Kur slēpjas Ukrainas superspēks? Ukraiņu varonības portrets Holivudas aktiera Šona Penna filmā

Foto: Filmas “Superspēks” publicitātes attēls.
TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Tieši pirms diviem gadiem – 2022. gada 24. februārī – Ukrainas robežu šķērsoja Krievijas militārie spēki, uzsākot pilna mēroga iebrukumu valstī. Krievijas militārās autoritātes ticēja, ka Ukraina kritīs pirmajās 24 stundās, tomēr Ukraina demonstrēja ievērojamu pretspēku, un nu jau divus gadus ukraiņu tauta cīnās par savu brīvību.

Savukārt valsts prezidents Volodimirs Zelenskis ir pierādījis, ka ir drosmīgs valsts līderis, kurš nepaguris divu gadu garumā vada ne tikai valsti kara stāvoklī, bet arī regulāri ved sarunas ar Rietumvalstu līderiem, pārliecinot tos sniegt atbalstu Ukrainai.

Liktenīgajā iebrukuma dienā Ukrainā atradās arī slavenais Holivudas aktieris un kino režisors Šons Penns, kurš kopā ar savu filmēšanas komandu strādāja pie dokumentālās filmas par Volodimiru Zelenski. Šie negaidītie notikumi mainīja arī dokumentālās filmas virzību. Tā kļuva par filmu, kas demonstrē Ukrainas tautas spēku un vienotību viņu varonīgajā, nepārtrauktajā cīņā par brīvību. Pērn šī filma piedzīvoja savu pirmizrādi 24.februārī Berlīnes kinofestivālā, iezīmējot gadu kopš asiņainā kara sākuma Eiropā.

Ir pagājis vēl viens gads traģiska kara zīmē, kur ik dienas ukraiņi nepadodas un pierāda, ka tiem piemīt superspēks, kādu nebūt negaidīja nedz Putina teroristiskais režīms, nedz arī Rietumu pasaule. Par godu ukraiņu varonībai, kopš 24. februāra LMT Viedtelevīzijā būs pieejama Šona Penna un Ārona Kaufmana dokumentālā filma “Superspēks”.

Noskaties filmas kacekli!

Sākotnējā iecere pavisam citādāka

2019.gadā Volodimirs Zelenskis uzvarēja Ukrainas prezidenta vēlēšanās – pasauli pārsteidza šis neparastais gadījums. Par Ukrainas valsts galvu bija kļuvis Ukrainā pazīstams aktieris un komiķis, kurš pat savulaik bija radījis TV komēdiju seriālu “Tautas kalps” (2015), iejūtoties seriāla galvenajā lomā – Ukrainas prezidenta tēlā, kurš cīnās ar valsts korumpēto sistēmu un mantkārīgiem un ļoti ietekmīgiem oligarhiem. Šis notikums bija dokumentāla stāsta vērts, tāpēc Šons Penns un Ārons Kaufmans uzsāka darbu pie filmas par jauno prezidentu.

Lai uzfilmētu dokumentālo stāstu par šo neparasto politisko figūru, Šons Penns ar savu komandu devās uz Ukrainu vairākkārtīgi, taču filmēšanas komandai nenāca ne prātā, ka laikā, kad atradīsies Kijivā, valstī sāksies viens no asiņainākajiem kariem Eiropas jaunākajā vēsturē. Līdz ar būtiskajiem pagriezieniem, mainījās arī dokumentālā stāsta fokuss – filmā redzams, kā filmēšanas komanda pārvietojas Krievijas karaspēka ielenktajā Kijivā un vēlāk arī kara pārņemtajā Ukrainā, kā arī filmā iekļauta ekskluzīva Šona Penna intervija ar Volodimiru Zelenski pirmajā kara dienā 2022.gada 24.februāri. Intervija bija iepriekš norunāta, un neskatoties uz valstī pieaugošajām briesmām, prezidents piekrita noturēt norunāto interviju. Kā atmiņās par notikumiem dalījies Holivudas aktieris un filmas režisors, intervija jebkurā citā dienā varēja būt sajūsmas pilna, bet diemžēl šī intervija meta tumšu ēnu.

Filmas nozīme tikai pieaug

Ukrainas kara attīstībai seko līdzi ne tikai Eiropā, bet visā pasaulē. Tas allaž ir viens no apspriestākajiem tematiem Rietumpasaules politikas veidotāju vidū, un šobrīd vēl aizvien tiek gaidīts apstiprinājums Ukrainas atbalstam no ASV puses. Šons Penns ir vairākkārtīgi norādījis, ka dokumentālo filmu bija būtiski nodot skatītājiem jau laikus – vēl pirms ir notikušas 2024.gada ASV prezidenta vēlēšanas. Jau filmas pirmizrādē 2023.gada

24. februārī, filmas režisors izcēlās ar emocionālu runu, kurā viņš nosodīja ASV par kavēšanos atbalsta sniegšanā kara grūtībās nonākušajai Ukrainai. Pēc viņa uzskatiem ASV ir maksimāli jānodrošina Ukraina ar militāro atbalstu, tādējādi nepieļaujot, ka Krievija ir uzvarētāja šajā karā. Šāds scenārijs būtu katastrofāls visai pasaulei. Filma “Superspēks” kalpo kā atgādinājums mums visiem, ka Ukrainai ir jāuzvar. Atbalsts Ukrainai ir iestāšanās par demokrātiskām vērtībām un tiesībām uz pašnoteikšanos.

Ukraiņu drosme – tās superspēks

Veidojot dokumentālo filmu par Ukrainas karu ar Krieviju, Šonu Pennu īpaši aizkustināja tas, kā ukraiņu tauta spēj būt vienota, lai aizstāvētu savu nāciju. Šī apvienošanās viņam šķita sevišķi pārsteidzoša, jo tā spēcīgi kontrastē ar Amerikas sabiedrības polarizāciju. Tajā pašā laikā filma būs ļoti labi saprotama tām nācijām, kas vēsturiski cietušas no Krievijas imperiālistiskās un vardarbīgās rīcības. Kā norādījis režisors, šis apvienošanās fenomens ir bijis viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc viņš turpināja šo stāstu, neskatoties uz to, ka darbs pie filmas apdraudēja viņa un komandas dzīvību.

Ukrainas superspēks slēpjas tautas un tās līdera mentalitātē un vēlmē dzīvot. Kā radies filmas nosaukums, atklājas vienā no ainām, kurā redzam prezidentu Zelenski sarunājamies ar savu dēlu.

Skaties filmu “Superspēks” LMT Viedtelevīzijā.

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu