animācijas filma, Roze Stiebra – Labākā animācijas filmas režisore un gleznotājs, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Aleksejs Naumovs - Labākais animācijas filmas mākslinieks. Filma pašlaik skatāma kinoteātros visā Latvijā.

Animācijas filmas “Sirds likums” lomas ierunājuši Jaunā Rīgas teātra kursa aktieri – Telma Auziņa, Jānis Grūtups, Ritvars Logins, Gerds Lapoška, Marta Lovisa Jančevska, Toms Harjo un citi, kurus Roze Stiebra uzrunāja jau pirms vairāk kā trīs gadiem, kad sāka darbu pie filmas. Šī bija jau otrā reize, kad režisore veica sava veida eksperimentu, uzaicinot ieskaņot lomas visus viena kursa aktierus un kopīgi ar jauniešiem nonākot pie lēmuma, kura loma kuram der vislabāk.

Vairāk par ieskaņošanas gaitu no iesaistītajiem aktieriem iespējams uzzināt īsās video sarunās ar katru no viņiem, tāpat arī īsā video stāstā noraksturots gan ieskaņošanas process, gan sadarbība ar režisori šajā procesā.

Piemēram, iesākumā bija paredzēts, ka Princeses balsi ieskaņos aktrise Marta Lovisa Jančevska, bet Gaigalu – Telma Auziņa. Taču, sākot mēģinājumu procesu, visi saprata, ka ir jābūt otrādi. Ir aktieri, kuri ieskaņojuši vairākas lomas, piemēram, Jānis Grūtups ir ierunājis gan Prinča, gan galvenā Vilka tekstu. Savukārt aktierim Gerdam Lapoškam tika kaķa loma, kurš ir Princeses draugs un reizē arī sargs un padomdevējs, bet sākotnēji viņam bijusi paredzēta pavisam cita loma.

“Mana pirmā loma bija Teicējs, bet “spēlējoties” ar kolēģiem, es izpaudos Kaķa lomā. Tā arī beigās palikām, ka būšu Kaķis, savukārt Teicēja filmā vairs nemaz nav. Esmu pateicīgs Rozei par šo iespēju - viņa mudināja mūs improvizēt un tā nu es tiku pie šīs lieliskās raksturlomas,” stāsta Gerds. “Manuprāt, Kaķis šajā filmā visiem patiks, jo viņš ir gan omulīgs, gan smieklīgs un nekaunīgs, bet reizē arī simpātisks. Kaķis uzskata, ka viņš visur ir galvenais un nosaka, kā visam jānotiek. Varu pat teikt – ja es dzīvē būtu tas Kaķis, tad man arī visur būtu galvenā loma,” turpina Gerds.

Filmas tēli tika ieskaņoti divas reizes – pirmo reizi 2021. gadā, lai būtu materiāls, pēc kā vadīties filmas māksliniekam un animatoriem, iedzīvinot Alekseja Naumova veidotos tēlus. Otro reizi lomas tika ieskaņotas jau “tīrrakstā”, īsi pirms darba pabeigšanas.

Gan filmas režisorei, gan māksliniekam, gan arī jaunajiem aktieriem ir palikušas siltas atmiņas no sadarbības – gan no laika, kad tika ierunāts pirmais teksts, vēl pirms filmas tēlu zīmēšanas, gan arī no noslēdzošā posma, kad tēli jau tika ieskaņoti filmas pabeigtajai versijai.

“Man viņi patīk. Es patiešām esmu atzinusies viņiem mīlestībā,” – tā par jaunajiem aktieriem saka Roze Stiebra: “Viņiem visiem ir viena ļoti būtiska īpašība, pēc kuras, acīmredzot, režisors Alvis Hermanis savā laikā jauniesus atlasījis – tā ir skaņa. Viņos skan augsta, garīga stīga. Visos ir sirds ir iekšā, tā ir liela vērtība. Es ticu, ka tādēļ arī izrādēs viņiem viss iznāk.”

Princeses lomas atveidotāja, aktrise Telma Auziņa stāsta: “Sadarbība ar Rozi un filmas veidošanas process bija raits un iedvesmojošs. Rozes mīlošā un skaistā personība spēja stundas pārvērst minūtēs un iedvesmoja katru aktieri, tā panākot lielisku rezultātu, kas manuprāt, ir izcila režisora dabā. Mums ar Rozi izveidojās lieliska saikne, kas filmas veidošanu padarīja ļoti radošu, vieglu, kā arī viss process deva iespēju slīpēt un mācīties jaunas balss ierunāšanas tehnikas detaļas. Esmu pagodināta, ka Princeses balss tika uzticēta tieši man, kā arī lepojos ar mūsu veikumu, kas sākās tālajā 2021. gada februārī un tagad ir noslēdzies.”

Aktrise arī uzsver, ka viņa uzaugusi ar Rozes Stiebras filmiņām un dalās ar bērnības atmiņām: “Šī filma man pašai ir personīgi tuvs notikums vairāku iemeslu dēļ. Pats galvenais ir tāds, ka Rozes filmas es iemīļoju un skatos jau no bērnības. Atceros dienu, kad gāju bērnudārzā un mani aizveda uz filmu “Neparastie Rīdzinieki”. Vēlāk to skatījos mājās neskaitāmas reizes, līdz zināju no galvas visus tekstus un dziesmas.”

Arī Prinča un Vilka lomas ieskaņotājam Jānim Grūtupam darbs pie filmas saistās ar atmiņām par Rozes filmām: “Manas pirmās atmiņas ir "Neparastie rīdzinieki", man laikam bija tikai gadiņš, kad tā iznāca. Protams, "Ness un Nesija", "Zaķīšu pirtiņa". Tādēļ Rozes Stiebras vārds man nebija svešs.”

Foto: Publicitātes foto

Savukārt pirmā un otrā balss ieraksta pieredze bijusi visai atšķirīga: “Sākumā bija zīmējumi, mēs tikai ierunājām tekstu, bez nevienas kustīgas bildes. Tad pagāja divi gadi, un mūs atkal sauca uz studiju. Tas bija tik dīvaini – dzirdēt savu balsi, ar zīmējumu, kas jau ir teju pabeigts, un tagad pa jaunam jāpārrunā, turklāt tā, lai saskan ar mutes kustībām uz ekrāna.”

Interesanti, ka mākslinieks Aleksejs jaunajiem aktieriem sadarbības sākumā esot teicis: “Tagad jūs neviens nepazīst, bet, kad pabeigsim filmu pēc diviem – trīs gadiem jūs jau būsiet slaveni.” Šie mākslinieka vārdi tiešām ir piepildījušies. Tagad jau lielākā daļa jauno aktieru, kuri ierunājuši filmas varoņu stāstus, ir publikai ir labi pazīstami.

Foto: Publicitātes foto

Daudzi, kas noskatījušies filmu, pamanījuši vizuālo līdzību starp filmas varoni Princi Magnusu un tās balss atveidotāju Jāni Grūtupu. Tas ir interesants fenomens – sākotnēji skicēs Prinča tēls izskatījies pavisam citāds. Taču zīmēšanas procesā, tikai klausoties aktiera balsī un pat nezinot, kas to ierunājis, Princis filmā kļuvis gluži līdzīgs aktierim dzīvē. Un visi bija pamatīgi pārsteigti par šādu sakritību.

Arī filmas ainā ar cietumā iesprostoto putnu, kurš izvēlas brīvību, skatītāji pamanīs līdzību ar kādu no filmas radošās komandas, atliek vien vērīgi ieskatīties un uzminēt, kurš tas ir.

Foto: Publicitātes foto

Filma tapusi ar Latvijas Nacionālā Kino centra finansiālo atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu