Festivālā "Skaņu mežs" uzstāsies britu eksperimentālās elektronikas duets “Autechre”

Rihards T. Endriksons
, festivāls "Skaņu mežs"
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Bafic/Publicitātes foto

Kultūras ēkā "Hanzas perons" Rīgā 4. un 5. oktobrī notiks eksperimentālās mūzikas festivāls "Skaņu mežs 2024", un tā pirmā vakara galvenie viesi būs elektroniskās mūzikas duets "Autechre".

Medijs “Mixmag” duetu "Autechre" nodēvējis par "neaprakstāmi ietekmīgu" un "Resident Advisor" - par "ikonisku", savukārt "Fact Magazine" apgalvo, ka "Autechre" radījuši dažus no visu laiku nozīmīgākajiem elektroniskās mūzikas ierakstiem.

Visbeidzot, projekta kulturālo nozīmi rezumē mūzikas kritikas portāls "Pitchfork":

"Viņi ir nostiprinājuši savu reputāciju, sadalot publiku tajos, kas elektroniskajā mūzikā vien iemērcē pēdas, un tajos, kas par to interesējas padziļināti."

"Autechre" pirmsākumi meklējami reivu vilnī, kas 1990. gados pārņēma Eiropu. Elektroniskā deju mūzika, kas pie tālaika ierobežotajām tehnoloģiskajām iespējām attīstījās 1980. un 1990. gadu mijā un riskēja ieslīgt vienveidīgā house mūzikā, guva jaunu izrāvienu, pateicoties izdevniecībai Warp Records Šefīldā, Anglijā.

Foto: Bafic/Publicitātes foto

Festivāla rīkotāji iepazīstina: "Šī izdevniecība atrada potenciālu māksliniekos, kas uztvēra laikmeta atsvešinātās noskaņas un strauji tuvojošos tehnoloģiju attīstību. “Auterche” spēja uz indie mūzikas, reivu un postindustriālā estētiskā fona radīt novatorisku deju mūziku, kurā apvienojās asimetriski un lauzti ritmi un Braiena Īno iedvesmots minimālisms. Šai izteiksmei pat tika piešķirts žanra nosaukums – IDM jeb inteliģentā deju mūzika.

"Autechre" nozīmi nav iespējams pārspīlēt – to par iedvesmas avotu nosaukusi pat alternatīvā roka grupa "Radiohead". Dueta nosaukums nu jau ir pilnībā vienādojams ar IDM un šī perioda skaņu, tajā pašā laika duets vairākkārt paudis neapmierinātību ar šo jēdzienu, apgalvojot, ka tas ir pārlieku augstprātīgs un savā ziņā amerikānisks."

"Autechre" radošajā darbībā nomērāmi vairāki posmi, kuros nereti saplūdušas dažādas stilistikas. Šie posmi ir savstarpēji visai atšķirīgi – nereti pat gadās, ka dueta cienītāji augstu vērtējot vienu tā daiļrades posmu, ir vēsāk noskaņoti pret kādu citu.

Foto: Bafic/Publicitātes foto

Kā raksta medijs "FACT Magazine":

“Šis vienmēr ir bijis viens no viedokļus polarizējošākajiem projektiem elektroniskajā mūzikā, tāds būdams pat saviem uzticīgākajiem faniem."

Pirmais dueta posms, ko iezīmē pazīstamie albumi Amber un Incunabula, ir ambienti ritmisks, taču 1994. gada albums Anti EP ieveda grupu izteiktā deju mūzikas teritorijā. 1990. gadu otrā puse nāca ar estētisku lūzumu un tādu hrestomātisku elektroniskās mūzikas albumu kā Tri Repetae, kurā dzirdami minimāli, vēsi un arvien sarežģītāki ritmi.

Šo etapu iezīmē sadarbība ar leģendāro britu videomākslinieku Krisu Kaningemu (Chris Cunningham), kas veidojis zināmākos "Autechre" un "Aphex Twin" videoklipus. Pēc tūkstošgades mijas tapušie ieraksti Confield, Draft 7.30 un Untilted pārstāv dueta skaniski izaicinošāko posmu ar jau lielākā mērā dekonstruētiem un lauztiem ritmiem, neskaitāmiem savstarpēji kontrastējošu skaņu slāņiem un atturīgām melodijām, kuru apstrāde pieskaitāma avangarda elektronikas labākajiem paraugiem.

Četras stundas garo albumu elseq 1-5 duets popualrizēja arī festivālā "Skaņu mežs 2016" savas tūres ietvaros. Tam sekoja digitālā koncertierakstu kolekcija AE_LIVE, negaidīti melodiskie ieraksti SIGN un PLUS, senāku albumu pārizdevumi, kā arī darbu apkopojums NTS Sessions, kas sākotnēji radīts interneta radiostacijai ar tādu pašu nosaukumu.

Foto: ra.co/Publicitātes foto

Šo periodu iezīmēja pozitīvu kritiķu atsauksmju daudzums ("Pitchfork" vērtējumi robežās no 8.1 līdz 9) un atjaunots publicitātes pieaugums – savdabīgs brīdis eksperimentālās mūzikas attiecībās ar plašu publiku bija 2020. gada oktobris, kad intervija ar "Autechre" parādījās izdevuma "The New York Times" priekšlapā. Intervijā dueta mūzika tikusi raksturota kā "aktuālāka nekā paši mūziķi to apzinās".

Mūziķi pēdējo gadu laikā uzstājušies tādos festivālos kā "Rewire" un "Unsound". Biļetes uz "Autechre" pērnā gada koncertu Lisabonā tikušas izpārdotas nepilnas nedēļas laikā.

Kā allaž, "Autechre" savu priekšnesumu sniegs pilnīgā tumsā – publikai tiek lūgts priekšnesuma laikā neizgaismot telpu ar viedtālruņu ekrāniem.

Jau pērn tika izziņots, ka "Skaņu mežā 2024" uzstāsies vēsturiski nozīmīgā trokšņu mūzikas grupa "Smegma", taču šis priekšnesums ir ticis atcelts, jo janvārī mūžībā aizgāja tās atslēgas dalībnieks Eiss Farens Fords (Ace Farren Ford).

Biļetes uz satikšanos ar “Auterche” radītajām skaņu būvēm: "Biļešu servisa" tīmekļa vietnē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu