Sabiedrisko mediju portāls "cūku komiksus" vairs nepublicēs, bet sadarbību ar mākslinieci tomēr turpinās (10)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Māksliniece Gundega Evelone piedalās Teātra un kinokritiķa Normunda Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas mākslas kritikā un Jaunā kritiķa vai kritiķes veicināšanas balvas svinīgajā pasniegšanas ceremonijā "NN nakts" Jaunajā Rīgas teātrī.
Māksliniece Gundega Evelone piedalās Teātra un kinokritiķa Normunda Naumaņa vārdā nosauktās Gada balvas mākslas kritikā un Jaunā kritiķa vai kritiķes veicināšanas balvas svinīgajā pasniegšanas ceremonijā "NN nakts" Jaunajā Rīgas teātrī. Foto: Edijs Pālens/LETA

Sabiedrisko mediju portāls "lsm.lv" neturpinās "Cūku komiksu", bet sadarbību ar tā autori Gundegu Eveloni nepārtrauks, liecina informācija medija mājaslapā.

Latvijas Televīzijas galvenā redaktore Sigita Roķe izplatītajā ziņojumā uzsver, ka kopš 2022.gada janvāra "lsm.lv" portālā atšķirīgu skatījumu uz aktuāliem notikumiem komiksa formātā veido Evelone.

Šī gada 24.februārī "lsm.lv" publicēja "Cūku komikss: Ukrainai ir jāuzvar". Plašāku kontekstu par iecerēto komiksa vēstījumu auditorija varēja gūt tikai portāla "lsm.lv" sadaļā "Ārpus ētera" - izlasot publikācijas nosaukumu un pavadtekstu, bet sociālajos medijos izplatījās tikai atsevišķi komiksa elementi - attēli -, zaudējot iespēju papildināt tos ar nepieciešamo tekstuālo stāstījumu. Izvēlēto māksliniecisko paņēmienu dēļ konkrētās satura vienības vēstījums bez papildu skaidrojuma tika pārprasts. Daļai auditorijas komiksa tēlu sistēma un vēstījums nebija skaidrs un pieņemams.

Redzot reakcijas un saprotot, ka medija iecerētais komiksa mērķis netika sasniegts un ka daļu sabiedrības komiksa vēstījums aizskāra, "lsm.lv" redakcija rīkojās saturu dzēst un atvainojās.

Latvijas Televīzijas (LTV) Redkolēģijas ieskatā "Cūku komikss: Ukrainai ir jāuzvar" nebija jāpublicē. "Lsm.lv" veica kļūdainu redakcionālo izvēli, un tādējādi tika pārkāpts Sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju punkts, kas paredz, ka sabiedriskie mediji ar īpašu uzmanību izturas pret mazaizsargātām un viegli ievainojamām sabiedrības grupām, lai ar savu darbību nenodarītu kaitējumu tām un veicinātu šo grupu pārstāvju drošības sajūtu.

Konkrētā situācija ir izvērtēta gan "lsm.lv" redakcijā, gan LTV Redkolēģijā. "Lsm.lv" pārskatīs komiksu un karikatūru veidošanas un publicēšanas praksi, pilnveidos redakcionālo sadarbību.

Vienlaikus Roķe norāda uz nepieņemamu emocionālo vardarbību, kas šobrīd vērsta pret "lsm.lv" galveno redaktori Martu Ceravu un mākslinieci Eveloni, piebilstot, ka tiesiskā valstī nav pieļaujama nesodāma draudu izteikšana par veselības un dzīvība aizskārumu.

LETA jau ziņoja, ka plašu interneta lietotāju kritiku sestdien izpelnījās "lsm.lv" publicēts "Cūku komikss" par karu Ukrainā, kurā attēlotas cūkas militāristu formā, attēlojot Ukrainas kareivjus, kas cīnās pret Krieviju. Cilvēki uzsvēruši, ka šāds saturs ir neatbilstošs publicēšanai, jo īpaši kara sākuma otrajā gada dienā.

Uzmanību tam bija pievērsis arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš tviterī, atzīmējot portālu, rakstīja, ka "jokot var un vajag, bet svarīgs ir arī konteksts".

Sākumā "lsm.lv" redakcija tviterī uz citu lietotāju sašutumu atbildēja, skaidrojot, ka komiksam ir sava "cūku" izcelsmes leģenda, kas atrodama pie katra jaunākā komiksa, un cūka var būt gan iedomāts būvnieks, gan nebraucošu vilcienu pasažieris, gan sporta spēļu dalībnieks, ikvienam no mums līdzīgs un atšķirīgs.

Taču vēlāk publicēts medija galvenās redaktores Martas Ceravas skaidrojums, atzīstot, ka portāls "nevietā un nelaikā izveidoja "Cūku komiksu" par karu Ukrainā".

"Atvainojamies, nevienu negribējām aizskart," pauda Cerava.

Publikācija no portāla izņemta.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu